Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Nominace na Cenu Jantar za literaturu: Hruška, Motýl a Stigen. A navíc zvláštní ocenění pro Fiducii

Nominace na Cenu Jantar za literaturu: Hruška, Motýl a Stigen. A navíc zvláštní ocenění pro Fiducii

5.2.2020 12:12 Ceny JANTAR » Obraz & Slovo

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v literární kategorii. Na cenu, jejíž laureát bude oznámen 15. března v Ostravě, jsou nominování Petr Hruška za básnickou sbírku Nikde není řečeno, básník Ivan Motýl spolu s výtvarníkem Petrem Szyrokim za společnou knihu Struska a spisovatel Jiří Vána Stigen za knihu Ozim. Porota se rozhodla nad rámec nominací udělit také jedno uznání za mimořádný nakladatelský počin. Toto ocenění získal spolek Fiducia za publikaci Cesty do ostravského (v)nitrozemí.

Literární porota Cen Jantar pracovala ve složení Iva Málková (předsedkyně), Libor Magdoň, Joanna Maksym-Benczew, Jan Malura, Simona Martínková-Racková a Roman Polách. Verdikt poroty je následující:

Petr Hruška – Nikde není řečeno (Host 2019)

Hruškova básnická sbírka Nikde není řečeno zaujme ozvuky a citáty z mezopotamských eposů a mýtů. Útržky dávných sdělení hliněných tabulek působí naléhavě jako torza úzkostných výkřiků civilizace, která už přestala držet pohromadě a ztratila svůj smysl. Původní básně se pak stávají archeologickými nálezy ze současnosti. Hruška (1964) veršem načrtává situace, úlomky současného světa, v němž se jeho postavy snaží zorientovat a najít smysl.

Ivan Motýl a Petr Szyroki – Struska (Větrné mlýny, 2019)

Dvojjediná autorská práce básníka Ivana Motýla (1967) a výtvarníka Petra Szyrokého (1991) se v knize Struska, kterou vydalo brněnské nakladatelství Větrné mlýny a (typo)graficky ji provokativně zpracoval Jan Čumlivski, projevuje silně expresivním slovesným i kresebným viděním světa. Struska je plná slovesného autentického pozorování, výtvarných až mytologizujících odkazů, hutné a surově krásné obraznosti na pomezí bezručovské rebelie, hrabalovského pábitelství a expresivní imaginativnosti.

Jiří Váňa Stigen – Ozim. Tesařské črty (Protimluv 2019)

Dosud málo známý, ostravsko-valašský autor Jiří Váňa Stigen (1984), který v současnosti žije v Norsku, vydal svůj prozaický soubor Ozim v ostravském nakladatelství Protimluv. Váňa Stigen oživuje formu krátkých lyrických próz, črt a meditací. S úžasem zachycuje svět mizejícího tesařského řemesla i krásu severské přírody. Zaujme poetickým, ale zároveň neokázalým jazykem, stejně jako pozorováním a vykreslením svérázných lidských typů.

ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ ZA MIMOŘÁDNÝ NAKLADATELSKÝ POČIN

Pavel Hruška, Roman Polášek, Martin Popelář a kol. – Cesty do ostravského (v)nitrozemí (Spolek Fiducia, 2019)

Porota nad rámec nominací uděluje také zvláštní ocenění za mimořádný nakladatelský počin knize Cesty do ostravského (v)nitrozemí autorů Pavla Hrušky, Romana Poláška, Martina Popeláře a kolektivu, kterou v roce 2019 vydal spolek Fiducia. Porota oceňuje knihu nejenom za výrazné grafické zpracování (graficky knihu připravovala Kristína Pupáková) či pozoruhodný materiálový záběr, ale především za neobvykle hravou žánrovou synkrezi a v neposlední řadě pro nevšední objevování Ostravy.

*

Kdo z trojice nominovaných získá Cenu Jantar, bude jasné 15. března 2020, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování poroty.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už potřetí celkem v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech kategoriích budou oznámeny do poloviny února. Kromě výročních cen budou uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. března galakoncert v aule Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například klavírní virtuos Ivo Kahánek, sopranistka Veronika Rovná Holbová, kapely Mirai, The Truth Is Out There a Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikálový zpěvák Lukáš Adam, Přípravný sbor Permoník a orchestr souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.