Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba V současné době se soustředím na BillyBio, říká před ostravským koncertem Bill Graziadei z odpočívajících Biohazard

V současné době se soustředím na BillyBio, říká před ostravským koncertem Bill Graziadei z odpočívajících Biohazard

1.10.2018 19:53 Hudba

Žijící legenda hardcore scény. I to je Billy Graziadei, který začátkem devadesátých let přepisoval společně se svými kumpány hudební dějiny v dresu Biohazard. A právě tento charismatický muzikant vystoupí 18. října v ostravském klubu Barrák s novým sólovým projektem BillyBio. U této příležitosti kulturní deník Ostravan.cz rodáka z Bostonu oslovil, přičemž Graziadei v následujícím rozhovoru mimo jiné prozradil, co považuje za své úspěchy a vyjádřil se na téma nového alba Biohazard.

Zvětšit obrázek

Billy Graziadei, známý z kapely Biohazard, míří do Ostravy.
Foto: archiv

Co vás vedlo k založení formace BillyBio? Souvisí to i s tím, že jste měl přebytek materiálu z minulosti? Můžete zároveň prozradit nějaké podrobnosti o samotné kapele včetně informací o novém albu?

Vždy jsem chtěl nahrát sólovou nahrávku a s ohledem na další aktivity, na nichž se podílím, se zdá být toto období nejlepší možností, kdy jsem se do toho mohl pustit. Kreativní jsem pořád, energie mi také neschází. Navíc vzhledem k tomu, že můžu využívat vlastní Firewater Studio, je pro mě mnoho věcí jednodušších. V podstatě v tom studiu žiju. Co se týká nových písní, jde o heavy, rychlé a groove skladby plné energie. Ostatně u mě to ani jinak nejde. Uslyšíte v nich mé hudební kořeny, ale v moderním hávu. Všichni, kdo si oblíbili nějaký počin, co jsem kdy nahrál, speciálně songy od Biohazard, budou tu novinku milovat. Každý fanoušek undergroundové hudby ve skladbách něco najde. Každopádně s novým albem počítám na začátek roku 2019. Nicméně se těším, že ty songy, na kterých momentálně pracuji, zahraji naživo na probíhajícím turné.

Co tedy mohou příchozí od ostravského koncertu očekávat? Představíte pouze písně od BillyBio nebo dokonce známé hity od Biohazard či Powerflo?

Jak víme, nemůžeš předvídat, co se stane. Ale asi tahle… Každému v davu odevzdám ze sebe všechno, co mám. Obvykle je to o tom, že na daném místě samotná energie exploduje a každý pak odchází s perfektním zážitkem. Nikdy neopouštím podium s tím, že lituji, že jsem na něj šel. A jaké písně zaznějí? Samozřejmě představím všechny mé nové skladby a plus k tomu dodám nějaký extra materiál!

Na moment se zastavme ještě u vaší nové formace. Skládáte písně pro BillyBio v odlišné náladě než pro Biohazard nebo Powerflo? Jaké jsou rozdíly mezi těmito procesy?

Vždy nechávám kreativní myšlenky proudit. Nezkouším je nějak korigovat jen proto, aby vše pasovalo pro určitý žánr. Co se týká BillyBio, tak tohle jsem stoprocentní já. Žádné vlivy něčeho nebo někoho dalšího. To jsem já, kdo jsem a čím jsem se stal. Jsem výsledek každého, s kým jsem se potkal, s kým jsem mluvil a s kým jsem sdílel své příběhy.

Co vás na roli muzikanta baví a co nikoliv? Našlo by se něco, co na své roli nemáte rád, ale je to pro život hudebníka nezbytné?

Miluji svůj život a nic bych v tomto světě neměnil. Kdybych však mohl cestovat i se svou rodinou, byl by to velmi příjemný bonus.

Obecně vzato, myslíte si, že se v muzice, respektive v hudebním průmyslu věci zjednodušují, nebo se naopak vše stále více komplikuje? 

Kreativní stránka je pořád stejná, ale záležitosti týkající se obchodních věcí jsou stale komplikovanější. Ale máte na mysli to, zda také fanoušci a muzikanti preferují jednodušší songy? Osobně mám rád písně evokující takový ten styl bojovníka, který vejde do sálu, jednou dvakrát udeří a odchází. Prostě takový punkrockový nádech, z něhož odstřihnete veškeré čepýření a míříte přímo k jádru věci.

Myslíte si, že jste dnes lepší muzikant, než jste byl v minulosti?

Samozřejmě. Kdo se nevyvíjí, ten umírá. Jsem stoprocentně lepší muzikant, než jsem byl v minulosti.

Přiznám se, že předchozí odpověď jsem čekal, takže jsem si připravil půdu pro další otázku, na niž jste mi de facto nahrál. Co pro vás znamená úspěch? Ačkoliv jste v současnosti lepší muzikant i skladatel, asi je nemožné dosáhnout stejný úspěch jako s alby Urban Discipline a State of the World Address od Biohazard… To znamená, že být lepší se nerovná být úspěšný… Souhlasíte?

Úspěch je relevantní. S každým albem jste úspěšní jednou a tím to končí. Všechno další je poté v rukou ostatních vlivů, jako například nahrávací společnosti, novináři, fanoušci a tak dále. Takže pro mě jako pro umělce je důležité, že vytvářím něco, co nejlépe reprezentuje mě, co chci říci, jak se cítím a podobně. Můžu třeba říci, že jsem byl úspěšný, když jsme nahrávali naše první demo s Joshem ve studiu Type O Negative. Také za úspěch považuji, když jsme hráli poprvé v klubu CBGB (známý hudební klub v New Yorku – pozn. redakce). Úspěch je vystavěn na předchozích výkonech. Vytyčil jsem si rozumné mety, které mi pomáhají dosáhnout vyššího cíle.

Jaký máte názor na fanoušky, kteří místo toho, aby sledovali koncert, většinu času natáčejí vystoupení na mobil?

Jsem nad věcí se vším. Každopádně co se týká koncertů, tak ty mi celý život přinášejí určité fyzické uvolnění. Když se tlak z každodenního života hromadí uvnitř vás a potřebujete ho ze sebe nějak dostat, tak jít na koncert je efektivní a pozitivní způsob, jak tento tlak uvolnit.

Litujete něčeho ve své kariéře? Mám na mysli třeba to, že jste v minulosti udělal nějaké špatné rozhodnutí nebo si třeba nahrál skladbu, pod kterou už byste se momentálně nepodepsal…

Není důvod ničeho litovat. Všechno je o příbězích, které vás nějakým způsobem trvale poznamenají. V dobrém i špatném. Všechny situace, v nichž jsem se ocitl, a zkušenosti, které jsem díky tomu získal, ovlivnily to, kdo jsem. A zároveň mě tyto zážitky stále formují, abych se stál takovým člověkem, jakým chci být.

Otázka, která musí přijít a kterou také pravděpodobně čekáte v každém rozhovoru. Můžeme ještě někdy očekávat nové album Biohazard?

V současné době je BillyBio to hlavní, na co se stoprocentně soustředím. A kdo ví, co přinese budoucnost?

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.