Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Václav Minařík před festivalem Freiplatz: Kombinace rodinné atmosféry a skvělé hudby prospívá všem generacím

Václav Minařík před festivalem Freiplatz: Kombinace rodinné atmosféry a skvělé hudby prospívá všem generacím

21.5.2019 00:00 Hudba

Už v tento pátek propukne v Opavě dvoudenní multižánrový hudební festival Freiplatz. Ten i letos láká na pestrou směsici účinkujících. Nechybí mezi nimi taková jména jako například Never Sol, Thom Artway, Bruno Ferrari, Schwarzprior a mnoho dalších. O detailech, filozofii a programu festivalu Freiplatz jsme si povídali s jeho šéfem a výtvarníkem Václavem Minaříkem.

Zvětšit obrázek

Organizátor opavského festivalu Freiplatz Václav Minařík.
Foto: archiv

Jak se z výtvarníka stal organizátor hudebního festivalu?

Máme to štěstí, že disponujeme prostorem, kde můžeme koncert nebo výstavu uspořádat. Kromě toho, že nás umění a hudba samozřejmě baví a rádi se obklopujeme živou kulturou, máme také s ženou malého kluka, takže už není tolik času a sil jezdit po koncertech a výstavách. Takže si je děláme v podstatě u nás doma.

Pracujete v opavské galerii Gottfrei. Jak došlo k její postupné modifikaci ve známý kulturní klub?

Známý bych ani neřekl, pořád jsme docela tajní, ale vychází to z podstaty, že to není klub, který pořádá pravidelné akce, ale spíše domov s ateliérem a barem, kde si občasně s přáteli a ženou uspořádáme koncert nebo podobnou akci i pro veřejnost.

Podle jakého konceptu jste vybírali interprety letošního ročníku? Prozraďte svou strategii…

Strategii máme dlouhodobou: vybírat ty nejlepší hudebníky, kteří jsou ochotní přijet a zahrát i v našich skromných podmínkách.

Jaké hudební žánry je možné na Freiplatz slyšet a kterým se spíše vyhýbáte? Vypadá to, že poznávacím znamením je participace elektroniky…

Elektronika je prosycenená celým festivalem a udává tempo do ranních hodin. Jinak vyhledáváme originální tvorbu napříč všemi žánry, záleží především na rozpočtu akce a možnostech interpretů.

Jedním z cílů festivalu je rehabilitace opavské klubové scény a rozšíření jejího povědomí mezi širší veřejnost. Daří se vám to?

Snad ano. Chceme především, aby zdejší lidé a ostatní návštěvníci objevovali nové a současné hudební projekty, než to, co nabízí popový proud nebo mainstreamová média. Chceme nabídnout neopakovatelný zážitek, a když se to podaří, je to skvělé.

Na jaké klubové adresy jste vsadili? Je v Opavě dostatek kvalitních míst pro koncerty?

Jádro festivalu se opět nachází ve vnitrobloku na ul. Krnovská 14/13 v centru Opavy, tam najdete open-air, Gottfrei, Music club 13, Color Radio Stage, venkovní bary a něco k zakousnutí. Dále se zapojil Evžen Jazz Café Club, Myslivna bar a nově otevřený music bar Trap. A tradiční scéna soudobé hudby v Galerii Cella. Jinak je Opava velmi bohatá a rozličná na místa a scény, vše vždy záleží, kolik financí jsme schopni sehnat. Od toho se odvíjí, kolik zábavy bude.

Bývají na Freiplatz zvány také opavské kapely? Opava je přece jen známá pestrým hudebním podhoubím.

Většina opavských kapel u nás už hrála a někteří už několikrát. Samozřejmě scénu sledujeme a vyhlížíme nové talenty a počiny.

Jednou z hudebních hvězd je letos Thom Artway. Proč jste vsadili právě na tohoto umělce a jeho sólovou show?

Thoma jsme chtěli pozvat už před třemi lety, ale termínově nemohl, a dnes je to už známý muzikant a má své publikum, takže jsme rádi, že přijede. Thom vystoupí sólo v sobotu v Gottfrei, který disponuje velmi osobitým prostorem, takže to může být velmi příjemný koncert.

Čím může podle vašeho názoru zaujmout další známá postava, excentrický Bruno Ferrari?

Jednoznačně svým osobitým projevem a velkolepou show. Bruna prostě musíte vidět a slyšet (úsměv).

Podle jakého klíče jste volili další účinkující?

Jednoznačný klíč neexistuje, je to kombinace různých doporučení, hledání a inspirace u podobných festivalů. Kritérii jsou samozřejmě kvalita, originalita a také náš vkus..

Kteří účinkující jsou vašim preferencím nejbližší a doporučil byste jejich koncert navštívit? 

Všichni interpreti dělají žánrově specifickou a atmosferickou hudbu. Proto je program dynamický od začátku do konce. Doporučuji přijít na začátek a odejít na konci po oba dny.

V minulosti se Freiplatz konal dvakrát do roka. Proč jste od této koncepce upustili?

Prozatím je FreiPlatz dvoudenní akce a koná se dvakrát do roka, na jaře a na podzim, ale postupem doby se každá varianta vyspecifikovala. Proto je jarní ročník už spíše městským festivalem s open air, kde předpokládáme růst jak zúčastněných míst a učinkujících, tak i přesah více do umění, divadla a interakce s veřejným prostorem. Podzimní varianta bude tento rok poprvé jen jednodenní akce – čistě klubová scéna.

Jedním z vašich cílů je co nejširší kulturní vyžití a dobrá zábava pro všechny věkové skupiny. Daří se vám motto naplňovat?

Dle zpětných reakcí od návštěvníků a kapel asi můžeme být spokojení (úsměv). Kombinace rodinné atmosféry festivalu a skvělé hudby prospívá všem generacím.

A jaké je vaše osobní motto, s kterým tento festival organizujete a pořádáte?

Motto ani ne, spíš přání, aby všechno klaplo a lidi se dobře bavili a potkali se s přáteli.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.