Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Colours of Ostrava letos nebude, oznámili pořadatelé. Stejný osud čeká i ostatní

Festival Colours of Ostrava letos nebude, oznámili pořadatelé. Stejný osud čeká i ostatní

30.4.2020 00:14 Hudba

Dlouhou dobu jsme doufali a věřili, ale realita je tady. Tímto konstatováním začíná vyjádření ředitelky festivalu Colours of Ostrava Zlaty Holušové o přesunu letošního ročníku na příští rok. Festival oznámil přesun ve čtvrtek večer poté, co vláda rozhodla, že žádné festivaly se letos nebudou konat. Očekává se, že stejné oznámení v nejbližších hodinách a dnech oznámí také pořadatelé dalších velkých festivalů. Vláda zatím s platností od 11. května povolila jen malé kulturní akce s účastí do 100 lidí. Kdy dojde k dalšímu posunu, není jasné, v každém případě velké festivaly s účastí tisíců lidí dostaly pro letošek stopku.

Zvětšit obrázek

Z festivalu Colours of Ostrava v roce 2019.
Foto: Lukáš Horký

Příští ročník se uskuteční 14. až 17. července 2021. „Již jsme začali intenzivně pracovat na přesunu letošního programu na příští rok, včetně hlavních hvězd a většiny dalších účinkujících. Zatím máme od zástupců kapel velmi příznivé ohlasy, jsme v tom spolu, a tak věříme, že si budeme vycházet vstříc. Letošní program nemůže skončit pouze na plakátech, a proto jsme maximálně odhodlaní jej realizovat v roce 2021,“ uvedla ředitelka Colours of Ostrava.

Festival zároveň vyzval všechna své fanoušky, kteří již mají zakoupené vstupenky, aby si je ponechali, protože zůstávají v platnosti na příští ročník v roce 2021. „Bohužel na pandemii se nelze pojistit a naše investice do festivalu a záloh kapelám jsou obrovské. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti na přesunutý termín a nesmírně bych si vážila toho, kdybyste si je ponechali, a tím náš festival, jeho myšlenku a jeho konání s tak rozsáhlým a kvalitním čtyřdenním programem podpořili. Chápu však, že někteří z vás v této složité situaci budete potřebovat peníze a požádáte o jejich vrácení. Dejte nám nějaký čas, abychom domluvili veškerá praktická opatření, o kterých brzy přineseme přesné informace,“ dodává Holušová.

„Chápu, že někteří z vás v této pro mnohé složité situaci budete potřebovat peníze a požádáte o vrácení zakoupených vstupenek. Dejte nám nějaký čas, abychom domluvili veškerá praktická opatření, o kterých brzy přineseme přesné informace,” uvádí Zlata Holušová.

Festivalový tým si ale z důvodu přesunu nedává přestávku – kromě přípravy příštího ročníku v roce 2021 mohou fanoušci na sociálních sítích sledovat Colours TV s koncerty, živými pořady i materiály z archivu. Fórum Meltingpot bude nadále přinášet zajímavé online rozhovory s různými osobnostmi.

„Opatrujte sebe, své blízké, přátele, buďte zdraví a plní optimismu. Uvidíme se na nejkrásnějším ročníku Colours of Ostrava v Dolních Vítkovicích v červenci 2021,” uzavírá Zlata Holušová.

Podobný krok se očekává také od organizátorů dalších velkých akcí, jako jsou Beats for Love, Ostrava v plamenech, Štěrkovna Open Music a další velké festivaly.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.