Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Mám potřebu něco vrátit kraji, kde jsem vyrostla, říká Ewa Farna, která připravuje Ewa Fest

Mám potřebu něco vrátit kraji, kde jsem vyrostla, říká Ewa Farna, která připravuje Ewa Fest

10.8.2018 06:30 Hudba

Ewa Fest. To je název festivalu a mezinárodního setkání příznivců Ewy Farné. První ročník této akce se uskuteční od 12. do 14. října 2018, a to hned ve dvou městech, které jsou pro tuto zpěvačku zásadní, tedy v Českém Těšíně a v polském Cieszyně. V následujícím rozhovoru Ewa Farna prozrazuje, kde hledat kořeny této na české poměry ojedinělé akce, co všechno na účastníky festivalu čeká a jelikož se blíží den, který je pro Ewu Farnou významný z jejího osobního hlediska, nechybí ani krátké ohlédnutí za její kariérou a přání jejím fanouškům.

Zvětšit obrázek

Ewa Farna během březnového koncertu s Janáčkovou filharmonií.
Foto: Ivan Korč

Jaké důvody vás přivedly k tomu, že jste se rozhodla organizovat vlastní festival?

Již šest let organizujeme v Polsku mezinárodní slet fanoušků, kde se během dvou dnů potkávám s fanoušky z Česka i Polska, hraju pro ně speciální koncert, povídáme si, máme podpisové akce a podobně. Tentokrát jsem se rozhodla akci ještě povýšit, a proto jsem ji přesunula směrem k mému rodnému kraji. Není ideálnějšího místa na propojení mých polsko-českých příznivců než právě pohraniční město Český Těšín. Navíc jsem tam chodila do školy, v podstatě odtud pocházím. Koncept tedy zůstává podobný, jen jsme zvolili jiný název a rozhodli se touto akcí přispět na charitativní účely a také pomoci místní organizaci, která podporuje polskou národnostní menšinu. Zjednodušeně řečeno, cítím, že mám za co být vděčná místu a kraji, ze kterého pocházím, a cítím potřebu mu to vracet.

Víte o nějakém dalším hudebníkovi, který má vlastní festival? Případně inspiroval vás nějaký interpret k tomu, abyste si vlastní festival zorganizovala?

Inspirace přišla od šéfa mého polského fanklubu, který v roce 2012 navrhnul fotbalový zápas, v němž by proti sobě hráli čeští a polští fanoušci. Já měla být rozhodčí. A popudem bylo Euro 2012, kde se skutečně utkali Poláci a Češi. Od té doby jsme se takhle každoročně scházeli, když už byl fotbal, tak jsme i něco zahráli, popovídali si, akce rostla a vyvíjela se. Neměla jsem v hlavě plán organizovat festival. A ani nevím, jestli to tímhle směrem půjde i v dalších letech. Já to beru jako poděkovaní fanouškům za jejich přízeň.

Co všechno jste pro své příznivce připravila a proč jste zvolila zrovna tyto programové body?

Chystáme speciální vystoupení nebo třeba autogramiádu. Stává se, že někdy máme dva koncerty během jednoho dne, nebo nevyjde počasí a nepodepíšu se všem fanouškům na akci. To není reálné. Tak tady na to máme vyhrazeno několik hodin a prostě si s každým udělám fotku a podepíšu se mu.

Dále máme na programu více než dvouhodinové povídání, respektive otázky fanoušků a odpovídání na dotazy, které vyžadují kontext a na Facebooku na ně neodpovíte. V pátek plánujeme v kině promítaní mého dokumentu Ewa Farna 10: Neznámá známá, v sobotu bude na programu celodenní přístupná galerie, příchozí taky na místě najdou obchůdek s merchem, tedy cédéčka, trika, náramky a podobně. Účastníci budou moci ochutnat českou i polskou kuchyni, ať se národy propojí i v oblasti gastronomie, kterou mám ráda. V neděli pak máme talkshow zaměřenou na místní obyvatele, kde se budeme bavit o významu našeho regionu v mé kariéře…. No, bude toho hodně. Snažíme se ale vyplnit přání fanoušků, já se na to moc těším. Z minulých let mám s tím skvělou zkušenost.

Pojďme se k některým programovým bodům věnovat trochu více. Dostupné promo materiály uvádějí, že v pátek 12. října se kromě promítání zmíněného dokumentu Ewa Farna 10: Neznámá známá chystá také „městská hra Český Těšín / Cieszyn“… Co konkrétně si od této hry slibujete?

To bude samostatná hra pro fanoušky, kteří chtějí poznat Český Těšín a polský Cieszyn, místa, která mám ráda. Hra by měla probíhat zábavnější formou, aby se člověk prošel v ulicích a zároveň se něco dozvěděl nebo se zabavil. Přítomní se budou muset rozdělit do skupin a mezi sebou případně i soutěžit, spíše ale vědomostně. Program je ve fázi tvoření a hru připravujeme se studenty polského gymnázia, jehož jsem absolventkou.

Součástí festivalu jsou také dva speciální koncerty v polském Cieszyně, kde jako host vystoupí rovněž David Stypka. V čem budou tato vystoupení netradiční ve srovnání s jinými vašimi koncerty? A proč jste si jako hosta vybrala Davida Stypku?

Chystáme speciální vystoupení v divadle v polském Těšíně. Speciální je proto, že se zcela liší od klasických koncertů v létě. Tady máme fanoušky, proto hrajeme třeba písničky z desek, které nejsou tak populární, panuje tam přirozená atmosféra, je to hodně uvolněné a delší než hodinový letní set plný singlů. Hostem koncertu bude David Stypka, protože jsem s ním nazpívala duet, který však málokdy můžete slyšet naživo v našem společném podání. V tomto případě tomu tak bude. Navíc David je fajn člověk a takové my tam chceme.

V plánu je i výstava. Můžete prozradit více?

Příchozí si budou moci prohlédnout platinové a zlaté desky, naše společné ceny, tedy Slavíky, Anděla a spoustu jiných, dále nějaké mé kostýmy z předávání cen či jiných veřejných akcí. Dorazí taky můj těšínský kroj, který jsem dostala ke svým osmnáctinám od rodičů. Detailně ho popíšeme, díky čemuž se taky lidé dozvědí víc o tamější kultuře.

Také plánujete setkání s vaším fanklubem. Jak konkrétně bude tato akce probíhat? Předpokládám, že budete odpovídat i na dotazy členů fanklubu, takže vybavíte si, která otázka vás v poslední době nejvíce zaskočila, respektive jste třeba nevěděla, jak máte odpovědět? A mimochodem dokázala byste uvést, kolik let má nejmladší a nejstarší člen či členka vašeho fanklubu?

Ve fanklubu máme věkový průměr 24 let. Nejstarší a nejmladší osobu nejsem schopna určit, ale vím třeba o 72leté paní, která pochopitelně není registrována v internetovém fanklubu, ale je skvělou fanynkou. V minulosti jsme měli setkání i náhodná, kam se dostavila spousta kolemjdoucích, kteří se ptali spíše na bulvární otázky nebo kolik je mi let. Těm jsme se pak museli věnovat více než těm oddaným, proto jsme se na setkání více zaměřili a podmínkou k tomu, aby se zájemce na sraz dostal, je, že musí mít vstupenku na jakoukoli aktivitu spojenou s Ewa Festem. To znamená vstupenku na koncert nebo do kina či na nedělní talkshow… Setkání pak probíhá v podstatě formou otázek a odpovědí.

Festival uzavře talkshow na téma Těšínské Slezsko – vztah ke kořenům a jejich význam v Ewině kariéře. Můžete akci detailněji popsat? Kdo se jí kromě vás dále zúčastní a čím si myslíte, že je Těšínské Slezsko specifické, případně jedinečné? V čem by mohlo být inspirativní pro jiné regiony?

S moderátorem akce povedeme debatu ve dvou. Z Těšínského Slezska pochází spousta výjimečných lidí, kteří jsou úspěšní v různých oborech. A i když jezdí po světě a dělají velké kariéry, často se sem chtějí vracet nebo alespoň mají silný pocit sounáležitosti. Je to složité a komplexní téma, které budeme probírat právě v rámci této talkshow. Proto, koho téma zajímá, přijďte, rádi vás tam uvidíme.

Ještě zmiňme, že výtěžkem z vystoupení podpoříte pražskou neziskovou organizaci Borůvka, o.p.s, a Fundusz Rozwoju Zaolzia (Fond pro podporu polské menšiny na Těšínském Slezsku). Proč jste si vybrala zrovna tyto subjekty?

Jsem už několikátým rokem ambasadorkou této neziskovky, proto opět Borůvka. Tato obecně prospěšná společnost pomáhá zaměstnávat i připravovat na zaměstnání lidi s fyzickým či duševním handicapem. Lidem tam důvěřuji a vím, že peníze jdou, kam mají. Na svých stránkách taky prodávám své oblečení z různých veřejných vystoupení, ze kterých výtěžek jde právě na aktivity této organizace. Mám díky nim takový vlastní sekáč. A co se týká organizace Fundusz Rozwoju Zaolzia, tak to snad nemusím ani vysvětlovat. Jak jsem říkala na začátku, mám potřebu tomuto regionu a národnostní menšině něco vrátit. Tohle je cesta. Fond podporuje místní akce, pomáhá rozvíjet projekty místním mladým umělcům, podporuje edukační zájezdy nejen pro školy, pomáhá vydávat knihy o místní kultuře, podporuje fungovaní místních folklorních souborů. Prostě dbá o naši národnostní menšinu.

Na závěr našeho rozhovoru ještě poznamenejme, že v neděli oslavíte pětadvacáté narozeniny. Co byste tedy přála sobě i svým fanouškům?

Abychom se navzájem neměli problém chápat a abychom skrze hudbu vzájemně obohacovali naše životy, abychom díky ní mohli spolu sdílet různé emoce. Miluju rozdávat radost na pódiu a chtěla bych to dělat i nadále.

Narozeniny bývají i vhodnou příležitostí k rekapitulaci, takže když se v současnosti ohlédnete za svou kariérou, co vidíte? Kdyby vám někdo na začátku vaší kariéry řekl, co vás čeká, co vše obnáší být populární zpěvačkou na české scéně, chtěla byste tu cestu podstoupit ještě jednou?

Asi bych do toho šla znova, i když ztráta soukromí není malou obětí. Zpívání mě baví a mít práci, která vás baví, je přeci dar. Navíc jsem díky hudbě potkala svého manžela. Nevím, jak by můj život vypadal bez mé cesty s muzikou. Zřejmě úplně jinak, protože bych nebyla populární, a to pociťuju každý den. (smích) Ale „kdyby“ nás nikam nedostane. Jsem šťastná. A to je myslím hlavní důkaz toho, že jdu správnou cestou.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.