Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ceny Jantar za populární hudbu: Po dvou nominacích mají Nohavica a Kozub, bodují i Vladivojna, Behind the Door a další

Ceny Jantar za populární hudbu: Po dvou nominacích mají Nohavica a Kozub, bodují i Vladivojna, Behind the Door a další

21.4.2021 13:47 Hudba

Už počtvrté budou v Moravskoslezském kraji uděleny kulturní Ceny Jantar za nejvýraznější umělecké počiny, tentokrát za rok 2020. Po nominacích v kategorii výtvarné umění nyní pořadatelé vyhlásili verdikt odborné poroty pro populární hudbu. Zde budou ceny vyhlášeny i letos ve čtyřech kategoriích - Kapela roku, Interpret roku, Interpretka roku a Píseň roku. Po dvou nominacích v těchto kategoriích mají Jaromír Nohavica a Štěpán Kozub, nominovaní jsou také Marian Friedl, Pavla Gajdošíková, Lenka Szabó Hrůzová, Vladivojna La Chia, kapely Behind the Door, Ensemble Flair a Tara Fuki a seznam doplňují Mario Šeparović & Band s písní September.

Zvětšit obrázek

Ceny Jantar budou i letos vyhlášeny v aule Gong (snímek je z prvního ročníku).
Foto: Jiří Zerzoň

Kdo z nominovaných umělců se stane laureátem Ceny Jantar, rozhodne porota svým hlasováním před galavečerem, který se uskuteční na konci léta. Termín bude zveřejněn vv nejbližších dnech.

Ceny Jantar, které se konají pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už počtvrté. Kromě výročních cen budou i letos na galavečeru uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

CENY JANTAR ZA POPULÁRNÍ HUDBU – PŘEHLED NOMINACÍ

.

Kapela Behind The Door byla nominována za album RA! Čtvrtý počin frýdecko-místecké formace překvapil multižánrovým rozpětím a hutnou energií. Album provází mimořádná souhra, hravost, nezaměnitelný humor a zvuková kreativita. Výraznou skladatelskou invenci členů kapely ilustrují silné instrumentální příběhy. Skvělé instrumentální výkony nejsou u Behind The Door záležitostí pouhé exhibice, ale fungují jako osobitá forma komunikace, v níž jsou slova zbytečná.

Kapela Ensemble Flair získala nominaci za nahrávku Kapka ke kapce. Ta se úspěšně vydala cestou vytříbené autorské tvorby, která má folklorní kořeny a korunu složenou z pestré škály vlivů. Album Kapka ke kapce je sugestivní kolekcí písní, které uhrančivým hlasem vypráví zpěvačka Klára Blažková. Ensemble Flair překračují folklorní hranice a mají odvahu tvořit živelnou hudbu, která kráčí proti trendům.

Kapela Tara Fuki byla nominována za album Motyle. Na něm dvojice zpívajících violoncellistek překvapila českými texty a drsnějším zvukem. Hudba Tara Fuki osciluje mezi zádumčivostí a nespoutaně bezbřehou muzikalitou. Vyznačuje se osobitostí a mystickou krásou, s níž tyto dámy vzdorují životním úskalím. Přitom se nebojí vyznat se z osobních hořkostí, nadějí a emocí způsobem, který je napoprvé i navždy zapamatovatelný.

*

Marian Friedl získal nominaci za nahrávku Jedenáct podob lásky. Album věnované památce houslistky Jitky Šuranské má osobitý nadžánrový rukopis. Společným jmenovatelem všech písní je Friedlova bezbřehá hudební fantazie, stejně jako otevřenost širokým hudebním i kulturním podnětům. Lidové i autorské písně Friedla spojuje téma lásky ve variabilních, milostných, odlehčených i tragických podobách.

Štěpán Kozub získal nominaci za album Prásknu bičem, které natočil ve spolupráci s textařem a skladatelem Jiřím Krhutem. Známý ostravský herec se postaral o jedno z největších překvapení roku. Kozubův zpěv nepostrádá přitažlivé napětí, má krásnou barvu a zní s překvapivou snadností a jistotou. Kolekce písní, pod níž jsou autorky podepsáni Štěpán Kozub s Jiřím Krhutem, svou posmutnělou šedí vystihuje genia loci Ostravy a jeho specifickou atmosféru.

Jaromír Nohavica byl nominován za album Máma mi na krk dala klíč. Na tom Nohavica představil mimořádně sugestivní písně, které patří k tomu nejlepšímu z jeho obsáhlé tvorby. Texty jsou plné poezie a skrytých významů. S vzácnou opravdovostí a  upřímností přinášejí generační svědectví o době a lidech, kteří ji vytvářejí. Nohavica zpívá o životě způsobem, který je nenapodobitelný a srozumitelný všem.

*

Pavla Gajdošíková získala nominaci za album InVerze, které v roce 2020 vydala s ostravskou kapelou Tamala. Její hluboký sytý alt zvládá různé odstíny něhy i skepse, okouzluje nevšední barevností i explozivní dynamikou s rockovým ostřím. Gajdošíková pracuje s hlasem koncepčně a citlivě. Její básnické texty vyrůstají z osobních zkušeností a vymykají se běžnému průměru rockových žánrů.

Lenka Szabó Hrůzová byla nominována za album Podivín Svět. Nahrávka završuje její cestu od skromných začátků k jednomu z nejvýraznějších hlasů současnosti. Lenka Hrůzová se na svém debutu představila jako ambiciózní zpěvačka, která ví, co chce říct. Svůj impozantní hlas zbavila zbytečných pout a obklopila se spolehlivou kapelou, s níž dokázala lidsky i hudebně souznít.

Vladivojna La Chia byla nominována za album Hrdinům naší doby. Na něm se vyrovnala s osudem ruské básníky Anny Barkovové, jejíž tvorbu poslední léta zhudebňovala. Nahrávka Vladivojny představuje vkusné, překvapivě jemné a propracované poselství o tom, že každá totalita má své svědky, obžalobu a nesmí být zapomenuta. Vladivojna tak učinila se zaujetím, které se vyznačuje něžnou, ale nekompromisní účastí a aktivní rezistencí proti všem formám nesvobody a útisku.

*

Prásknu bičem Štěpána Kozuba a Jiřího Krhuta je baladou, která je tentokrát spoře oděná jen do klavírního a decentně elektronického doprovodu. Přesto je sugestivita této písně obrovská, protože zasahuje do všech aspektů intimity ve vztahu. Působivá atmosféra a hluboce prožitý zpěv Kozuba, jakož i doprovodné vokály vytváří z této písně hypnotickou záležitost, která trvale utkví v paměti

Emil P. Jaromíra Nohavici je písní o životě v celé jeho zdánlivé slávě i tragice. Legendární písničkář ji koncipoval jako dojemný příběh svého přítele Emila, který umírá na nevyléčitelnou nemoc. Nohavica se v brilantním a sebezpytném textu vyhnul sentimentalitě a a vydal se cestou básnické sebereflexe. Jeho pohled je inspirativní, protože vidí své vlastní činy kritickou perspektivou. Píseň zní jako nadčasová výzva potřeby soucitu s lidmi, kteří měli méně štěstí než my.

September Maria Šeparoviče a bandu je sladce romantická balada s jemně odstíněnou dynamikou. Smyslná a zazněná píseň zní zpočátku s důvěrnou intimitou, na opačném konci spektra se však Šeparovič „zakousne“ do refrénu jako pravý soulový zpěvák. September je skladba, která se přiznává k tradici legend typu Erika Claptona, ale má dost sil na vlastní názor, špičkový zvuk i provedení.

Bližší informace najdete na webových stránkách Cen Jantar.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.