Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo M-CITY, světová hvězda mural artu v Ostravě. V proluce na Nádražní třídě sledujeme vznik monumentální malby

M-CITY, světová hvězda mural artu v Ostravě. V proluce na Nádražní třídě sledujeme vznik monumentální malby

24.9.2020 11:55 Obraz & Slovo

Polský umělec Mariusz M-CITY Waras už velkoformátovými malbami ozdobil stěny domů v Berlíně, Paříži, Sao Paulu, Rio de Janeiru, Londýně, Bogotě, Tokiu, Istanbulu, Melbourne, Tchaj-penu i dalších světových metropolích. Od středy tvoří v ostravské Nádražní třídě, a to v proluce mezi domy číslo 41 a 45. Vznik unikátní malby bude kulturní deník Ostravan.cz ještě sledovat.

Zvětšit obrázek

Dům v Nádražní ulici.
Foto: Aleš Honus

STŘEDA 23. ZÁŘÍ, 11:51 HODIN. Mariusz M-CITY Waras během prvních dvou hodin práce pomaloval asi dva metry čtvereční boční fasády domu číslo 45 v Nádražní ulici. Z chodníku není mnoho vidět, vznikající mural artové dílo skrývá plošina, na které právě kraluje mezinárodně uznávaný umělec. Patrné jsou černé pruhy, které připomínají řetězy a protínají jakousi modrou plochu. Umělec ani zadavatel díla, kterým je Statutární město Ostrava, v tuto chvíli nechtějí prozradit, co přesně bude dílo vyjadřovat. Musíme se tedy spokojit s obecnostmi.

Malba začíná vznikat odshora. (Foto: Ivan Mottýl)

Na fasádě vzniká dílo s názvem SKOK. „Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. A právě vizuální estetikou veřejného prostoru se Ostrava zabývá v rámci projektu Ostrava 360°,“ informuje koordinátorka projektu Michaela Dvořáková. Ten řeší problematiku reklamního smogu a poukazuje na různé využití volných ploch, které nemusí být vždy jen nosičem reklamního sdělení. „Neznamená to ale, že každá volná plocha ve městě má být využita pro mural art. Umělecká malba však může dočasně rozsvítit určitou lokalitu,“ říká Dvořáková.

M-City vytváří v Ostravě novou nástěnnou malbu. (Foto: Aleš Honus)

Právě realizovaná malba polského umělce M-CITY vzniká pod dohledem kurátorky Alexandry Krolikové. „Snažili jsme se nahmatat puls města, odhalit jeho osobní rytmus a kouzlo. Jedním ze zásadních úkolů bylo najít určitý symbol, metaforu, něco srozumitelného a blízkého každému občanovi. Nechceme tu nic cizorodého, hledali jsme spíše tajné znamení. Pochopitelné pro všechny obyvatele Ostravy, společný kulturní kód,“ vysvětluje kurátorka.

Zeď ve čtvrtek dopoledne. (Foto: Aleš Honus)

ČTVRTEK, 24. ZÁŘÍ, 9:01 HODIN. Malba již tvoří souvislý pruh uprostřed boční fasády, odhadem je dokončena asi šestina práce. M-CITY chce dílo zhotovit do konce měsíce. Dnes jsou organizátoři celého projektu přece sdílnější. „Prohlédli jsme si stovky archivních dokumentů, strávili týdny čtením článků a shromažďováním fotografií, žádali místní obyvatele, aby nám vyprávěli městské povídky a mýty. Tak jsme narazili na příběh staršího pána, který si stěžoval ostravským pouličním umělcům, že se už dnes téměř nepoužívá starý symbol Ostravy – vzpínající se bílý kůň,“ prozrazuje za organizátory projektu Michaela Dvořáková.

Kůň jako symbol staré Ostravy, která nechce zůstat v minulosti. „Jeho pohled a pohyb směřují dopředu. Ztělesňuje silnou energii, pára vychází z jeho nosních dírek. Přeskakuje přes cihlové zdi starých továren a manufaktur z minulosti do současnosti. Ostrava nechce být zapomenutým symbolem starých časů, jeho mocná energie má své místo v moderním životě města,“ prozrazuje Dvořáková o podobě díla. „Je to alegorie i metafora zaměřená na unikátnost Ostravy a její příběhy.“

M-City a jeho tovární budovy. (Foto: Aleš Honus)

Tvůrci se také zabývali řešením kompozice kresby a zapojením díla do městského prostoru. „Vzhledem k dynamice figury to bude vypadat, jako by kůň skákal ven ze zdi do ulice. Tento efekt bude dobře vidět zejména při jízdě na opačné straně ulice směrem k vlakovému nádraží.“

Malíř M-CITY do kompozice zapracoval i oblohu, a to díky tmavě modrému pozadí malby. Za každého počasí tak bude zachován efekt, že obloha sestoupí na zeď a stává se součástí díla.

„Tento efekt bude zvláště výrazný za jasné oblohy. Vzhledem k barevné variabilitě oblohy bude obraz vždy vypadat jinak. Tak se monumentální malba stane nestálou a bude se měnit v závislosti na čase a počasí. Bude různá, ale zároveň pořád stejná. Ostrava udělá dílem SKOK velký skok,“ věří koordinátorka projektu Michaela Dvořáková.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.