Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Na Cenu Jantar v kategorii sólistů jsou nominováni Jan Bartoš, Ivo Kahánek a Hana Kotková

Na Cenu Jantar v kategorii sólistů jsou nominováni Jan Bartoš, Ivo Kahánek a Hana Kotková

23.1.2020 05:33 Ceny JANTAR » Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v oblasti artificiální hudby. Odborná porota rozhodla v kategorii Hudební sólista roku nominovat klavíristy Jana Bartoše a Iva Kahánka spolu s houslistkou Hanou Kotkovou. Jméno laureáta ceny bude oznámeno 15. března na galavečeru v ostravském Gongu.

Porota pro artificiální hudbu rozhodovala ve složení Milan Bátor (předseda), Hana Adámková, Jiří Čech, Martin Jemelka, František Mixa a Tomáš Thon.

Klavírista Jan Bartoš je nominován za brilantní interpretaci děl Sergeje Prokofjeva a Ludwiga van Beethovena, jejichž díla v Ostravě přednesl ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Klavírista absolvoval také úspěšná a vysoce hodnocená vystoupení na festivalu Hybatelé rezonance a na Klavírním festivalu Rudolfa Firkušného. Vydal album s klavírní tvorbou Leoše Janáčka, které získalo nadšené recenze v domácím i evropském kontextu, a podílel se na inspirativních projektech, jež zahrnují přednášku ve spolupráci s legendou světového klavíru Alfredem Brendelem. Bartoš je pianista udivující vnitřní koncentrace, nevšední inteligence a značného stylového rozpětí.

Klavírista Ivo Kahánek je nominován za interpretaci děl Viktora Kalabise, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Jeho koncertní činnost zahrnovala spolupráci s předními českými i zahraničními orchestry jako jsou Bamberští symfonikové, Česká filharmonie a Essenská filharmonie, Kahánek také absolvoval sólové turné po Mexiku a odehrál recitály v řadě světových metropolí. Vedle toho vydal v roce 2019 tři samostatné nahrávky, z nichž zejména dvořákovské album vyvolalo enormní pozornost a mimořádně pozitivní ohlasy v českém i zahraničním tisku. Kahánek je nepřehlédnutelnou osobností současného klavíru, jeho interpretace imponuje hloubkou pronikající do samé podstaty hudby, výsostnou tónovou kulturou, velkou fantazií a poetičností.

Houslistku Hanu Kotkovou porota nominovala za objevnou a progresivní uměleckou činnost, která se projevila zejména na festivalu Ostravské dny 2019. Její interpretace vyniká technickou vybroušeností hry a smyslem pro stylové, a přitom osobité pojetí hudebního díla. Kotková je rovněž nominována za brilantní erudici a vzácnou pohotovost, s níž se zhostila nastudování nových kompozic současných autorů. Řadu skladeb houslistka provedla v české i světové premiéře a výrazně tak obohatila polaritu svého repertoáru, jehož stylová šíře sahá od Johanna Sebastiana Bacha po nejnovější kompozice Petra Kotíka.

*

Kdo z uvedených tří umělců se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 15. března 2020, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování poroty.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už potřetí celkem v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech kategoriích budou oznámeny do poloviny února. Kromě výročních cen budou uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například klavírní virtuos Ivo Kahánek, sopranistka Veronika Rovná Holbová, kapely Mirai, The Truth Is Out There a Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikálový zpěvák Lukáš Adam, Přípravný sbor Permoník a orchestr souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.