Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapela Nedivoč na nové platformě StreamConcert.tv ukázala, že je třeba dát vale nudě a šedi

Kapela Nedivoč na nové platformě StreamConcert.tv ukázala, že je třeba dát vale nudě a šedi

11.4.2020 10:39 Hudba

Virtuální on-line „festival“ moravskoslezských kapel pokračoval v pátek 10. března streamem ostravské kapely Nedivoč. Koncert přenášel opět Streamkoncert.tv Richarda Kroczka ve spolupráci s iniciativou Spolu jedním hlasem. Výtěžek z akce poputuje na podporu a ochranu lidí z první linie, zejména pak pracovníků sociálních služeb. Projekt také podpořila řada známých osobností.

Zvětšit obrázek

Z on-line koncertu kapely Nedivoč.
Foto: StreamConcert.tv

Ještě před začátkem samotného koncertu promluvila k divákům z předtočeného videa Marie Rottrová. Legendární zpěvačka připomněla písničku, kterou s Nedivoč nazpívala na jejich úspěšný loňský debut Vale pletichám. Koncert opět zahájil moderátor Tobi, který představil kapelu a o pauze si přizval k rozhovoru „otce zakladatele“ této konkrétní platformy Richarda Kroczka.

Nedivoč vstoupili do hry pohodově, byť s lehounkou nervozitou, ale to vše je součástí zápasu, který se všichni teprve učí hrát. „Jak se spustí kamera, tak se vám začnou klepat kolena,“ svěřil se zpěvák Sváťa Tulej se svými pocity.

Zazněly především písně z dosud jediného Nedivoč alba jako např. Tak se ptej, Tulácká i Balada o člověku, kterou mají mnozí v povědomí z úchvatné živé verze s orchestrem a s Koncertním sborem Permoník na loňských Cenách Jantar. „Je to píseň o uvědomění si důležitých věcí,“ vysvětlil zpěvák, jak vnímá nadčasový text Radovana Šťastného. Nedivoč tradičně zařadili do playlistu také ochutnávky z novější tvorby. Bylo příjemné slyšet a vidět, jak se jemný song Svítá i další nová věc instrumentálně i výrazově usazují, získávají jistotu a větší emoce.

Koncert podpořila také řada známých osobností z řad herců. V krátké pauze tak bylo možné vidět Štěpána Kozuba, sedícího na toaletě, který si připravil velmi originální vstup i „výstup“. Objevili se také jeho herecký kolega Josef Kaluža, muzikálový zpěvák Lukáš Adam či Igor Orozovič.

Rozhovor s Richardem Kroczkem vedl Tobi v příjemně odvázaném duchu. Nápad přenášet živé koncerty kapel pochází od tohoto skvělého bubeníka a jednoho ze zakladatelů kapely Buty. Kroczek také zdůraznil, že vítá kapely, které „umí hrát“, a vysvětlil, že problémy se čtvrtečním přenosem koncertu Davida Stypky nebyly na jeho straně. Myšlenka live streamů u něj vzklíčila už před pár lety, události posledních dní však realizaci poněkud urychlily. „Snažil jsem se vytvořit příjemné prostředí a podle reakcí se tady všichni cítí moc dobře,“ uzavřel Kroczek.

Koncert Nedivoč byl osvěžením pátečního večera. Kapela předvedla tradičně dobrou sehranost, zvuková kvalita přenosu byla podstatně vyšší než v případě prvního streamu. Pánové dokázali být velmi příjemnými společníky. Pozitivně hodnotím fakt, že se trochu introvertní zpěvák Sváťa Tulej „rozmluvil“. Pobavily i hravé, místy lehce hašteřivé dialogy s bubeníkem a autorskou duší kapely Jiřím Krhutem. Opět se ukázalo, že instrumentálně má kapela největší trumf v pianistovi Janu Uvirovi, jehož melodicky uhrančivé linky i jazzové harmonie jsou gurmánským kořením jejich muziky. Čím dál více si také vychutnávám sofistikovanou dynamiku a barevnost bicích Jirky Krhuta, který citlivě dokáže odhadnout, co konkrétní písnička potřebuje.

Co napsat na závěr? Nápad streamovat je v současnosti samozřejmě „in“. Kolikrát stačí i obyčejný mobil nebo dva amatérské mikrofony a už to fičí i z pokojíčku a útulného zázemí domova. Je jasné, že hudba a muzikanti chtějí a potřebují být součástí současných událostí. Jejich iniciativu je třeba vítat nejen pro její obecně lidskou, humanitní hodnotu, ale také jako potřebné hojení bolavých duší. To, že národy jsou bez knih nahé, věděl už sv. Konstantin. A bez hudby je život tak nějak podivně pustoprázdný. Je moc dobře, že jsou mezi námi lidé jako Richard Kroczek, kteří dokázali i přes nepřízeň situace vytvořit perfektní zázemí pro kvalitní hudební kulturu. Sluší se to ocenit nejenom písemně, ale i aktivní podporou.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.