Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Svatováclavský hudební festival zveřejnil program 16. ročníku a zahájil předprodej

Svatováclavský hudební festival zveřejnil program 16. ročníku a zahájil předprodej

24.4.2019 20:13 Hudba

Svatováclavský hudební festival ve středu odkryl programovou nabídku svého 16. ročníku, který se bude konat ve dnech 3. až 28. září 2019. Největší tuzemská přehlídka svého druhu nabídne 32 koncertů především duchovní či tzv. staré hudby a dále doprovodný program probíhající jak během festivalu, tak i jako festivalový předkrm již v květnu a červnu. Festival se letos pyšní provedením barokní opery s loutkami, novodobými premiérami, koncerty exkluzivních zahraničních interpretů, BBC New Generation Artists, laureátů Gramophone Awards, Poznaňské filharmonie, svých rezidenčních souborů Collegium 1704, Collegium Marianum a Českého filharmonického sboru Brno, ale i Ondřeje Rumla s filharmonií.

Zvětšit obrázek

Dirigent Václav Luks, umělecký vedoucí souboru Collegium 1704, který opět vystoupí na festivalu.
Foto: Ivan Korč

Svatováclavský hudební festival je největším mezinárodním festivalem duchovní a tzv. staré hudby v České republice. Od svého vzniku v roce 2003 se koná každoročně nejen v Ostravě, ale i v mnoha chrámech celého Moravskoslezského kraje v průběhu měsíce září. Tradičně více jak třiceti koncerty oslavuje svátek sv. Václava, představující symbol české státnosti.

Festival letos nabídne čtyři velkolepé projekty v ostravských chrámech, na kterých vystoupí Český filharmonický sbor Brno. Festival zahájí oratorium Roberta Schumanna Ráj a Peri v mezinárodním sólistickém obsazení a Filharmonií Brno pod taktovkou německého dirigenta Rolanda Kluttiga. První festivalový týden zakončí  (8. 9. 2019) program Vůně nesmrtelné Francie sestavený z děl Faurého a Poulenca,  kdy vystoupí PKF – Prague Philharmonia s šarmantním francouzským dirigentem Philippem Bernoldem a sólisty Kateřinou Kněžíkovou a Jakubem Kettnerem.

Následující víkend  (14. 9. 2019) zazní Te deum Otto Nicolaie s předními českými sólisty a Moravskou filharmonií Olomouc pod taktovkou jejího nového šéfdirigenta Jakuba Kleckera. Festival slavnostně vyvrcholí Závěrečným koncertem věnovaným 30 letům svobody, a to pod záštitou rektora Ostravské univerzity profesora Jana Laty. V Katedrále Božského Spasitele zazní program  z děl Suka, Kabeláče a Dvořáka Svatý Václave nastudovaný Janáčkovou filharmonií Ostrava pod taktovkou Roberta Kružíka.

Zásadním zahraničním hostem bude Poznaňská filharmonie s dirigentem Łukaszem Borowiczem s předními polskými sólisty a Sborem Opery a Filharmonie Podleské, kteří vytvoří pátý rozsáhlý projekt SHF se svým programem  Litevská mytologie / Moniuszko: Kantáty Nijoła a Milda. „Velmi si cením začínající systematické spolupráce s prvotřídními polskými tělesy. Rád bych se do budoucna zasadil  o těsnou a logickou kulturní provázanost česko-polského Slezska založenou na spolupráci uměleckých špiček našich regionů zaručujících vysokou interpretační kvalitu.“ uvádí ředitel  a dramaturg festivalu Igor Františák.

Festivalovou řadu tzv. staré hudby bude reprezentovat prestižní český rezidenční soubor SHF Collegium 1704 s Václavem Luksem, který uvede novodobou premiéru mše Jana Dismase Zelenky či Koncert vděčnosti za svobodu, nad kterým převzal záštitu biskup SCAEV  Tomáš Tyrlík. Z rezidentů SHF vystoupí také Collegium Marianum, nyní s kontratenoristou Filippem Minecciou na koncertu věnovaném neapolským operním barokním áriím.

Koncertem Ensemble Inégal se také dovrší provedení kompletních čtyř cyklů Zelenkových nešpor systematicky uváděných na festivalu. Uskuteční se také koncerty Unikátní vlámský klasicismus zásadního zahraničního hosta SHF Terra Nova Collective z Belgie.

Komorní řadu obohatí světové talenty mladé generace – BBC umělci Z.E.N. Trio (Esther Yoo, Narek Hakhnazaryan, Zhang Zuo), maďarský žesťový soubor In Medias Brass či laureáti Gramophone Awards Pavel Haas Quartet. Vystoupí také Škampovo kvarteto, které zde oslaví 30 let svého působení, či pianista Martin Kasík ve svém sólovém recitálu.

Netradiční projekty (v minulém roce balet či film v kostele) nyní SHF nabídne v podobě derniéry nádherné barokní opery s loutkami Calisto inscenované Buchtami a loutkami  a prvotřídně interpretované Hanou Blažíkovou, Tomášem Králem a dalšími se souborem Collegium Marianum. Zazní také duchovní hudba 20. století skladatelů Pärta a Emmerta s Ensemble Opera Diversa a slovenskými interprety Milanem a Markem Paľou.

Svatováclavský hudební festival vždy přináší i jeden crossoverový projekt, nyní se opírá o písně Ježka, Voskovce a Wericha interpretované Ondřejem Rumlem, Matej Benko Quintetem a Jihočeskou filharmonií.

Tradiční doprovodný program festivalu (filmy, workshopy, besedy) je letos rozšířen  o festivalové preview – promítání artových či dokumentárních filmů s muzikologickými úvody (Minikino, 13.–15. 5. 2019) a hudebně-edukační workshopy pro děti Hudba ve zvířeti – zvíře v hudbě (ZŠ a ZUŠ Moravskoslezského kraje, 24.–27. 6. 2019).

SHF prezentuje koncerty evropských parametrů, a to jak domácích, tak zahraničních interpretů, za což byl opakovaně hodnocen odbornou komisí Ministerstva kultury ČR  jako jeden z pěti nejlepších projektů profesionálního umění v sekci klasická hudba – v letošním roce se stal 4. nejlépe hodnoceným festivalem ČR (po festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl a Dvořákova Praha). SHF systematicky audiovizuálně zaznamenává koncerty a jeho hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Festival usiluje o rozvoj kulturně-společenského života regionu a posílení společenské zodpovědnosti díky aktivitám Klubu SHF.

Předprodej vstupenek na SHF je zahájen ke dni 24. dubna 2019, kdy je zveřejněn celý program 16. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu na jeho oficiální webové stránce www.shf.cz.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.