Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Chceme rozpohybovat kulturní dění, tvrdí Martin Valový, autor projektu Bo kultura jede

Chceme rozpohybovat kulturní dění, tvrdí Martin Valový, autor projektu Bo kultura jede

3.6.2020 00:00 Hudba

Jedna vlaštovka pořád jaro nedělá. Nicméně někdo musí začít. A každá akce, která s ohledem na aktuální společenské dění podpoří tak trochu spící kulturu, je přínosná. Jednou z nových iniciativ je projekt Bo kultura jede, který začal v Ostravě. Více už za organizační tým prozradí Martin Valový.

Zvětšit obrázek

Iniciátor projektu Bo kultura jede Martin Valový.
Foto: Roman Pelderl

V ostravském Trojhalí Karolina probíhá projekt Bo kultura jede. Můžete jej představit?

Bo kultura jede je otevřená platforma pro všechny umělce bez rozdílu žánru, kteří mají chuť si zahrát nebo se představit v prostorách Trojhalí. Projekt začal 25. května a počítáme, že potrvá až do konce srpna. Nainstalovali jsme tam profesionální podium o rozměrech 14 krát 11 metrů a vybudovali jsme technické zázemí pro všechny účinkující. Oslovili jsme přitom mnohé ostravské umělce a budeme oslovovat i umělce mimoostravské.

Co je cílem akce? Co od projektu očekáváte?

Cílem projektu je pomoci všem umělcům, souborům, technikům a dalším z kulturní branže, kteří s ohledem na aktuální situaci nemohou vykonávat své povolání. V podstatě to zamýšlíme tak, že umělec nás osloví a pokud budeme mít volný termín, může si zahrát, respektive se prezentovat v ostravském Trojhalí. Pokud dané vystoupení přinese nějaký finanční výtěžek, tak ten se procentuálně dělí padesát na padesát. Padesát procent jde umělci a padesát procent jde na náklady a služby s tím spojené, tedy nákup hygienických prostředků, dezinfekce, elektřinu a podobně.

Každopádně je třeba zdůraznit, že projekt není určený pouze pro hudebníky nebo divadelní soubory. V programu najdeme akce pro děti, taneční workshopy i debaty…

Přesně tak. Chceme podpořit kulturu v celém rozsahu. Nemusí jít pouze o vystoupení kapel. Rádi do programu zařadíme zajímavou přednášku nebo besedu. V podstatě ten projekt je takovým multifunkčním zařízením. Už proběhl třeba den dětí se skauty s různými soutěžemi, kde nám ceny darovala Nadace ČEZ. Plánujeme i nějaká folklorní vystoupení, country akce, vystoupení dýdžejů. Každý si může u nás zahrát. Mladé kapely se mohou ukázat a zahrát si na pódiu, na které by se jinak asi nedostaly.

Jak jsme už zmínili, nějaké akce se už konaly. Co vám ukázaly?

Překvapila nás odezva kapel, které současnou situaci vnímají podobně jako my. To znamená, že je třeba kulturu podpořit. Zatím se však ukazuje, že mnozí mají určité obavy. Nemůžu říci, že jednoznačně z nákazy, ale společnost celkově se momentálně nachází v situaci, kdy spousta lidí váhá, jak se vše bude dále vyvíjet. Doba je v této chvíli hodně nevyzpytatelná. Ale ještě jednu věc bych podotkl.

Samozřejmě máte slovo…

Někdy je poměrně těžké umělce oslovovat. Někteří umělci takovou možnost nečekali. Mnozí mají seškrtaný vlastní program na léto. Předpokládali, že nebudou vystupovat vůbec. Narážíme tedy na problém, který by mě nikdy nenapadl. Umělci nezkoušejí, někteří se třeba čtyři měsíce neviděli. Divadelní soubory jsou složeny z více herců a někteří jsou třeba ze Slovenska. Tyto soubory tedy nejsou schopny vlastní představení ani realizovat. Je to opravdu velmi komplikované. Když se tím člověk začne prokousávat, tak zjistí, že nápad je sice super, ale je velmi obtížné ho realizovat.

Na webových stránkách uvádíte, že v jednání jsou vystoupení kapel jako například Tata Bojs nebo Mňága a Žďorp. Jaké další známé skupiny by se mohly projektu zúčastnit?

Samozřejmě těch jmen je celá řada. Pokud však nebudeme mít s interprety uzavřenou smlouvu, že za stávajících podmínek přijedou, tak bych nerad nic bližšího prozrazoval. Určitě však budeme oslovovat i velmi známé interprety napříč celou Českou republikou.

Jaká nařízení je nutné respektovat? Třeba situaci, že by fanoušci na některých rockových koncertech měli dodržovat rozestupy mezi sebou, si lze těžko představit…  

V téhle fázi by se dalo říci, že dodržujeme současná platná nařízení, která omezují dvě věci. Jde o maximální počet shromažďovaných osob, což je aktuálně 300 lidí. Pokud se nic nezmění, tak od 8. června by to mělo být 500 osob. Momentální nařízené rozestupy jsou přitom dva metry. Na ploše 22 krát 60 metrů tak máme vytvořený rastr se značkami. Na toto místo by si měl divák stoupnout, v tomto vymezeném prostoru by se měl pohybovat a pokud možno udržovat rozestup. Dále bych uvedl, že můžeme nabídnout i kapacitu k sezení. To znamená, že za současné situace, kdy je nutné dodržovat zmíněné rozestupy, jsme schopni na náměstí Trojhalí Karoliny mít až 300 sedících diváků.

S jakými pocity by měl návštěvník z vašich akcí odcházet?

Určitě s pocity spokojenosti s tím, že se kultura zase hýbe.

Vy sám jste profesionální zvukař. Jak aktuální situace zasahuje do vaší profese?  

Z pohledu zvukaře se nezměnilo nic. Žádné zásadní změny nevidím. Kapely jsou rády, že spolu komunikujeme, že aktuální stav vnímáme jako něco, co je třeba zlepšovat. Komunikace se všemi umělci je dobrá.

Co tedy musí zájemci o vystoupení udělat, aby se do projektu Bo kultura jede zapojili?

Na webových stránkách www.bokulturajede.cz je sekce vyhrazená pro umělce, kde najdou e-mailové adresy s tím, kdo má co na starost. Tam se dají najít všechny informace, které s vystoupeními souvisí. A pokud by tam někomu něco chybělo, stačí zavolat na kterékoliv z uvedených telefonních čísel a vznést dotaz.

 

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.