Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Zástupci Ostravy a Moravskoslezského kraje získali na letošním MFF Strážnice 2018 hlavní ceny

Zástupci Ostravy a Moravskoslezského kraje získali na letošním MFF Strážnice 2018 hlavní ceny

24.6.2018 21:20 Atd.

V neděli skončil 73. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2018. Největší a nejstarší evropský festival lidové kultury a folkloru hostí každoročně desítky tanečních souborů a hudebních skupin a desítky tisíc návštěvníků. A jako již mnohokrát v minulosti, i letos byla mezi vystupujícími zastoupena Ostrava a další města Moravskoslezského kraje, respektive muzikanti, zpěváci a tanečníci z nich. Ostrava navíc může být na své letošní reprezentanty obzvláště hrdá. Podíleli se totiž na oceněných pořadech nebo i získali hlavní ceny letošního ročníku.

Zvětšit obrázek

Jan Rokyta na Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice 2018.
Foto: Jitka Borovičková

V hlavním pořadu festivalu, nazvaném Síla tradice a věnovaném 100. výročí vzniku Československa a roli lidové kultury v jeho vývoji, vystupoval mimo jiné i ostravský soubor lidových písní a tanců SLPT Hlubina v doprovodu cimbálové muziky Tragač. Společně předvedli číslo nazvané Havířské obrázky. Svým vystoupením si Hlubina získala velkou přízeň několika desítek tisíc diváků, kteří zaplnili hlavní amfiteátr ve strážnickém zámeckém parku, areál Bludník.

Hlubinští muži vstoupili na jeviště v tradičním hornickém kroji ve vysokých kloboucích s bílými chocholy. Ženská část souboru měla na sobě slavnostní kroje s dlouhými sukněmi typické pro region Ostravska, Lašska či Opavska nebo Těšínska. Havířské obrázky jsou taneční, hudební a pěvecké číslo s velkou mírou temperamentu. Choreografie někdejší zakladatelky a umělecké vedoucí Hlubiny Zdeny Kyselé má v sobě dynamické prvky, obsahuje rychlé a veselé, ale i pomalé, vážné a slavnostní tance a také krásné sólové i sborové zpěvy. Hlubinským dlouho a nadšeně tleskalo publikum a jejich vystoupení patřilo k tomu nejlepšímu, co oceněný pořad Síla tradice nabídl.

Členové souboru Hlubina. (Foto: Jitka Borovičková)

Další cenu získal Jan Rokyta a jeho pořad Z valašské pokladnice Anny Kutějové-Rokytové. Pořad byl inspirován kulturním odkazem a vzpomínkami pratety Jana Rokyty, žijící v první polovině dvacátého století. Lidové písně v jejím podání zaznamenal spolu s jinými i otec letošního laureáta, někdejší vedoucí proslavené ostravské cimbálové muziky a rozhlasový hudební redaktor Jan Rokyta starší. V Cimbálové muzice Jana Rokyty, vedené primáši Miroslavem Hlostou a Janem Pospěchem, zahrál na violoncello i někdejší šéf Janáčkovy filharmonie a violoncellový virtuos Jan Hališka.

Jan Hališka ve Strážnici. (Foto: Jitka Borovičková)

V pořadu Sokola chval, ale svého se drž autorky a režisérky Kateřiny Macečkové, umělecké vedoucí Dětského folklorního souboru Hlubinka, úspěšně vystoupil spolu s Hlubinkou i další reprezentant Moravskoslezského kraje, Dětský folklorní soubor Ondrášek z Frýdku-Místku. Tento pořad byl inspirován faktem, že dětský život byl a prakticky dodnes je úzce spojen se světem zvířat.

V ukolébavkách, pohádkách, rozpočítadlech, říkadlech i jednoduchých hrách se malé děti setkávají se zvířaty. Když tohoto faktu využijí vedoucí dětských souborů, přičemž fantazii se meze nekladou, je nabíledni, že taková náplň práce ve folklorním souboru děti i jejich publikum velice baví. Právě o tom pořad přesvědčil všechny diváky. V tomto případě však nelze nezmínit soubor Ondrášek, který svým autentickým dětským folklórem doslova okouzlil všechny přítomné.

Letošní ostravští a moravskoslezští reprezentanti ve strážnickém programu byli tedy velice úspěšní. Potvrdili tak známou pravdu: Ostrava i Moravskoslezský kraj mají ve své lidové kultuře skutečně co nabídnout.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.