Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Vždy věříme, že zítra bude lépe než včera, říká José de Jesus Pelayo, šéf souboru Pasión de Buena Vista, který vystoupí v Ostravě

Vždy věříme, že zítra bude lépe než včera, říká José de Jesus Pelayo, šéf souboru Pasión de Buena Vista, který vystoupí v Ostravě

2.1.2020 00:49 Hudba

Bude to opravdu vášnivá noc, kde hlavní slovo bude patřit kubánské hudbě v různých podobách. Úspěšný kubánský soubor Pasión de Buena Vista, jejichž více než 600 představení v 35 různých zemí zhlédlo již 600 000 diváků, se představí 3. dubna v multifunkční aule Gong v Ostravě a koncerty na první dubnové dny chystá také v Praze a v Brně. O tom, co všechno na návštěvníky čeká a jak tento hudebně-taneční karneval souvisí s oceňovaným filmem Buena Vista Social Club, jsme si povídali s Josém de Jesus Pelayem, hudebním ředitelem této úchvatné show.

Zvětšit obrázek

José de Jesus Pelayo ze souboru Pasión de Buena Visa.
Foto: archiv

Můžete na úvod prozradit, co mohou příchozí očekávat od vaší show v Ostravě? Plánujete dokonce i nějaké speciální momenty?

V prvé řadě bych zmínil, že už nyní se nemůžu naší show v Ostravě dočkat. Minulý rok jsme měli v brněnském SONO Centru super show a její součástí bylo spousta speciálních momentů. Během tohoto vystoupení došlo také k požádání o ruku. To znamená, že jsme do našeho vystoupení zařadili spoustu romantických prvků a songů. Bylo to naprosto perfektní. Také pro Ostravu plánujeme nějaké speciality, ale nyní je nechci prozrazovat. Je lepší být plný očekávání.

To máte rozhodně pravdu. Co se vám tedy vybaví, když se řekne Ostrava?

Popravdě řečeno o Ostravě toho moc nevím. Nicméně vím alespoň to, že Ostrava je proslulá jako industriální oblast. Každopádně už nyní jsem velmi natěšený, že město uvidím.

Slyšel jste, v jaké lokalitě bude vaše show probíhat? Ve zkratce se dá říci, že jde o dřívější industriální areál s doly a metalurgickými aktivitami. Nicméně tento prostor byl přeměněn na kulturní areál, kde se koná spousta koncertů, divadelních představení a podobně…

Tak tohle jsem nevěděl, ale zní to velmi zajímavě.

Je něco, co lidé o Pasión de Buena Vista nevědí, přičemž byste chtěl danou informaci prozradit? Nicméně do této chvíle jste neměl příležitost…

Nevím, zda lidé, kteří přijdou na naši show, vědí, že abychom takové představení mohli předvádět v co největší kvalitě, tak musíme cvičit šest až sedm měsíců téměř každý den, a to hlavně v letních měsících. Je to náš cíl a vnímáme to jako poctu prezentovat, nejlépe jak je to možné, kulturu naší země publiku v Evropě!

Když vám bylo šestnáct let, tak jste se seznámil s Ibrahimem Ferrerem, což byl kubánský hudebník, který spoluúčinkoval na albu Buena Vista Social Club, jež v roce 1998 získalo cenu Grammy, a zároveň to byl jeden z hlavních protagonistů stejnojmenného filmu. Jakou nejdůležitější radu jste od něj dostal?

Vždycky mi říkal, abych byl sám sebou a moc se nestaral o to, co ostatní lidé tvrdí o mé hudbě. V hudbě žádné dobré nebo špatné není. To je způsob myšlení, kterým se snažím řídit během celého mého života. Zejména tehdy, když skládám nové skladby.

Jaké ponaučení bychom si měli vzít z filmu Buena Vista Social Club? Může to být fakt, že bychom se nikdy neměli vzdávat, protože úspěch, a je jedno, v jaké oblasti, může přijít kdykoliv a v momentě, kdy to nečekáme? Ostatně spousta muzikantů, o nichž tento film vypráví, zažila momenty slávy až v závěru života…

Je to tak. Myslím si, že bychom se nikdy neměli vzdávat a vždy bychom měli věřit v naše sny. A také díky tomu, že Ibrahim Ferrer, Compay Segundo, Omar Portuondo a další, o kterých film vypráví, se dočkali úspěchu až v závěru svého života, jsou stále považováni za velké idoly pro mnoho lidí v mé zemi.

Co považujete za nejobtížnější momenty v souvislosti s Pasión de Buena Vista? Je to fakt, že musíte vést muzikanty a tak početný soubor, nebo třeba to, že po každé sezoně se snažíte zakomponovat do vaší show nové prvky?

Neřekl bych, že tohle je něco obtížného. Oba tyto aspekty beru v mé práci spíše jako výzvu. A tohle já opravdu na mé práci miluji. Zejména když se dostaneme do situace, kdy máme přidat nové songy a vhodné taneční choreografie, tak to je vždy velmi zábavné. A když tato nová čísla nacvičujeme, tak jsem vždy hodně zvědavý, jak se ta finální verze publiku bude líbit.

Jak známo, s vaší show jste navštívili spoustu evropských zemí. Všímáte si nějakých zásadních rozdílů v tom, jak vaše představení vnímají fanoušci na Kubě a v Evropě?

Myslím si, že nejvýznamnější rozdíl je v tom, že lidé v Evropě nejsou zvyklí na kubánské rytmy. Nějakou dobu jim tedy trvá, než hudbě porozumí. Když se tak ale stane, tak se postaví a tančí. A když tančí a tleskají, tak vždy mám pocit, že jsou velmi vděční za to, jaký zážitek s kubánskou hudbou a taneční kulturou mají.

Je pravda, že Kubánci jsou vděční, šťastní a mentálně silní jedinci, kterým nejde vyloženě o bohatství?

To je absolutní pravda. Jak asi víte, mnoho Kubánců nemá moc peněz. Nicméně přesto se stále snaží o to, aby byli v životě šťastní. To je také důvod, proč hudba a tanec jsou tak důležitou součástí pro naše životy. Nemáme rádi, když si příliš stěžujeme na naše problémy. Vždy věříme, že zítra bude lépe než včera.

Jaké pocity by měli mít návštěvníci po skončení vaší show?

Doufám, že diváci společně s námi prožijí skvělý večer a také že dostanou přesný pohled na to, jak vypadá noc v Havaně ve společnosti kubánské hudby a taneční kultury.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.