Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Merta, Janota, Vítrholc, Mornštajnová, Čichoň aneb Pořadatelé MAČ namíchali literární dryák

Merta, Janota, Vítrholc, Mornštajnová, Čichoň aneb Pořadatelé MAČ namíchali literární dryák

30.6.2021 06:13 Obraz & Slovo

Letos to bude smrtící koktejl. Alespoň pro milovníky literatury, kteří by chtěli v ostravském Divadle 12 absolvovat v průběhu července všech 62 autorských vystoupení v rámci MAČ. „Takový dryák by asi umořil i nejzapálenější milovníky literatury. Troufám si ale říct, že takových deset večerů dle vlastního výběru by ve Dvanáctce mohl vydržet každý z věrných čtenářů Knihovny města Ostravy anebo studentů literatury na Ostravské univerzitě,“ přemítá Pavel Řehořík, jeden z ředitelů festivalu. MAČ startuje už ve čtvrtek 1. července.

Zvětšit obrázek

Spisovatelka Alena Mornštajnová.
Foto: Vojtěch Vlk

Studentům literatury i věrným čtenářům Knihovny města Ostravy asi není třeba připomínat, že za zkratkou MAČ se skrývá pravidelný Měsíc autorského čtení. Ovšem málokterý z nich by asi zvládl vypít celý tento měsíční koktejl až do dna. „Právě proto se snažíme o jistou žánrovou pestrost, nikdy ale na úkor kvality,“ říká Řehořík.

Dámy i dívky, které přijdou na čtení oblíbené ženské autorky Aleny Mornštajnové  (6. července), se zřejmě vyhnou alchymistické produkci jednoho z posledních velkých českých surrealistů, kterým je František Dryje (25. července). Legendární šéfredaktor surrealistické revue Analogon a mimo jiné autor sbírky Mrdat. Spoluředitel festivalu Pavel Řehořík ale dobře ví, na koho v Ostravě zacílit: „Slyšel jsem, že v Ostravě působila a stále je aktivní početná surrealistická skupina Stir up. Na večer s Dryjem tak srdečně zveme také ostravské stoupence magnetických polí.“

Už první večer festivalu Koks prach a oheň aneb Ostravská sajtna (1. července) bude docela silná káva. Spíš tedy rum v hrnku od kávy. Sajtna je něčím jako básnickým sletem, kdy se na pódiu vystřídá až třicet poetů z Ostravska, a to z nejrůznějších generací. Od Nely Bártové a Vasiliose Chaleplise přes Petra Hrušku až po Vladimíra Jaromíra Horáka. „Sajtna nás letos inspirovala i k obdobnému zakončení celého festivalu v Brně, kde bude pokřtěna monografie o spisovateli a performeru Milanu Kozelkovi,“ přiznává Řehořík.

A druhý z ředitelů festivalu Petr Minařík vysvětluje: „Rozhodli jsme se do Brna pozvat co největší počet básníků, které Milan Kozelka zařadil do některé ze svých literárních antologií.“  Vyšly tři, ta ostravská se jmenovala V srdci Černého pavouka. „Jde odhadem asi o 180 autorů. Zveme všechny, za nocleh, dopravu a pivo. Ale zároveň doufám, že většina z nich nebude mít čas, aby nás to nezruinovalo. Neodmítneme ale nikoho, kdo v těch antologiích otiskl alespoň jednu báseň. Večer se v Brně koná 31. července.“

Čestným hostem festivalu je Slovensko. To znamená, že kromě českých „hvězd“ přijede do Ostravy i 31 „hvězd“ slovenského literárního nebe. Konečně motto letošního festivalu využilo báseň Petra Kabeše, která má ve slovenštině o dost jiný význam než v češtině. BUĎ – A NEBO. V češtině jde o hamletovské dilema, ve slovenštině „nebo“ znamená nebe.

Kdo si pamatuje slovenský kosmický normalizační televizní seriál Spadla z oblakov, ocení motto festivalu dvojnásob. O některých slovenských literátech, kteří jsou aktuálně ověnčeni literárními cenami a v Ostravě nebudou chybět, už jsme v kulturním deníku Ostravan.cz informovali v rozhovoru s Petrem Minaříkem (odkaz ZDE). Ostravský divák si ale může být jist, že uslyší opravdu to nejlepší ze slovenského literárního parnasu. Ivanu Gibovou (5. července), Ivana Štrpku (17. července), Marka Vadase (18. července) či Michala Hvoreckého (23. července).

Vlastně jsou to silná slova, že jsou nejlepší. „Udělali jsme seznam padesáti slovenských autorů, které jsme tu za každou cenu chtěli. Bohužel, dvacet jsme jich museli vyškrtnout. Spíš to bylo forma loterie než nějakého objektivního zvažování,“ vysvětluje Pavel Řehořík.

Stejné to bylo i s českými autory. I těch mohli pořadatelé vybrat jen jednatřicet. Shodou okolností se ale na pódiu objeví i dva legendární písničkáři Vladimír Merta (1. července) a Oldřich Janota (13. července). Oba jsou totiž i spisovatelé, Merta loni překvapil svým Popelnicovým románem. Přijede Petra Soukupová, Vítrholc, Sylive Richterová, Petr Placák, Šimon Leitgeb a mnozí další. Ostravskou část festivalu uzavře 1. srpna ostravsko-brněnský a také „prajzácký“ autor Petr Čichoň. V ruce s novou sbírkou Borderline Frau.

Měsíc autorského čtení do Ostravy připutoval z Brna v roce 2010, první ročník byl ale poznamenám tragédií, neboť tisková konference, na které byl v dubnu slavnostně oznámen vstup festivalu do Ostravy, byla zároveň i posledním literárním vystoupením spisovatele Jana Balabána.

Kultovní ostravský prozaik tehdy na tiskovce pronesl jímavou esej o potřebě literátů a čtenářů občas se setkat i tváří v tvář. A hlavně o autorském hlasu spisovatele, který z papírové knihy prostě není slyšet. Třetí den po tiskovce však Balabán nečekaně zemřel, v pouhých devětačtyřiceti letech.

Uplynulo dalších jedenáct let. Festival, který do Ostravy vstupoval na nejistých nohách, už na poslední výspě těžkého průmyslu zdomácněl. „Mezi odérem z přívozské koksovny František a tím z koksovny Nové huti v Kunčicích je dokonce autorský hlas literatury ctěn tak nějak vážněji než v jiných městech. Dost možná je to i tím, že v obtížných životních podmínkách jsou lidé vnímavější,“ uvažuje spoluředitel festivalu Pavel Řehořík z brněnského nakladatelství Větrné mlýny, které si akci vymyslelo.

Řehořík překvapuje, jak si osvojil ostravské reálie. Přívozská koksovna František a benzo(a)pyren z Nové huti to jsou pojmy, které už leckterý místní teenager ani nezná. Ostrava totiž žije zvláštním podvojným životem. Střed města se chová jako každé jiné globalizované centrum stotisícových velkoměst v Evropské unii, zatímco ostravské periferie třou bídu s nouzí. A stále je svírá smog z oceláren, chemiček a koksoven, která čadí jen kousek od centra.

„Tyhle kontrasty jsou ale obrovskou inspirací pro ostravské literáty. Autoři z Brna anebo Prahy je vám mohou jen závidět,“ vzkazuje Řehořík do pomalu vyhasínajícího, ovšem stále ještě tepoucího ocelového srdce republiky.

A takové město přece snese každý dryák. I literární.

*

Měsíc autorského čtení (MAČ). 1. července až 1. srpna 2021. Divadlo 12 (malá scéna Divadla Jiřího Myrona v Ostravě).

Program ZDE

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.