Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Mirka Miškechová a Jiří Krhut v ostravském rozhlase: Večer plný humoru a nadsázky

Mirka Miškechová a Jiří Krhut v ostravském rozhlase: Večer plný humoru a nadsázky

22.5.2019 10:52 Hudba

Ostravský hudebník a bavič Jiří Krhut  a slovenská písničkářka Mirka Miškechová vystoupili společně v Českém rozhlase Ostrava. Další ze série koncertů ve Studiu 1 přinesl v úterý české a slovenské písně, kořeněné humorem a nadsázkou. Oba muzikanti zazpívali samostatně i společně vlastní i převzaté písně a vytvořili báječnou atmosféru, kterou posluchači ocenili bouřlivým potleskem.

Zvětšit obrázek

Jiří Krhut a Mirka Miškechová v ostravském rozhlase.
Foto: František Tichý

Mirka Miškechová je známá především z duetu Cudzinka v tvojej zemi s Xindlem X, což je trochu škoda, protože její tvorba je zajímavá a stojí za pozornost. Charismatické slovenské zpěvačky si všiml i ostravský muzikant Jiří Krhut, který ji přizval už na debutové album Vale pletichám své kapely Nedivoč. Mirka si na něm zazpívala se Svatoplukem Tulejem československý duet Že si. Spojit síly a představit se na jednom koncertě je tak logickou výslednicí, která se ukázala jako správná volba.

Miškechová má na svém kontě už dvě alba a právě písní Schizofrenik – optimista z jejího debutu společný recitál zahájila. Svým charismatickým, šeptavě nakřáplým hlasem od počátku vyprávěla příběhy, které napsal sám život. Její písničky jsou i přes deziluzivní upřímnost často zakončeny nějakým legračním překvapením.

Mirka Miškechová. (Foto: František Tichý)

Zpěvačka představila vlastní písně, příjemně vyzněl také duet Že si, který si vystřihla s Krhutem. Jedním z vrcholů koncertu pro mne byla emotivní píseň On ani nevie s úžasně silným textem a citlivým klavírním doprovodem, který obstaral ostravský muzikant. Tvorba Miškechové je příjemně rozkročena od reflexí životních a vztahových událostí k intenzivnímu prožitku, hraničícímu často s něhou a bolestí.

Zpěvačka potěšila také kultovním songem Hany Hegerové Čerešně (hudba: Jaro Filip, text: Milan Lasica), který zazpívala velmi sugestivně. Její hlas nepostrádá vypravěčský potenciál a má sametový nádech s neznatelně šelestivými podtóny. Spíše hladí a šeptá, a to i v případě, když zpívá o něčem trpkém. Tomu odpovídala i jemná dynamika, kterou mírně introvertní Miškechová během koncertu pouze lechtala. Příjemnou kulatost a barevnost měl zvuk její kytary, na kterou se doprovázela. Po technické stránce však kytarovou hru příliš nezvládala, tady je třeba ještě přidat.

Mirka Miškechová a Jiří Krhut. (Foto: F. Tichý)

Jiří Krhut v ostravském rozhlase potvrdil, že svůj gejzír nápadů, srandiček a improvizací nenechává zamčený za dveřmi Heligonky, kde vystupuje ve vlastním varieté. Do Studia 1 vpadnul jako velká voda, dokázal vyvážit křehké písně Miškechové svým rázovitým humorem a kvalitní vlastní tvorbou, jež se může pochlubit úctyhodným rozpětím od intimity přes satirické reflexe ostravských destinací až po oblíbenou formu kupletu, kterou se zdatně naučil od Jarka Nohavici. Báječně zafungovala píseň o koupališti Čapkárna, do jejíhož nakažlivého refrénu se ochotně přidalo i publikum. Oblíbený bavič ukázal, že umí pracovat s publikem, možná by se nemusel tolik chválit a koncert by byl ještě příjemnější.

Krhut zvládl i písně z repertoáru své kapely Nedivoč (Ošuntělá), předvedl svou instrumentální pluralitu (střídavě hrál na kytaru i klavír) a solidní zpěv i v písních, které jeho rozsahu nejsou psány na míru (na albu je zpívají kolegové Tulej a Kočičková). Byl to on, kdo dokázal koncert vygradovat a jako papiňák vyvolat v publiku doslova salvy smíchu. Talentovaný ostravský muzikant se tak opřel do své hry a sršel humorem, že si zapomněl pohlídat ladění své kytary, ale to zřejmě postřehli jenom lidé z hudebního kumštu.

Koncert ve Studiu 1 opět proběhl v pozitivní a nevázané atmosféře, která zastřela i drobné nedostatky v intonaci, textech a instrumentálním projevu obou muzikantů. Je pravdou, že v ostravském rozhlase už zazněly i zdařilejší kreace, na druhou stranu takhle veselo ve Studiu 1 dlouho nebylo. Každá mince má svůj rub a líc, díky znamenitému zvuku (práce zvukařů Aleše Hubera a Marka Hoblíka), svižné dramaturgii a nasazení obou protagonistů převážily pozitivní stránky koncertu.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.