Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo První dějství Dream Factory přineslo  vynikající inscenace a radost z živého divadla

První dějství Dream Factory přineslo  vynikající inscenace a radost z živého divadla

21.6.2021 10:35 Divadlo

Divadelní festival Dream Factory je letos kvůli pandemii covidu rozdělen na dvě části. První dějství proběhlo ve dnech 18. až 20. června v amfiteátru a v přilehlých venkovních prostorách za Domem kultury města Ostravy. Druhé dějství se připravuje na termín 22. až 26. září.

Zvětšit obrázek

Z nedělního představení Pábitelé.
Foto: Ondřej Durczak

Ostravští milovníci divadla dostali příležitost zhlédnout tři večerní představení pro dospělé a organizátoři připravili pro víkendové dny i odpolední rodinný program, který v sobotu zahájilo ostravské Studio G představením loutkové pohádky pro nejmenší i pro velké Haló, Jácíčku. V neděli to pak byl nový cirkus plný akrobacie a humoru v podání zkušených matadorů pouličního divadla Bratři v tricku s jejich Běžkařskou odyseou.

Zahájení červnové části festivalu obstarala Husa na provázku a její nová autorská inscenace o fenoménu konspiračních teorií Setkání spiklenců. Sobotní večer obsadili v parku areálu minigolfu pánové Ondar, Petar a Tomina, neboli Ondřej Cihlář, Petr Prokop a Tomáš Jeřábek z Divadla VOSTO5. Na programu byl Stand’artní kabaret, jejich oblíbený divadelně-hudební improvizační večer, který je vždy premiérou i derniérou zároveň. Zakončení první části přehlídky patřilo české klasice. Koláž obrazů a zápisků Bohumila Hrabala nazvanou Pábitelé přivezlo Činoherní studio Ústí nad Labem.

Husa na provázku: Setkání spiklenců

Setkání spiklenců brněnského divadla Husa na provázku mělo premiéru 20. května. Ostravské představení bylo jednou z nejvčasnějších repríz inscenace režijně-dramaturgické dvojice Petr Erbes (1991) a Boris Jedinák (1990). Oba patří ke skupině mladých talentovaných tvůrců a nedávných absolventů katedry alternativního a loutkového divadla DAMU sdružených v uměleckém uskupení 8lidí. Ve svých autorských inscenacích často vycházejí z reálných příběhů či událostí, kladou důraz na otevřenou až hraniční inscenační formu, aktivní zapojení diváků a především témata rezonující se současnou společenskou situací.

Představení, které se odehrálo v amfiteátru za Domem kultury města Ostravy, si bralo na mušku konspirační teorie. Herci Růžena Dvořáková, Vladimír Hauser, Milan Holenda, Jan Kolařík, Sylvie Krupanská, Dominik Teleky, Tereza Volánková a Pavel Zatloukal vystupovali v částech rozpravy s diváky v hledišti sami za sebe, postupně pak ztvárňovali různé postavy z reálného i mystického světa.

Z představení Setkání spiklenců. (Foto: Ondřej Durczak)

Obsahem inscenace je pátrání po oprávněnosti výroku, kterého se dopustí jeden z členů Husy na provázku, Dominik Holenda. Ten vykřikne do světa šokující informaci: Herci Husy na provázku pijí dětskou krev. Telekyho informace přichází v okamžiku, kdy publikum má už za sebou velmi živou debatu s účinkujícími o tom, co je pravdy na tvrzení, že očkování proti covidu je de facto čipování lidí. Nebo že v New Yorku pod Central Parkem je podzemní areál satanistů atd. Do vyšetřování o pravdivosti Telekyho tvrzení zasáhnou na dálku i MiIoslav Donutil a Bolek Polívka.

Z herců lze jen těžko někoho vyzdvihnout nad ostatní, velmi výrazné výkony ale odvádějí Sylvie Krupanská, Dominik Teleky a Vladimír Hauser. Konec představení neprozradíme, abychom neochudili diváky, kteří se na Setkání spiklenců půjdou podívat.

Studio G: Haló, Jácíčku

Loutková pohádka pro děti d tří let Haló, Jácíčku byla vytvořena pro někdejší soubor Staré arény dramatizací knížky Daisy Mrázkové Antonínem Dvořákem. Příběh zajíčka Jácíčka a jeho kamarádky Veverky v režii Miroslavy Georgievové dnes v nově nastudované podobě produkuje ostravské Studio G.  Od premiéry 21. 10 2018 (recenze Ostravan 21. 10. 2018) ji už vidělo mnoho ostravských dětí a jejich rodičů, přesto si stále nachází nové a nové diváky.

Z představení Haló, Jácíčku. (Foto: Ondřej Durczak)

VOSTO5: Stand’artní kabaret

Dvojice zakladatelů legendárního divadla VOSTO5 Petr Prokop a Ondřej Cihlář spolu s Tomášem Jeřábkem předvedla v parku u areálu minigolfu opět vynikající improvizační a pohybové schopnosti, zarámované do originálního humoru. Nadšené publikum se spolu s aktéry představení postupně ocitalo v různých okamžicích historie a nejrůznějším prostředí včetně břicha velryby nabodnuté na Gerlachovský štít. Hodinu trvající smršť nápadů, při kterých se smíchem za břicho popadali nejen diváci, ale i herci samotní, potvrdila, že čas strávený s „vostopětkou“ není nikdy ztracený.

Z představení Stand´artní kabaret. (Foto: Ondřej Durczak)

Bratři v tricku: Běžkařská odyssea

Umělecké uskupení Bratři v tricku patří již přes deset let ke špičce na poli nového cirkusu u nás. Členové souboru Václav Jelínek a Adam Jarchovský jsou jedni z nejvýraznějších artistních umělců v České republice. Pravidelně se účastní všech významných festivalů a přehlídek pouličního a novocirkusového divadla. Jelínek s Jarchovským propojují technicky náročné žonglování s pohybem a výrazem. Jejich vystoupení jsou stavěná tak, aby se diváci bavili nejen precizním žonglováním, ale i divadelní stránkou. Organizátorům 1. dějství festivalu Dream Factory 2021 se podařil vskutku husarský kousek, když zajistili vystoupení této proslavené dvojice v Ostravě. Show Bratrů v tricku už měly možnost shlédnout desetitisíce lidí v České republice, Španělsku, Finsku, Švédsku, ve Francii, Lotyšsku, Slovinsku, Bosně a Hercegovině, Makedonii, Izraeli, Ukrajině, Itálii, Polsku, Slovensku i Taiwanu a v neposlední řadě v Číně na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji a na závodech Formule 1 v Bahrajnu.

Z představení Běžkařská odyssea. (Foto: Ondřej Durczak)

Běžkařská odyssea začala výzvou směrem k publiku. Kdo chtěl, mohl si nazout běžkařské boty, vzít si běžky a proběhnut se kolem dokola hlediště vytvořeného v parku u dětského hřiště za Domem kultury města Ostravy. A pak už začala show plná skvělých žonglérských prvků, vše v rytmu chytlavých melodií. Vystoupení prodchnuté inteligentním humorem končilo českou národní hymnou zahranou vítězům letního biatlonu, kteří místo střelby z malorážky pálili vodu ze stříkacích pušek do řad letním sluncem rozpálených diváků.

Činoherní studio Ústí nad Labem: Pábitelé

Režiséra a autora scénáře inscenace Pábitelé znají ostravští diváci z jeho dvou režií v Komorní scéně Aréna. Baal se hrál do května 2016, Divoká kachna do prosince 2018. Open air dispozice této inscenace, vytvořené pro areál letního koupaliště  v Ústí nad Labem, byla v neděli večer potvrzena září dorůstajícího měsíce i zpěvem ptáků v korunách stromů v parku za budovou Domu kultury města Ostravy, kde bylo postaveno hlediště.

Z představení Pábitelé. (Foto: Ondřej Durczak)

Hrabalovo filozoficko-poetické rozjímání nad lidskou přirozeností přízemní i vznešenou přetavil David Šiktanc do podoby scénické básně. Hraje se na mole mezi dvěma tribunami pro publikum. Z jednoho konce molo uzavírá živá kapela, na druhém konci je nálevní hospodský pult.

Ve scénáři jsou citace různých Hrabalových citátů, kterým vévodí slavná věta: Některé skvrny nelze vyčistit bez porušení podstaty látky. Ta je také refrénem jediné delší písně v celé inscenaci, jinak hudbou výrazně provázené. Postavy a účinkující napoví milovníkům tvorby Bohumila Hrabala, z kterých děl David Šiktanc převážně vychází.  Ti, kteří do hlediště usednou bez znalosti Hrabalových próz, jsou sice o něco ochuzeni, budou však přesto odcházet okouzleni divadlem jako takovým, herectvím i krásou slova okořeněnou místy až drsným Hrabalovým humorem.

Pábitelé byli důstojnou tečkou za letním předkrmem před podzimní hostinou v podobě druhého dějství festivalu Dream Factory.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.