Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Plné ulice diváků a kousky, nad kterými se tají dech. Skončil třetí ročník festivalu Cirkulum

Plné ulice diváků a kousky, nad kterými se tají dech. Skončil třetí ročník festivalu Cirkulum

11.6.2018 11:08 Atd.

Ohlušující potlesk a obdivné volání si v neděli večer vyslechla vyprodaná aula VŠB – Technické univerzity v Ostravě-Porubě. Fenomenální soubor Lurrak ze Španělska v ní předvedl strhující show a uzavřel tak třídenní festival Cirkulum. Hlavní třída v Ostravě-Porubě a přilehlé ulice se tak už potřetí staly světovou křižovatkou artistního i nonverbálního umění. „Budete si přát, aby to nikdy neskončilo,“ nelhaly plakáty. A tým Václava Pokorného přilákal do jinak ospalé části krajské metropole to nejlepší z momentální světové nabídky pouličního umění.

Zvětšit obrázek

Z třetího ročníku festivalu Cirkulum v Ostravě-Porubě.
Foto: Jiří Birke

Lurrak v neděli večer předvedl fascinující souhru živé hudby, akrobacie a divadla. Na jevišti v přímém přenosu ožila továrna s upocenými dělníky, které terorizuje šéf. Přesně v duchu Moderní doby anebo jiné chapliniády. Strhující rytmus s harmonikou, xylofonem a kytarou provázali herci mistrovským způsobem s předměty všedního dne ve fabrice.

Z představení Lurrak. (Foto: Jiří Birke)

Některé self-made hudební nástroje byly vyráběny v přímém přenosu, zvláště udivovaly originální bicí sestavené z dřevěných fošen i z plastového sudu. Dobře byly vystiženy pitoreskní charaktery, které jsou součástí každého kolektivu, a tady jim byla přisouzena zvláštní důležitost. Přitom nebyli diváci ochuzeni ani o originální krasojízdy, silácké kousky a dech beroucí přemety.

Z představení Lurrak. (Foto: Jiří Birke)

A jak je to pro Cirkulum typické, nakonec byli na jednom podiu herci i diváci, interakce s publikem zde nesmí chybět skoro u každého vystoupení a Lurrak tento princip korunoval vznikem divoké diskotéky, kdy upocení pracanti trhají svazující řetězy systému a propadají spontánní aktivitě tak, že si zvou vybrané nic netušící diváky na pódium. Zbylé publikum se zapojilo neustávajícím potleskem, aby vše nakonec propuklo ve všeobjímající jásot.

Košatou dramaturgii  Cirkula zahrnující umělce z Německa, Izraele, Španělska, Itálie, Japonska nebo dokonce Austrálie ocenili nejen tisíce diváků, ale také místní politici. „Ze všech dokola je cítit dobrá nálada. Tomu prostě propadnete,“ uvedl Petr Mihálik, starosta Poruby. „Přivítal bych, kdyby Cirkulum bylo inspirací pro obdobné akce v dalších městech našeho kraje. Cirkulum vrací umění do ulic, což je podstatné, a rád bych jej podpořil i v dalších letech,“ nadšeně hovořil na slavnostním ukončení Lukáš Curylo, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Z festivalu Cirkulum. (Foto: Jiří Birke)

A diváci? Ti na Lurrak nadšeně zírali s otevřenými ústy: „Paráda, už víme, jak na to, takže zítra začneme,“ spontánně reagovaly na strhující Lurrak mladí akrobaté z uměleckých škol, které si Cirkulum nenechaly ujít a také se aktivně zapojily do akcí na porubské promenádě.

Závěr Cirkula vysoce hodnotili i samotní artisté, kteří na festival zavítali v uplynulých dnech a nenechali si své kolegy ujít. Japonské duo Witty Look například s nadšením sledovalo akrobacii během vystoupení OnTheRoad v podání pořadatelského Cirkusu trochu jinak. Trojlístek ohromil použitím obří houpačky ve tvaru U-rampy, na jejíž přeponě balancoval odvážný provazochodec Marco, přičemž houpačka byla neustále v pohybu a v exponovaných bodech dosahovala až osmimetrové výšky.

Loutky polského souboru Teatr Klinyky Lalek. (Foto: Jiří Birke)

Neméně sugestivní byla akrobacie ve vzduchu s pomocí kostky nebo kruhu v podání elegantní AcroBetky anebo uhrančivé spojení svalů a mrštnosti akrobata Lucase s jeho originálním číslem Cyr Wheel.

Velmi originální představení hostilo šapitó naproti Alšova náměstí. Například německou artistku Sileu, která ve své světelné show snoubila půvab s nebezpečím. Jedinečným způsobem ovládla akrobacii na šále vysoko nad hlavami publika a neméně sugestivně splynula jako balerína na nataženém laně, ze kterého si dle potřeby udělala lože i trampolínu. Přitom její Rozmarný cirkus, jak jej sama přeložila do češtiny, zahrnoval množství strašidelně groteskních scén včetně pitvy králíka, ze kterého vytahovala vedle střev neuvěřitelné věci jako skleněnou láhev nebo čtyřmetrovou bambusovou tyč a sledovala ji u toho lebka s klauní parukou nebo mluvící socha koně.

Australan Matt Yates. (Foto: Jiří Birke)

Nezvyklým akrobatickým nasazením vynikli japonští Witty Look i Australan a světoběžník Matt Yates vystupující v bizarní růžovofialové barvě. Přestože není nejmladší, tak na Cirkulum předvedl krkolomné kousky, které by mu mohl závidět každý. Balancování na čtyřpatrové skleněné pyramidě, balancování s třemi opravdovými vejci na špičce nosu anebo hraní na ukulele či žonglování při stojce na hlavě, a to ještě na speciálním podstavci. Inu, protinožec se nezapřel. A nezabránilo mu v tom ani ono „proklaté horko“, které pod střechou stanu vytrvale panovalo.

Optimistickou náladu Cirkulu nezkazila ani sobotní průtrž mračen. „Letošní ročník byl velice povedený, ulice se nám podařilo zaplnit tisíci diváky. Pro mě osobně byl největším zážitkem úvodní průvod CooParade. V pátek v 16 hodin, ještě před slavnostním zahájením, oživil Hlavní třídu a spojil všechny účastníky v jedinečné putování až na hlavní pódium,“ konstatuje Václav Pokorný, ředitel Cirkula.

Z představení Lurrak. (Foto: Jiří Birke)

Velice si cení celého přípravného týmu přehlídky, který musel pohotově spolupracovat i s proměnlivostí počasí, od tropického vedra až k silnému dešti. „Holky byly úžasné, celý realizační tým přemýšlel nad tím, jak zachránit co nejvíce představení, které se mohou odehrát. Právě proto máme program uspořádán tak, abychom v případě náhlé změny počasí měli možnost některé kusy operativně přesunout do šapitó. Lidé se tak mohou schovat pod střechu a představení se odehraje i přes nepřízeň počasí. V sobotu se nám to povedlo i přes velkou průtrž mračen, dnes už to bylo obtížnější. Program jsme rychle nasměrovali do šapitó, včetně populárního Agro klauna, aby diváci, kteří přijeli z daleka, nemuseli odcházet a schovávat se někde před deštěm,“ řekl Václav Pokorný po úspěšném ukončení třetího ročníku Cirkula.

Jediným neuskutečněným představením bylo nedělní vystoupení izraelské akrobatky Juicy Lucy. „Juicy Lucy jsme museli zrušit, vše bylo připraveno, ale jakmile sprchlo, tak lano navlhlo a už jej nebylo možno použít. Jakmile nasaje vodu, už je akrobatický výkon nebezpečný,“ dodal šéf Cirkula. Ovšem Juicy Lucy stejně jako mnoho jiných artistů na Cirkulu, vystupovala i v jiných dnech, takže kdo sledoval festival soustavně, o nic nepřišel.

Věřme, že po vydařeném třetím ročníku se festival Cirkulum zařadí k festivalovým tradicím.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.