Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Právě byly zveřejněny první nominace na Ceny Jantar za rok 2020

Právě byly zveřejněny první nominace na Ceny Jantar za rok 2020

19.3.2021 05:55 Obraz & Slovo

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v kategorii výtvarného umění za rok 2020. Odborná porota se rozhodla nominovat (v abecedním pořadí) Václava Buchtelíka, Martu Kolářovou a Jiřího Surůvku. Kdo z nich cenu získá, bude jasné až na galavečeru, který proběhne v září tohoto roku. V minulých třech ročnících byli za výtvarné umění oceněni Hana Puchová, Jiří Šigut a Aleš Hudeček.

Porota pro výtvarné umění pracovala ve složení Marek Pokorný, Milan Weber, Jiří Jůza, Martin Mikolášek a Gabriela Fraisová Maňáková, která byla letos zvolena předsedkyní poroty. Porota vynesla následující verdikt:

„Přestože výtvarnou scénu v roce 2020 poznamenalo mnohaměsíční uzavření výstavních síní, galerií a muzeí, shodla se porota vcelku jednoznačně na dvou umělcích a jedné umělkyni, jejichž výstavy měla veřejnost šanci navštívit a které považuje za počiny svou kvalitou a významem přesahující vysoký standard. Všichni tři nominovaní zároveň patří k profilovým osobnostem ostravské umělecké scény a dlouhodobě definují její výjimečnost a specifičnost.

Václav Buchtelík (*1990) patří v poslední době mezi nejviditelnější autory současné ostravské výtvarné scény. V roce 2020 to potvrdila jeho samostatná výstava v Galerii Dolu Michal nazvaná Pod doutnajícím nebem roztrhal jsem kůže knih. Jako pro absolventa malířského ateliéru Daniela Balabána jsou pro umělce rovnocenně důležité bravurní ovládnutí malířských prostředků i významově vrstevnatá spekulace vizuální narace. Jeho malby, koláže i objekty jsou typické svou neuhlazenou syrovostí a důrazem na těžkomyslnou atmosféru sugestivně vyjádřenou prostřednictvím robustně expresivního malířského rukopisu. Z vypjatě kontrastní světelné dramaturgie, mísení perspektiv a měřítek skládá a buduje vizuálně klamavý svět znepokojivých postapokalyptických či snových vizí, v nichž se tenze, údiv a ohrožení prolínají se znepokojivou krásou nepochopitelných setkání.

Z výstavy Václava Buchtelíka na Dole Michal. (Foto: Ivan Mottýl)

Marta Kolářová (*1976) absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Michaela Rittsteina v roce 2005. V roce 2020 výstavou v Galerii výtvarného umění v Ostravě potvrdila svoje svébytné místo na výtvarné scéně. Její obrazy a objekty jsou inspirovány periferní industriální krajinou Ostravska. Umělkyně vychází vždy z autentických prožitků, z toho, co ji nejen obklopuje, ale hlavně oslovuje. Jsou to pocity prázdna a bezvýchodnosti, jež překonává pozitivním aktem umělecké tvorby.

Z výstavy Marty Kolářové v ostravském Domě umění. (Foto: GVUO)

Jiří Surůvka (*1961) je stěžejní a nepřehlédnutelnou postavou nejen ostravské výtvarné scény již od devadesátých let minulého století. Jeho multimediální tvorba zahrnující obrazy, sochy, objekty, performance či fotografie není svázána formalismem a intermediálně posunuje hranice uměleckého projevu. Umělec se nikdy nevyhýbal zásadním společenským a filozofickým tématům. Naopak jim se stále přítomnou neodadaistickou lehkostí a revoltou vychází vstříc. V roce 2020 se uskutečnily zásadní přehlídky autorova díla v zahraničí: ve slovinské galerii MMC KIBLA a ve slovenské Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch.“

Z výstavy v Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch. (Foto: archiv galerie)

*

Kdo z nominovaných umělců se stane laureátem Ceny Jantar, rozhodne porota svým hlasováním před galavečerem, který se uskuteční na začátku září. Termín a místo konání této slavnostní události budou zveřejněny v následujících dnech.

Ceny Jantar, které se konají pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už počtvrté. Kromě výtvarného umění se udělují také za literaturu, populární hudbu, vážnou hudbu a ve čtyřech divadelních kategoriích – činohra, balet, opera a muzikál/opereta. Nominace ve všech kategoriích budou oznámeny do konce dubna 2021.

Kromě výročních cen budou i letos na galavečeru uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude v případě příznivé epidemiologické situace přístupný i pro širokou veřejnost, v opačném případě proběhne v online formě.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.