Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Těžká rána pro kulturu Moravskoslezského kraje. Nehrají divadla, ruší se koncerty, Ceny Jantar se odkládají

Těžká rána pro kulturu Moravskoslezského kraje. Nehrají divadla, ruší se koncerty, Ceny Jantar se odkládají

10.3.2020 18:35 Atd.

Historicky těžké období prožívají všechny kulturní instituce Moravskoslezského kraje. Od úterka až do odvolání, ale určitě minimálně na dva týdny, se kvůli obavám z šíření nebezpečného koronaviru ruší všechny akce s účastí nad 100 osob. Odkládají se tedy všechny divadelní premiéry naplánované na tento týden a asi i na příští týden, ruší se koncerty v Domě kultury města Ostravy, uzavřen zůstane Dům umění v Ostravě, ale i krajská muzea a další instituce. Hudební kluby budou fungovat v omezeném režimu tak, aby se v nich nesešlo více než sto lidí. Přinášíme aspoň stručný přehled okamžitých dopadů dnešního vládního nařízení.

Zvětšit obrázek

Koronavirus dopadl na všechny provozovatele kulturních služeb.

Udílení Moravskoslezských kulturních Cen Jantar, které se mělo konat v neděli 15. března v aule Gong, se odkládá na pozdější dobu, pravděpodobně na přelom května a června. Pořadatelé intenzivně jednají se všemi účinkujícími umělci a s dodavateli techniky o náhradním termínu. Ten bude oznámen pravděpodobně v nejbližších hodinách.

Národní divadlo moravskoslezské ruší všechna představení v Divadle Antonína Dvořáka a Divadle Jiřího Myrona, zatím oficiálně až do konce tohoto týdne, ale spíše na mnohem delší dobu. Neodehraje se tedy ani připravovaná čtvrteční premiéra činoherní inscenace Revizor. Lidé mohou vstupenky vracet v místě prodeje. Chystaná představení v Divadle 12 se konat zatím budou, protože tato komorní scéna má kapacitu pouze 60 diváků.

Divadlo Petra Bezruče ruší od úterka až do odvolání všechna svá představení. Lidé mohou žádat na pokladně divadla o vrácení vstupenek na jednotlivé dny. V případě předplatitelů divadlo hledá náhradní termíny, ve kterých budou představení odehrána.

Divadlo loutek Ostrava na hlavní scéně s kapacitou 176 osob od úterka nehraje. Lidé mohou vracet vstupenky na všechna představení plánovaná do konce března. Na alternativní scéně s kapacitou 65 osob se hrát bude.

Komorní scéna Aréna situaci zatím analyzuje. Divadlo má nejbližší představení plánováno na středu. Kapacita hlediště je 96 osob. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v úterý po mimořádném zasedání Rady města Ostravy.

Divadlo Mír v Ostravě ruší až do odvolání všechna představení na hlavní scéně, a to minimálně do konce tohoto týdne s tím, že majitelům vstupenek chce nabídnout náhradní termíny. Rušení se netýká představení v novém komorním prostoru MírOFF.

Slezské divadlo Opava rovněž přestává hrát, a to až do odvolání. „Divákům nabídneme náhradní termíny představení, prosíme proto, aby si již zakoupené vstupenky ponechali. O případných náhradních termínech či vracení vstupného budeme včas informovat,“ informovalo divadlo na sociálních sítích. Ruší se pochopitelně také nedělní činoherní premiéra titulu Zítra to roztočíme, drahoušku.

Zavřeno zůstane také Těšínské divadlo. I zde musí být zrušena chystaná premiéra muzikálové inscenace Šakalí léta. Zrušena jsou do odvolání i všechna zájezdová představení.

Janáčkova filharmonie Ostrava ruší všechny nejbližší koncerty. Zrušení se týká již koncertu s Ondřejem Brzobohatým, který se měl konat v úterý v ostravském Gongu. Koncert se odehraje v náhradním termínu 1. června. Bez náhrady se pak ruší koncert Hudba Severu, který byl plánován na příští týden.

Dům kultury města Ostravy ruší všechny větší akce. Jako první se zrušení týká dvou koncertů kapely Kryštof, které se měly konat v Divadelním sále DKMO ve středu a ve čtvrtek.

Galerie výtvarného umění v Ostravě až do odvolání uzavírá výstavy v Domě umění. Naproti tomu městská galerie PLATO zůstává otevřena.  „Naše větší akce budou kapacitně omezeny a bezpečné rozestupy lze u nás snadno praktikovat,“ informovalo PLATO na Facebooku.

Slezské zemské muzeum v Opavě rozhodlo v úterý o uzavření všech svých expozičních areálů a zrušení všech plánovaných kulturních akcí. Došlo k tomu na základě rozhodnutí ministerstva kultury, které uzavřelo všechny své příspěvkové organizace, mezi které opavské muzeum patří.

Opavská kulturní organizace bude pokračovat v plánovaných akcích s omezením na sto osob na jednom místě. Jde o součet návštěvníků, zaměstnanců a účinkujících. K omezení počtu návštěvníků dojde také na vernisáži Pasty Onera plánované na příští týden.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.