Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jakub Hypš z Beethovenova Hradce: Být součástí tohoto festivalu je radost, výzva, adrenalin i velká zodpovědnost

Jakub Hypš z Beethovenova Hradce: Být součástí tohoto festivalu je radost, výzva, adrenalin i velká zodpovědnost

5.6.2018 06:21 Hudba

Hudební festival a interpretační soutěž Beethovenův Hradec se letos uskuteční od 12. do 24. června v tradičním prostředí Červeného zámku v Hradci nad Moravicí. Šestapadesáté umělecké klání je zasvěceno violoncellu a těší se velkému zájmu z řad soutěžících. Beethovenův Hradec však není jen o soutěžení, ale i o dětech, koncertech, o hledání nové hudby, stylových průnicích a tvůrčí svobodě. Nad programem letošního ročníku jsme se sešli s ředitelem festivalu Jakubem Hypšem.

Zvětšit obrázek

Ředitel festivalu Beethovenův Hradec Jakub Hypš.
Foto Archiv

Festival Beethovenův Hradec propukne už 12. června.  Jaké je zadání prvního dne?

Múziáda již po dvanácté představí talentované žáky základních uměleckých škol Moravskoslezského kraje. Koncert s podtitulem Vivat musica! je nesoutěžní hudební přehlídkou věnující se významnému výročí vybraných skladatelů. Letos padla volba na atraktivní George Gershwina, Leoše Janáčka a Antonia Vivaldiho. Hudbu těchto tří různorodých velikánů si lidé mohou přijít poslechnout v 10.00 do Velké dvorany Červeného zámku. Odpolední Koncert vítězů přivítá laureáty krajských soutěží ZUŠ, jedná se vlastně o nejúspěšnější mladé muzikanty, kteří bodovali na předních místech. Můžeme se těšit, že oba koncerty nabídnou skvělou atmosféru i úroveň.

V následujících dnech proběhne Dílna pro nejmladší skladatele. To je také tradiční akce festivalu, přesto vás poprosím o přiblížení. Jak vlastně Dílna vypadá a komu je určena?

Výuka proběhne formou kolektivních workshopů nad vlastními skladbičkami dětí. Věkové spektrum je široké, uvítáme mladé skladatele od 6 do do 20 let. Součástí Dílny bude interpretace, tedy možnosti, jak skladby zahrát. Instrumentace zájemcům přiblíží zvukové možnosti, základy hudební formy zase vysvětlí, jak ty krásné nápady smysluplně roztřídit a zařadit v konkrétním čase a prostoru. Bude samozřejmě připravena i možnost individuálních konzultací s našimi skvělými lektory.

Kdo tyto skladatelské dílny povede?

Lektorský tým Dílny je složený z dvanácti předních českých skladatelů a interpretů, kteří se specializují na provádění skladeb soudobé hudby. Jsou to Jan Kavan, Sára Medková, Peter Graham, Markéta Dvořáková, Jana Pavlíčková, Vít Zouhar, Jan Dvořák, Gabriela Coufalová, Gabriela Všetičková, Gabriela Vermelho a Jaromír Synek. Skvělé také je, že účastníci dílen neplatí žádné kurzovné.

Zahajovací koncert má podtitul „Tóny hravé a sváteční“. Trio Martinů na něm zahraje skladby Zdeňka Lukáše, Bohuslava Martinů a Ludwiga van Beethovena. Pro kterého skladatele platí výše zmíněné charakteristiky? Kdo psal hravě a kdo svátečně?

Kompoziční styl Bohuslava Martinů vyniká svojí invencí, hravostí, melodičností a rytmičností. Nejinak tomu je i v případě jeho Klavírního tria č. 3 C dur H. 332, které bylo zvoleno pro tento koncert. Na opačném pólu stojí Beethovenovo Klavírní trio B dur „Arcivévodské“ op. 97. Toto monumentální čtyřicetiminutové dílo bude skutečným svátkem hudby. Klavírní trio „Boemo“ Zdeňka Lukáše se nachází uprostřed těchto světů.

Následují čtyři intenzivní dny soutěže v oboru hra na violoncello. Kolik zájemců o soutěžní klání se letos sešlo a z jakých zemí přijeli?

Letošní ročník je vskutku výjimečný a organizačně velice náročný. Do soutěže se přihlásilo rekordních 72 violoncellistů z 15 zemí světa (České republiky, Číny, Chile, Francie, Jižní Koreje, Maďarska, Německa, Nizozemska, Polska, Rakouska, Slovenské republiky, Slovinska, Srbska, Španělska a Švýcarska). Aby organizátoři mohli vyjít vstříc tak velkému zájmu soutěžících, byla soutěž dokonce o jeden den prodloužena.

Sledovat soutěž přímo na místě může prakticky kdokoli. Je o aktivní účast ze strany veřejnosti zájem?

Beethovenův Hradec patří k nejstarším a nejprestižnějším interpretačním soutěžím, které se konají na území České republiky. Největšímu zájmu ze strany veřejnosti se dostává čtvrtečnímu zahajovacímu koncertu. Sál o kapacitě 300 míst se pravidelně zaplní do posledního místečka. Bude však úžasné sledovat, jak se mladí umělci popasují s náročným soutěžním programem. Protože úroveň soutěžících je opravdu špičková, přál bych si, aby si tento svátek hudby přišlo na zámek vychutnat co nejvíce posluchačů. Rád bych nalákal hlavně mladé lidi, kteří s klasickou hudbou mají jen minimální zkušenost. Vidět soutěž na vlastní oči je skutečným a neopakovatelným zážitkem.

V minulých letech vždy proběhl crossoverový koncert. Co je přichystáno letos?

Dílna pro nejmladší skladatele nabízí hned dva ojedinělé projekty, které svým zaměřením přesahují běžné schéma klasického koncertu. Tastes (Chutě) je multimediální projekt Ensemble Marijan s projekcí, vařením a ochutnáváním přímo na jevišti. Tuto jedinečnou kombinaci mohou lidé okusit 16. června od 20 hodin. Stálicí hradeckého festivalu je koncert Gabriely Vermelho, vynikající zpěvačky a hráčky na kvinton a souborů ISHA trio a Ensemble Marijan, které se zaměřují na soudobou hudbu, improvizovanou hudbu a multimediální projekty. Její koncert se uskuteční 14. června v 18.30 ve Velké dvoraně Červeného zámku.

Soutěž vyvrcholí tradičním koncertem vítězů. Jaké ceny na vítěze Beethovenova Hradce čekají?

Finalisté soutěže si mezi sebe rozdělí 100 000 Kč. Neméně zajímavé jsou však i mimořádné ceny. Mám radost, že se nám podařilo navázat spolupráci s výborným českým výrobcem smyčců Lubošem Odlasem, který vítězi věnuje mistrovský smyčec. Na peněžních odměnách se podílejí město Hradec nad Moravicí a spolek Matice slezská. Umělecká agentura Presto a Janáčková filharmonie Ostrava odmění vítěze koncertem v Českém rozhlase Ostrava a v Domě umění města Ostravy. Noty laureátům věnuje hudební nakladatelství Bärenreiter Praha.

Máte čas sledovat a navštěvovat také další interpretační soutěže a dělat si tak nezbytně nutné srovnání a zkušenosti?

Soutěž je živým organismem. Nelze pouze ulpívat na minulosti, ač ohromné. Tak, jak se proměňuje svět okolo nás, i my musíme reagovat na změny. Nutné srovnání je pro život soutěže i člověka nezbytné a přínosné.

Co je pro vás největší radostí během práce a realizace festivalu?

Jednoznačně setkání se zajímavými, inspirativními lidmi. To je důvod, proč tuto práci dělám. Být součástí tohoto ojedinělého festivalu s bohatou historií je radost, výzva, adrenalin i velká zodpovědnost.

Jak moc podle vás záleží na úspěchu z té které soutěže? Je nutné jim přikládat nějaký jiný než motivační umělecký růst?

Úspěch na největších světových soutěžích přináší jejím laureátům velké možnosti: účinkování na prestižních hudebních pódiích, nabídku spolupráce s vynikajícími orchestry, dirigenty či interprety. Z hlediska uměleckého růstu je příprava na soutěž nezastupitelná. Interpret je nucený skladby zpracovat do nejmenšího detailu. Přemýšlí o skladbě z mnoha úhlů pohledu, hledá, zkoumá. To jsou aspekty, které kvalitativně posunou mladého umělce o nutný kus dopředu. Rovněž vyslechnout si a porovnat výkony svých vrstevníků během soutěže je velmi cenná zkušenost.

Jak zní vaše přání s ohledem na blížící se soutěž a festival?

Přeji si, aby interpretační soutěž a hudební festival proběhly hladce a setkaly se s velkým zájmem posluchačů. Zaslané životopisy soutěžících napovídají, že nás čeká nadmíru kvalitní ročník. Někteří ze soutěžících jsou laureáty mnoha významných soutěží. Protože se z vítězů Beethovenova Hradce mnohdy staly světové hvězdy, bude jistě zajímavé sledovat, s jakou energií vystoupí na počátku své kariéry.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.