Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Přátelé Jaroslava Erika Friče vzpomenuli jeho nedožitou sedmdesátku v ostravské pivnici v Daliborově ulici

Přátelé Jaroslava Erika Friče vzpomenuli jeho nedožitou sedmdesátku v ostravské pivnici v Daliborově ulici

28.8.2019 21:02 Obraz & Slovo

Aby se deník Ostravan.cz nedostal do střetu zájmů, o leckteré kulturní akci nemůže informovat z prostého důvodu. Když ji pořádá kmenový autor tohoto internetového listu. To se pak musí najít někdo jiný, kdo by o podniku referoval, což je mnohdy velký potíž. O nedávném pietním a zároveň oslavném setkání s básníkem Jaroslavem Erikem Fričem v mariánskohorské hospodě Daliborka, které zorganizoval Ivan Motýl, nyní napsal brněnský Erikův kamarád Honza Bartoň. Sice se zpožděním, máme však za to, že po smrti je každé opoždění velmi relativní pojem. Jen pro připomenutí, básník Jaroslav Erik Frič zesnul letos 24. května a 14. srpna by se dožil sedmdesáti let.

Zvětšit obrázek

Ťovajz a spol. během vzpomínkové akce na Daliborce.
Foto: A. Švehláková

Ve středu 14. srpna se v ostravské hospodě Forman (dříve na Daliborce) konala narozeninová oslava nedožitých sedmdesátin básníka Jaroslava Erika Friče. Hospodu v Mariánských horách domluvil ostravský básník Ivan Motýl, který Erika doprovázel na podzim 2018 při toulkách Ostravou. V této hospodě Erik vypil své první pivo a naposled zde byl v roce 1966, tedy před více než padesáti lety. Slovo dalo slovo a bylo dohodnuto, že Erik zde oslaví své sedmdesátiny.

Erik se jich už nedožil, přesto se na Daliborce sešla řada přátel a zabrala tak celou hospodskou místnost. Své nekrology / poezii přečetli či zapěli ostravští Petr Hruška, Jakub Chrobák, Vladimír Jaromír Horák a Míra Chuděj, zlínští Pavel Petr a Anička Švehláková, olomoucký Miky Marusjak a brněnský Pavel Šuhájek. Dále na oslavu dorazili Erikovi synovci, básník Mojmír Vrba, Pavel Keller z kapely PBK blues a další přátelé.

Zlatým hřebem večera bylo vystoupení seskupení Ťovajz & spol., se kterými měl Erik v červenci nahrávat CD, což dopadlo pouze jednou společnou zkouškou někdy začátkem května, tedy necelý měsíc před Erikovou smrtí. CD se nakonec nahrát podařilo, i když bez Erika, a to díky Víťovi Raškovi ze studia Chlív. Pokřtěno bude na festivalu poesie Potulný dělník v brněnském klubu Yacht letos 25. října 2019.

Na večeru v Ostravě zazněly tři Erikovy poémy, a to Hořící Berdej, Leonardovská chvíle a Bílý betlém. Tyto byly předvedeny ve složení Víťa Ťovajz Holata (baryton a tenor saxofon), Radim Babák (přednes), Pavel Zajíc (klarinet), Radek Dráček Jančok (viola, smyčec, holatofon) a Honza Bartoň (holatofony). Hrálo se na místě, kde normálně stojí kulečník. Horší bylo, že osvětlení nad kulečníkem bylo napojeno na mincomat a aby bylo pódium nasvíceno a protagonisté viděli na texty a noty, museli si předplatit svou dávku světla, což bylo milosrdných 60 korun za dvě hodiny.

Další podmínkou bylo pojíst objednaných 30 klobás, které byly na Erikovu počest objednány (naposledy si tu na nich pochutnával), což bylo pravidelně ostravskými řečníky připomínáno, viz Petr Hruška: „Dejte si každý klobásu nebo bude paní hospodská nasraná“. Klobásy doplnila Anička Š. přinesenými koláčky, za což se musela na baru vykoupit panákem, a mohlo se veselit. Děkujeme všem, kteří se zúčastnili. A hlavně Tobě, Eriku.

Honza Bartoň | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.