Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další senzační úspěch sboru z Moravskoslezského kraje. PSMU triumfovalo na prestižní soutěži v Petrohradě

Další senzační úspěch sboru z Moravskoslezského kraje. PSMU triumfovalo na prestižní soutěži v Petrohradě

9.8.2018 07:35 Hudba

Moravské a slezské sbory o letošních prázdninách excelují na světových pěveckých soutěžích. Po nedávném fantastickém úspěchu karvinského Permoníku je tady další senzace. Legendární Pěvecké sdružení moravských učitelů (PSMU) si veze z prestižní světové soutěže v ruském Petrohradě několik ocenění! Více o skvělém výsledku povypráví jeho umělecký vedoucí Jiří Najvar, který korespondenčně odpovídal na naše dotazy ještě z ruských Benátek severu, jak se velkoměstu na řece Něvě také přezdívá.

Zvětšit obrázek

Pěvecké sdružení moravských učitelů.
Foto: Singingworld.ru

Jirko, moc gratuluji k úspěchu na pěvecké soutěži a festivalu v Sankt-Petěrburgu. Mohl bys prosím přiblížit, jaká je historie soutěže a prestiž této akce?

Promiň, byl jsem ve sprše a je tady pomalá Wi-Fi. Tento festival nese ve jménu J. Falika. A pro něj byla zkomponována speciální skladba Pajuščij mir, kterou na místě zpívalo všech 36 sborů z celého světa.

Kdo to byl J. Falik?

Ruský skladatel, který byl patronem soutěže. Ta hymna se zde stala velice populární skladbou a všechny sbory ji uměly po několika dnech zpaměti.

Soutěže se PSMU zúčastnil ve třech kategoriích?

Ano, soutěžili jsme v kategorii mužské sbory (dirigoval sbormistr Jiří Šimáček), já jsem dirigoval duchovní tvorbu a do třetice v oblasti soudobé tvorby (dirigoval opět J. Šimáček). Za mužské sbory a duchovní tvorbu jsme získali dvě druhá místa! Soudobou tvorbu jsme vyhráli a máme první místo! Sbor postoupil do Grand Prix, kde provedl skladbu Miserere Piotra Janczaka. Dirigoval Jiří Šimáček a bylo to nejlepší provedení, co PSMU za mého vedení zatím předvedlo! V oblasti duchovní hudby jsme zpívali skladby Jacoba Handla Galla (Pueri Concinite), Leoše Janáčka (Ave Maria) a Josefa Bohuslava Foerstera (Svatý Václave).

Trofeje, které PSMU veze do Ostravy. (Foto: PSMU)

To je skvělý úspěch. Očekával bych, že si soudobou hudbu vezmeš na starost sám. Dodnes si pamatuji, jak tě v kompozici skladatel Edvard Schiffauer chválil.

Byli jsme tak s kolegou sbormistrem Jiřím domluveni, protože měl skvěle nastudován sbor Mirogoj Jana Grossmanna, který zařadil do této kategorie.

Takže k první ceně napomohla i skladba jednoho ze současných ostravských skladatelů? To je skvělé! Jak hodnotíš úroveň dalších sborů? Vyhráli opravdu ti nejlepší?

Většina sborů, především dětských, měla zařazenou také choreografii. PSMU zpívalo ve srovnání s jinými sbory skutečně kvalitní a náročný repertoár složený z děl českých skladatelů P. Křížkovského, J. B Foerstera, a to výhradně a cappella.

Domníváš se, že jste vsadili na větší náročnost a méně atraktivity a pozlátka?

Šlo nám hlavně o kompaktnost a přiblížení autentického provedení české tvorby skladatelů tzv. české národní školy. Většina sborů soutěžila s méně náročnými skladbami a musela dohánět výkon zvukovými efekty a choreografií. My jsme šli po nasazení a dynamických proporcích, všechny skladby jsou harmonicky komplikované a díky polyfonii i náročné na soustředěnost. I proto jsme zpívali z not. Neznám sbor, který by takto náročný program zvládl zpaměti!

Myslím, že jste českou hudbu představili v dobrém světle! Jaká byla reakce a odezva publika a poroty?

Publikum se na sbor dívalo a poslouchalo s úžasem, mnoho z nich mělo zavřená víčka a meditativní výrazy… Po výkonech následoval standing ovation, včetně květin z publika – ty se objevily po posledním vystoupení na závěrečném ceremoniálu po provedení skladby slovenského mistra Eugena Suchoně Ej, dziny dziny dom.

Vypadá to, že si v Santk-Petěrburgu všimli, že se u nás v podání PSMU umí opravdu zpívat!

Ano. Když jsem dodirigoval svou kategorii, tak mi při odchodu lidé třásli rukou a gratulovali mi, jako bychom byli úplní exoti.. (smích). Přitom ruská kultura a jazyk má s námi tolik společného a příbuzného. Vypadá to, že porota i publikum také ocenili, že PSMU má ve svých řadách stále ještě několik profondo basů.

Je tohle vítězství signálem, že PSMU má našlápnuto dobýt Evropu, jako tomu bylo kdysi za časů legendárních sbormistrů Vacha a Šoupala?

Potřebujeme ještě více členů, abychom mohli „dobývat“ Evropu! (úsměv).

PSMU má ve svých řadách také skvělé sólisty. Je tak vynikající výsledek také dílem individuálních výkonů?

Určitě! Zpívali jsme dvě skladby od ruského autora Česnokova a oni byli úplně na roztrhání. Křičeli: Bravo!, když Ivan Stejskal dozpíval sólo ve skladbě Raduj sa. Dále bych rád vyzdvihnul Antonína Tomáška – letitého člena PSMU, který bravurně předvedl sólo ve skladbě Salve Regina Josefa Vejvody. Byl to také Antonín Tomášek, kdo současně připravil nový revidovaný notový materiál pro PSMU, ze kterého jsme tuto skladbu prováděli.

Vaší specialitou je zpívat ve fracích. Neodložili jste je ani v Rusku?

Ne. Zpívali jsme výhradně ve fracích, což bylo pro většinu lidí zde asi velká rarita (smích).

Byl čas nasát atmosféru Benátek Severu?

Ano, a musím říct, že Sankt-Petěrburg je skutečně obrovské a ohromující město. Sbor zde byl na projížďce městem autobusem, ale i lodí, kde zazpíval několik skladeb, včetně Věna Bedřicha Smetany. Okolní cestující a turisté byli skutečně nadšeni. Jeli jsme zde přece s tradiční českou tvorbou Smetany, Dvořáka, Janáčka a Martinů! To zde sklidilo na koncertech i mimo soutěže velký úspěch.

Co tě a PSMU čeká dále?

Chystáme velké překvapení na ostravské matiné: nové úpravy skladeb Jaroslava Ježka za doprovodu bigbandu! Dále mě čeká tvorba vánočního turné, které připravuji ve spolupráci s komorním sborem Echo z Frýdlantu nad Ostravicí. A také mne oslovili lidé z hudebního vydavatelství Českého rozhlasu ohledně vydání některých mých autorských skladeb, takže musím makat, aby byly výsledky (smích).

Tak se tuž, Jiří, ještě jednou srdečně gratuluji tobě, kolegovi Šimáčkovi i celému úžasnému sboru PSMU k excelentnímu výsledku a držím palce a těším se na další vaše aktivity!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.