Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Havířovský drtikol Dead Carnage nabízí na novém albu lék na deathmetalový stereotyp

Havířovský drtikol Dead Carnage nabízí na novém albu lék na deathmetalový stereotyp

29.7.2020 09:18 Hudba

Pořádně žhavé obohacení letních měsíců. To je aktuální počin kapely Dead Carnage. Je nezpochybnitelné, že tato parta ostřílených harcovníků směřuje díky tomuto záseku do vyšších pater tuzemské deathmetalové ligy.

Zvětšit obrázek

Kapela Dead Carnage v aktuální sestavě.
Foto: achiv kapely

My Blood is Black/Má krev je černá. Tak se jmenuje čtvrtá skladba z alba From Hell for Hate od havířovského komba Dead Carnage. A s klidným svědomím můžeme říci, že název zmíněného fláku přesně vystihuje atmosféru a vyznění tohoto temnotou nasáklého počinu, jemuž černá barva vévodí také, co se týká obalu a bookletu. Pravda, v tomto případě se nerozvíjí žádná originální varianta, ale v souvislosti s touto nahrávkou jde o naprosto výstižnou volbu.

Dead Carnage vznikli před sedmi lety a po debutu Flesh, Blood, Orgy z roku 2017 je letošní počin jejich druhým studiovým albem. Ještě předtím, a to v roce 2015, tato smečka vydala EP  The Only Thing I Ever Wanted Was to Kill the God, jež následně tvořilo základ pro splitko se spřízněnými Soul Massacre. To hudební underground znesvětilo o rok později.

Loni kapela čelila personální změně na postu zpěváka, kdy Joshuu vystřídal Bendík. Jinak skupinu dále tvoří kytaristé Milhaus a Yabback, baskytarista Pedy a bubeník Ferenc. Tedy muzikanti, kteří nejsou na metalové scéně žádnými nováčky, protože neodmyslitelně patří ke kapelám Disfigured Corpse či Antigod.  Pro statistickou úplnost ještě zmiňme, že o textovou stránku alba se postaral Chymus, současný zpěvák druhé zmíněné kapely.

From Hell for Hate je intenzivní deathmetalovou nahrávkou, jež tíhne k oldschoolovému pojetí death metalu. Tak či onak je třeba zdůraznit, že se jedná o velmi svěží a dravý materiál, který sice na „staré dobré časy“ odkazuje, ale rozhodně se v nich neutápí. Žádná zastaralost ani unylost není na pořadu dne.

V každé z devíti prezentovaných skladeb se pracuje s osvědčenými metalovými postupy, jejichž společným jmenovatelem je hudební brutalita. Kapela opravdu není svolná k žádným kompromisům. Dead Carnage zkrátka předkládají od první do poslední minuty šlapavou deathmetalovou řezničinu častokrát prošpikovanou dalšími extrémními žánry. Navíc do některých skladeb se procpala rock´n´rollová zátiší. Ta slouží jako příjemná osvěžení. V této souvislosti je třeba zmínit především třetí song Caged Brutality, jehož úvod je postaven doslova na rock´n´rollových orgiích. A jako další zajímavost lze uvést fakt, že místy nemá po hudební stránce daleko ani ke známé vypalovačce Hřbitov od brněnských Root.

Dead Carnage využívají ve svůj prospěch skutečnost, že díky nasbíraným zkušenostem vědí, co deathmetalový fanoušek potřebuje a vyžaduje. Sice se může zdát, že kapela volí především zlatou střední cestu bez nějakých inovací, ale tato cesta není slepá. Je totiž lemována jakousi metalovou hravostí. I proto jsou výsledkem hutné a nadupané písně, kterým na přesvědčivosti přidává nabušený sound.

Jako poslední pak zazní valivý song Eternal Void, který nezapře blackmetalové ingredience. Každopádně jedná se o cover verzi. A popravdě řečeno tak trochu nečekaný cover, protože jde o skladbu, která nepatří k těm profláklým. Původně totiž pochází z dílny italských drtičů Hierophant a pod patronátem prestižního francouzského labelu Season of Mist vyšla v roce 2016 na albu Mass Grave.

Pozitivním zjištěním je především to, že po celou dobu nahrávky Dead Carnage udržují posluchače v pohotovosti a předkládají mu vyzrálý a funkční materiál, který stojí na pevných základech. From Hell for Hate je zkrátka kompaktní album, jež energii dává, nikoliv bere. A to je to hlavní. Dead Carnage jsou lékem na deathmetalový stereotyp.

Na závěr ještě dodejme, že album vydal slovenský label Immortal Soul Production. Jde o jedno z nejstarších vydavatelství ve střední Evropě, založené v roce 1992 a specializující se na undergroundové projekty.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.