Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jiří Vodička a Martin Kasík po úspěchu ve Vídni: Doufáme, že teď už nám koncerty rušit nebudou

Jiří Vodička a Martin Kasík po úspěchu ve Vídni: Doufáme, že teď už nám koncerty rušit nebudou

11.9.2021 21:23 Hudba

Klavírní Trio České filharmonie vyhrálo ve své kategorii mezinárodní soutěž Vienna International Music Competition. Díky nahrávce Bergerettes od Bohuslava Martinů, kterou pánové Vodička, Kasík a Petr natočili v dobové stylizaci, zahájili v pátek sezonu ve vídeňském Musikvereinu na Koncertě vítězů. Klavírní Trio České filharmonie na něm zahrálo Sukovu Elegii a poslední Dvořákovu Dumku. Úspěch nás těší o to víc, že pianista Martin Kasík a houslista Jiří Vodička svou hudební kariéru zahájili právě v Ostravě. Krátce před koncertem jsme je požádali o rozhovor.

Zvětšit obrázek

Klavírní trio České filharmonie.
Foto: archiv

Dovolte, abych vám pogratuloval k famóznímu úspěchu ve Vídni! Upřímně řečeno jsem si myslel, že soutěže už dávno nemáte zapotřebí… Co bylo tím impulsem, že jste se rozhodli Mezinárodní soutěže Vienna International Music Competition zúčastnit?  

Jiří: Během vládních opatření jsme neměli samozřejmě žádné koncerty a bohužel načasování našeho vzniku bylo trochu nešťastné – měsíc přes vypuknutím pandemie. Inaugurační koncert a všechny nasmlouvané koncerty byly tím pádem zrušeny. Naši manažerku ovšem napadlo využít času a alespoň natočit video a následně jej využít k naší propagaci. Do toho se objevila na internetu Vienna Music International Competition, která také kvůli covidu byla online.

Martin: Vzhledem ke covidu jsme dlouho nemohli vystoupit a Jirka – suverénně nejakčnější z nás – vyprovokoval nějaká natáčení. Pak bez našeho vědomí nás přihlásil do soutěže. Taky jsem si nemyslel, že ve svém věku budu ještě něco vyhrávat, ale nebylo to nepříjemné.

Hodnotila se pouze zaslaná nahrávka, ve vašem případě Bergerettes Bohuslava Martinů?

Martin: Hlavně ona, myslím, že se ještě poslouchala Sukova Elegie.

Jak vlastně taková soutěž probíhala? 

Jiří: Jak už jsem řekl výše, letošní ročník byl kvůli situaci kolem pandemie online. Takže jsme pouze zaslali naši nahrávku a po čase jsme se dozvěděli, že jsme naši kategorii vyhráli.

Ke skladbě Bohuslava Martinů jste vydali zdařilý videoklip. Brala porota v potaz kromě interpretační úrovně také audiovizuální ztvárnění?

Martin: To nevím, ale vzhledem k tomu, jaká je doba, tak bych se tomu moc nedivil. 

Jiří: Zpětnou vazbu nemáme. Samozřejmě jsme věděli, že naším pojetím se budeme lišit, protože drtivá většina soutěžících použije klasický hudební záznam. Dobové vizuální ladění nahrávky do klipu jsme ale nedělali kvůli této soutěži, chtěli jsme především natočit něco pro naše fanoušky a chtěli jsme, aby to pro ně bylo příjemné jak pro ucho, tak pro oko.

O jak moc prestižní soutěž jde? Interpretační soutěže v oblasti komorní hudby jsou bohužel mnohem méně známé než tradiční soutěže v sólových nástrojích…

Jiří: Na tuto otázku je těžko odpovědět.  Jsme všichni sólisté a v komorních soutěžích se vlastně běžně vůbec nepohybujeme. Konkurenci jsme právě kvůli online průběhu neviděli. Teprve až během koncertu v Musikvereinu vlastně zjistíme, kdo se zúčastnil.

Martin: Taky se v soutěžích příliš neorientuji, ale podle toho, co nabízí, bych soudil, že je ambiciózní.

Získali jste úžasnou první cenu. Jaké jsou s ní spojeny benefity? 

Jiří: Hlavní benefit je samozřejmě právě koncert ve vídeňském Musikvereinu. Kromě něj k první ceně patří i promo pro náš soubor, drobná finanční odměna a možnost vytvoření profi nahrávky. Pro nás je určitě nejcennější na výhře v této soutěži možnost zahrát si poprvé pro veřejnost ve světovém koncertním sále, jakým Musikverein bezesporu je.

Martin: Koncert v Musikverein ve Vídni a finanční odměna jsou velice příjemné benefity (úsměv). 

Zahrát si v Musikvereinu na Koncertě vítězů je prestižní příležitost. Byla do programu zařazena hudba Bohuslava Martinů?

Martin: Nakonec si pořadatel vybral výběr z Dvořákových Dumek a Sukovu Elegii. 

Jiří: Bohuslav Martinů na koncertě nezazní. Zmíněnou Elegii od Josefa Suka jsme během lockdownu také nahráli na video a měla obrovský úspěch na světovém rádiu Classic FM. Na jejich sociálních sítích dosáhla přes sto tisíc zhlédnutí.

Půjdete touto cestou tematických videí i nadále, nebo už myslíte i na nějakou debutovou nahrávku?

Martin: Možná obojí, ale nejraději bychom už hráli pro živé posluchače.

Jiří: Určitě budeme pokračovat touto cestou. Myšlenka na debutové album je zatím ještě v plenkách. Momentálně se těšíme na otevření nové sezony a doufáme, že tentokrát už to bude definitivní, koncerty nám nezruší a otevřou se nám možnosti hraní pro publikum, které byly epidemií zastaveny. Doufáme, že navážeme na tenhle krásný start v Musikvereinu, už se na to těšíme.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.