Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Příjemné překvapení na Štěrkovně: Slavný duet si s Davidem Stypkou zazpívala Lada Bělašková

Příjemné překvapení na Štěrkovně: Slavný duet si s Davidem Stypkou zazpívala Lada Bělašková

29.7.2018 10:10 Hudba

Hudební festival Štěrkovna Open Music skončil v sobotu programem, kde se s velkým úspěchem představil například Dan Bárta s kapelou Alice a také skvělá Anna K. My jsme se při své poslední návštěvě zaměřili na koncert, který byl spojen asi s největším očekáváním a zároveň s otazníky. David Stypka a jeho kapela Bandjeez si totiž přivedli hned několik exkluzivních hostů. Stypka se na Štěrkovně představil ve výborné formě a přitáhl početné publikum, které si přinejmenším jeho největší hit Dobré ráno, milá, zpívalo s ním a také s ostravskou herečkou Ladou Bělaškovou. V závěru koncertu se přidal i komorní smyčcový orchestr Základní umělecké školy v Hlučíně. A jak to všechno dopadlo?

Zvětšit obrázek

Lada Bělašková a David Stypka zazpívali píseň Dobré ráno, milá.
Foto: Aleš Honus

Stypka si letos dokázal podmanit hudebního Anděla a k tomu jen tak mimochodem posbírat tři sošky nových Moravskoslezských kulturních Cen Jantar. V Hlučíně přitom Stypka vystoupil už před několika lety. To ještě nebylo jeho zásadní album Neboj na světě a jméno David Stypka znali hlavně ve Frýdku-Místku a okolí. Na place se tehdy sešlo pár desítek lidí, já byl tehdy mezi nimi a říkal si v duchu: tenhle chlápek, to je naprostá senzace!

Střih. Rok 2018. Zase Štěrkovna. Zase Stypka a Bandjeez. Tentokrát je na něj o pár stovek, ne-li tisíců víc. Dobré adresy nakonec najdou své hosty.

David Stypka na Štěrkovně. (Foto: Aleš Honus)

Stypka vystoupil na Štěrkovně se svou kapelou Bandjeez, kterou tvoří Pavel Sotoniak (klávesy), Maro Zeman (baskytara) a Matěj Drabina (bicí). Skromná formace báječných muzikantů staví své know-how na kvalitní a poctivé sehranosti a autenticitě, které je jakýkoli balast cizí. Na Štěrkovně zahájila svůj hodinový program písní Lovec, jejíž melodicky výrazný začátek se stal také znělkou hudebního pořadu v Českém rozhlase Ostrava, který přináší ukázky hudebních novinek.

A tak tam seděl, hrabal se ve žhavém uhlí. Docela rád, že už dneska nic nemusí. Dlouho se díval, jak se leskne černá hlaveň pušky. A pak se natáh, dal mi na motýly síť. Krátká ukázka druhé sloky této písně, která dokládá jak obrovský vypravěčský talent Stypka má. Druhá skladba už zasvěcené lidi pod pódiem roztleskala: píseň .neboj z druhého stejnojmenného alba roztančila lidi svou charismatickou melodií a úchvatnými instrumentálními mezihrami, které jsou napěchované napětím a perfektními gradacemi.

Klávesista Pavel Sotoniak. (Foto: Aleš Honus)

Moc mě potěšilo, že Stypka zazpíval i pár věcí ze svého prvního alba Čaruj, které už v roce 2014 slušně rozvířilo nudnou hladinu českého showbyznysu svou na nic si nehrající přímočarostí, zvukovou originalitou a absolutně nadstandardními texty. Jednou z nich byla i píseň Dělám, jejíž refrén se zaryje pod kůži jemněji než nejostřejší jehla. Nemohla samozřejmě chybět ani největší pecka z prvního alba: srdcovka Čaruj, jejíž euforická sloka tryská energií z jednoduchého, ale o to více účinného kytarového motivu (čisté kvinty s tritonem) a úžasných rozjezdů v mezihrách.

Z aktuálního alba Neboj, které lze poslouchat od začátku do konce bez přeskakování (o kolika českých deskách se to dá říct?), zaznělo mnoho dalších songů. Podstatné je, že Stypkovy hudebně i textově rafinované písně dokáže zpěvák i kapela naživo zahrát naprosto přesvědčivě (což se o řadě dalších kapel říci nedá), ba co víc: některé přidané prvky, inovace a improvizace v podobě pěveckých kudrlinek či kytarových sól (Stypka je trochu introvertní, ale brilantní kytarista!) ještě víc rozmetávají jejich dynamické podloží. Zpěvák s kapelou by mohli klidně odehrát koncert sami a byl by to parádní zážitek.

Lada Bělašková na Štěrkovně. (Foto: Aleš Honus)

Ale překvapení na sebe nenechala dlouho čekat. Nejdřív pozval Stypka na pódium Ladu Bělaškovou z Národního divadla moravskoslezského. Charismatická herečka si spolu s ním zazpívala oceněnou píseň Dobré ráno, milá a mně osobně překvapila naprosto špičkovou intonací a drajvem, se kterým to rozjela. Další překvápko měl Stypka v druhém rukávu: pozval si nahoru 13 smyčců, které třímaly mladé interpretky ze Základní umělecké školy v Hlučíně, jež pod vedením své paní učitelky Veroniky Stoklasové nastudovaly jeho pět písní.

Společně zahrané skladby Jericho, Lodivod, Vrány taky, Kříž a přídavková Láska není získaly díky 12 houslím a violoncellu v rukou mladičkých hráček křehké kouzlo. Aranže se do písniček hodily a rozsvítily je novými barvičkami. Sluší se ocenit děvčata, jak svou roli zvládla a zahrála s obrovským odhodláním a snahou o intonační čistotu. Koncert měl i díky nádhernému počasí, kdy za muzikanty zapadalo slunce a jeho paprsky se tříštily jako zlatisté střepy o hladinu laguny, nevšední kouzlo.

Žačky ZUŠ v Hlučíně. (Foto: Aleš Honus)

Stypkovy písně mají mnoho pozoruhodných vlastností. Kromě toho, že jsou melodicky výrazné, je v nich hodně prostoru, jsou pohostinné a štědré k novým inspiracím. Zkrátka a dobře, dá se na nich stavět, protože ten základ je mimořádně pevný, kompaktní a zdravý. Koncert Davida Stypky a Bandjeez s Ladou Bělaškovou a třinácti děvčaty byl po Jarkovi Nohavicovi a Tomáši Klusovi s Janáčkovou filharmonií dalším vrcholem letošní Štěrkovny. A já se už nyní těším, až si tohoto skvělého autora a zpěváka všimne nějaký profesionální a etablovaný orchestr, dají hlavy dohromady a vznikne aranžmá a projekt, který všem svou silou a krásou vyrazí dech. Věřím, že se dočkáme!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.