Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Baskytarista Milan Vyležík z týmu Ostrava zpívá gospel: Pokud naše video vzbudí chuť tančit, je to přesně to, co jsme chtěli

Baskytarista Milan Vyležík z týmu Ostrava zpívá gospel: Pokud naše video vzbudí chuť tančit, je to přesně to, co jsme chtěli

16.12.2020 09:20 Hudba

Projekt Ostrava zpívá gospel žije i v době covidové. Osmý ročník tradičního, neopakovatelného hudebního happeningu se letos stal ročníkem virtuálním. Ať se děje cokoliv, zpěv zkrátka nezastavíte. Stovka amatérských zpěváků ze všech bývalých ročníků se nyní „sešla“ v unikátním online projektu. Společnými silami, pod virtuální taktovkou sbormistra Terryho Englishe a za doprovodu jeho skvělé hudební družiny, připravili lidé kolem OZG nahrávku písně Lord You Are Good. Na ní se podílel i dvorní baskytarista hudební kapely Milan Vyležík, který je také podepsán pod zvukovou režií videa.

Zvětšit obrázek

Člen týmu Ostrava zpívá gospel Milan Vyležík.
Foto: archiv

Letos se pochopitelně tradiční akce Ostrava zpívá gospel nemohla uskutečnit. Přesto jste evidentně nezaháleli. Koho vlastně napadlo natočit klip?

Prvotní impuls, že něco začneme organizovat, přišel od naší klavíristky Shelby. Ona byla tou iniciátorkou a přišla s nápady, co můžeme dělat. Další členové týmu brainstormovali a upravili, co právě vznikalo. Nakonec jsme se rozhodli, co chceme a můžeme dělat, a tak se i stalo. Oslovili jsme bývalé členy a zpěváky všech předchozích gospelových koncertů, jestli by šli do akce, během níž by doma natočili na mobil dva záznamy – zpěv a video.

Proč dva záznamy?

Dva záznamy proto, aby se při natáčení zpěvu soustředili na zpěv samotný. Samostatné video proto, aby mohli vyjádřit své emoce pohybem.

Kolik lidí se videa zúčastnilo?

Šlo do toho skoro 100 lidí!

To je úctyhodné číslo! Takže se nápad setkal s velkou odezvou?

S velkou a možná i trochu nečekanou odezvou. Trošku i s počátečními obavami, jak to bude znít, jak u toho budou vypadat a tak dále. Ale myslím si, že na tom videu všichni zní a vypadají úžasně!

Měl jste možnost zpracovávat audio nahrávku kapely a hlavně všechny zpívající, kteří natáčeli doma na telefony či fotoaparáty. V čem spočívala vaše práce?

Ano, podílel jsem se na zvukové části, na videu pracoval Daniel Mikeš. Nejdříve jsem řešil, jak všechny soubory v různých formátech z různých zařízení převést tak, aby se daly zpracovat profesionálním audio programem. Překvapivě jsem k tomu mohl použít program VLC Media Player, který uvedenou možnost nabízí. Ke všem dalším úkonům jsem použil programy firmy Steinberg. Editace a mixáž byla prováděna v Cubase Pro, mastering ve WaveLab.

Co pro vás bylo nejsložitější? Musel jste řešit nějaké zásadní problémy?

Časově náročné bylo všechny audio stopy synchronizovat, protože každý zpěvák začínal svou nahrávku v jiném okamžiku oproti ostatním. Také např. nástupy a konce některých frází musely být sjednoceny. Na to, že se k natáčení zpěvu nepoužívalo žádné speciální studiové zařízení ani akusticky upravená místnost, výsledek zní opravdu velmi dobře. Stopy kapely byly použity z živého koncertu z Gongu v roce 2018 a patřičně upraveny do nového kontextu.

Předpokládám, že výběr gospelu Lord You Are Good byl kolektivní záležitostí?

Ano, proběhlo veřejné hlasování v naší facebookové gospelovské skupině. Ale konečné slovo má vždy náš dirigent Terry English (úsměv).

Ve videu vidíme nejprve hudební členy kapely OZG, následují záběry na mozaiku tváří sboristů. Má to svou dynamiku a skutečně akční pohyb. Člověku se chce vstát a tančit taky…

Členové kapely a zpěváci ve sboru při živých koncertech mnohdy nemohou vyjádřit své emoce nějakými velkými rozevlátými pohyby, protože prostě na to nemají kolem sebe na pódiu prostor. Toto naše video jim to umožnilo a myslím, že se to hodně povedlo. A koncepci akčních záběrů videa to podtrhuje. Pokud naše společné video vzbudí chuť vstát a začít tancovat taky, tak to je přesně to, co jsme chtěli. Tím vlastně podpoří hlavní myšlenku a poselství tohoto videa, tedy vyjádření radostné zprávy od lidí, kteří nemohou být spolu.

To se, myslím, povedlo báječně. Spoustě lidem bude letos určitě živý koncert OZG chybět. Neplánujete nějaký mimořádný koncert v průběhu příštího roku, až to bude možné?

V tuto chvíli zatím nemám informace o nějakém mimořádném ostravském gospelovém koncertu. Vše záleží na aktuální epidemiologické situaci. Živé koncerty chybí všem, musíme se ale přizpůsobit a mít víru a naději.

Myslím, že tu naději jste svým fanouškům i náhodným návštěvníkům dali v hojné míře. Jsme za to vděční! Díky!

A já bych zase rád poděkoval všem účinkujícím za úžasnou synergii. Jak psala jedna má kolegyně ze sboru: Všem, co ve videu účinkovali, díky! Shelby za inspiraci, Terrymu za jeho nezaměnitelný úsměv, Danielovi za video, Barboře a Sylvě za organizaci, Milanovi a jeho týmu zkušených uší za vyladění kakofonie (smích), Adamovi a všem hudebníkům a zpěvákům za odvahu, přijmout tuto výzvu.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.