Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Rockový nářez, jak má být! Limetall rozjel silvestrovskou show už tři dny před koncem roku

Rockový nářez, jak má být! Limetall rozjel silvestrovskou show už tři dny před koncem roku

29.12.2019 17:31 Hudba

Limetall, Bad Joker´s Cream a Public Relations. To jsou tři stylově odlišné kapely, které obohatily rockovým fanouškům povánoční atmosféru. V ostravském Domě kultury Akord se v sobotu 28. prosince rozdávaly hodnotné hudební dárky.

Zvětšit obrázek

Zpěvák kapely Limetall Fany Michalík.
Foto: Iveta Gajdošová

Limetall zakončil pro něj úspěšný rok na výbornou. Může se sice zdát, že Akord není tím nejvhodnějším prostředím pro rockové dovádění, nicméně kapela na okolnosti nehleděla. A kdo chce, vždy si najde způsob. Pokud bychom měli využít známý citát jistého německého filozofa. Limetall tak hned od úvodního songu Krutá včela začal pumpovat do příchozích pořádnou dávku energie, a co víc, postupně přidával na intenzitě. A to až do přídavku Mayday.

O tom, že Limetall patří k tomu nejlepšímu, co v koncertním provedení tuzemská rocková pódia nabízejí, není třeba diskutovat. Zkušení harcovníci (zpěvák Fany Michalík, baskytarista Vašek Vlasák, kytaristé Jarda Bartoň a Jura Šperl) doprovázeni bubenickým talentem Vojtou Sedlákem prostě vědí, že ani sekunda setu se nemůže ošidit. Jakmile polevíš jednou, je obtížné získat ztracené pozice zpět. A přestože skupina má mimo jiné za sebou hostování na výročním turné skupiny Kabát, kde hrála na velkých pódiích, tak ani v tomto případě nijak ze svého nasazení neslevila.

Z koncertu kapely Limetall. (Foto: Pavel Dolas)

Vystoupení mělo příkladnou dynamiku a také drive. Kapela jednoznačně věděla, co na fanoušky platí a jak si je získat. To značí, že si byla vědoma toho, kdy přišlápnout plyn a kdy nasadit něco na rozjímání, což se stalo například při pomalém songu Tvé znamení. Ani nepřekvapilo, že během této chytlavé skladby se tak některé páry oddaly plouživým tanečkům.

Je chvályhodné, že Limetall nestagnuje ani v rámci koncertní show. Ke svému nadšenectví a k sounáležitosti, které byly poznávacím znakem této party už od začátku její kariéry, přibyla ještě větší touha pohrát si s každým detailem show. A přitom se zdárně vyvarovat načančané strojenosti.

Vojta Sedlák z kapely Limetall. (Foto: Pavel Dolas)

S Limetallem jezdí na každý koncert také jejich početný fanklub. Jeho členky se činily zejména při „živějších“ písních (Ruská ruleta, Armagedon, Chiméra času či Amerika), což potvrdilo vzájemnou symbiózu mezi kapelou a fanoušky, takže se radost z každého odehraného tónu přenášela na publikum.

Tak či onak, Limetall nabídl koncert mnoha jistot. Dá se říci, že už předem očekávaných jistot. Jistot, které se potvrdily. A je dobře, že se potvrdily.

Bad Joker’s Cream z Frýdku-Místku mají za sebou další adrenalinové vystoupení v moravskoslezské metropoli. Zatímco nedávno na akci Rockové Vánoce v Ostravě-Porubě soupeřili se zimou na venkovním pódiu, tentokrát je v plném rozletu zastavovaly technické potíže. A tak aspoň mohli improvizovat a svůj glam-rock zdobit spoustou nečekaných, tu syrových, jinde zase více emocionálně zabarvených, prvků.

Bad Jocker’s Cream. (Foto: Pavel Dolas)

Hlavně bubeník Dave J. se při tomto jamovaní rozparádil, a to až natolik, že to vyvedlo z míry přítomného zvukaře. Cit pro melodii však kapela ukázala v dojemnější Love Symetry, tím správným lékem na všechny těžkosti pak byla rozverná a svým způsobem i zdravě motivační All You Are the Best.

To Public Relations nachystali naprosto ojedinělý program. Během setu totiž došlo k předávní pěveckého žezla v této elektro-rockové formaci. Odcházející Comar se oficiálně rozloučil singlem Já ti ho tam dám z připravovaného alba Překonej svůj strach. A nutno zdůraznit, že tahle vážně nevážná píseň bude skladbou, která rozhodně nezapadne. Její hitový potenciál je opravdu nakažlivý.

Kapela Public Relations. (Foto: Pavel Dolas)

Nový vokalista Pačes následně nelehkou úlohu zvládl a svou pěveckou všestrannost uplatnil okamžitě. A to jak ve skladbách s anglickým textem, tak v těch česky zpívaných (mimo jiné Dokud nás smrt nerozdělí), kde svým hlasem místy evokoval Desítku z Dark Gamballe. Dvě závěrečné písně Hora a Už nikdy si oba vokalisté zapěli společně a vzhledem k tomu, jaký tah na bránu tyto skladby měly, se dá předpokládat, že nešlo o jejich poslední duety.

Zkrátka a jasně. Byl to povedený mejdan a důstojné zakončení bigbítového rocku.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.