Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Krajská metropole v sobotu zažije dvanáctou Ostravskou muzejní noc

Krajská metropole v sobotu zažije dvanáctou Ostravskou muzejní noc

24.8.2021 00:37 Atd.

Po roční přestávce se v sobotu 28. srpna 2021 opět uskuteční kulturní festival Ostravská muzejní noc. S volným vstupem se tentokrát zapojí 22 ostravských institucí, mezi kterými budou návštěvníky převážet muzejní autobusové linky zdarma. Dvanáctý ročník bude zahájen před budovou Nové radnice na Prokešově náměstí v 17.30 hodin. Festivalový program bude připraven pro všechny věkové kategorie na různých místech Ostravy od 15.30 hodin až do půlnoci.

Zvětšit obrázek

Ostravská muzejní noc v Galerii výtvarného umění.
Foto: archiv pořadatelů

„Muzejní noc se rychle zařadila k tradičním a velmi oblíbeným událostem,“ říká primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura, který nad festivalem převzal záštitu. „Doufám, že po dočasném, koronavirem vynuceném, útlumu kulturních a společenských aktivit se letošní ročník Ostravské muzejní noci setká s velkým zájmem návštěvníků. Rád bych všechny pozval už na samotné zahájení před naší radnicí, kde bude až do desáté hodiny večerní připraven bohatý program, včetně možnosti výstupu na radniční věž,“ dodal primátor.

V minulém roce pandemie koronaviru znemožnila celou řadu kulturních a společenských akcí. Po roce odmlčení je ale festival opět zpět, navíc s novou energií a vizuální identitou. Návštěvníci si tak opět užijí zajímavý program, netradiční prohlídky a nezapomenutelnou atmosféru večerních akcí v celém městě. „Až do půlnoci bude možné navštívit například Galerii výtvarného umění v Ostravě, Národní zemědělské muzeum, Národní kulturní památku Důl Michal nebo třeba Galerii Mlejn,“ řekl Lukáš Curylo, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči, který nad festivalem převzal záštitu.

Inspirací a tématem letošního ročníku Ostravské muzejní noci je Svět v obrazech. Stejně jako učebnice Jana Amose Komenského i festival nabízí zážitek z vizuální podívané, objevování a poznávání hrou. Ostravská muzejní noc je součástí projektu Dny Fajne rodiny a přináší atraktivní program pro rodiny s dětmi. Dospělým festival nabízí komentované i volné prohlídky výstav a zázemí vybraných zapojených institucí, přednášky, praktické ukázky řemesel, filmové projekce i koncerty. Děti se vyřádí na tvůrčích dílnách a uměleckých i hudebních workshopech všeho druhu, vyzkouší si hašení, prohlédnou si zákulisí divadla i sklepení knihovny, užijí si kvízy, hádanky i dobrodružství.

Novinkou letošního ročníku je zavedení razítkovacích listů, které budou k dispozici ve všech zapojených institucích. Po nasbírání pěti razítek z různých míst bude možné orazítkovaný list vyměnit v Galerii výtvarného umění v Ostravě nebo v Ostravském muzeu za drobný dárek, a to nejen v den konání festivalu, ale až do konce roku.

Pro přepravu mezi jednotlivými institucemi slouží tři autobusové muzejní linky zdarma. Jízdní řády jsou k dispozici na www.ostravskamuzejninoc.cz

Podrobné informace o programu včetně hodinového harmonogramu naleznete rovněž na webových stránkách festivalu, kde je nutné se na vybrané aktivity rezervovat předem. Rezervační systém je spuštěn od pondělka.

Pro účast na festivalovém programu bude v mnoha institucích zapotřebí doložit doklad o bezinfekčnosti (doklad o očkování, nebo negativní test, nebo lékařské potvrzení o prodělání nemoci Covid-19). Netýká se dětí do 6 let.

Zdroj: Tisková zpráva pořadatelů

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.