Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba My Dva Trio během opožděného křtu svého alba ukázalo, že je skvělou koncertní kapelou

My Dva Trio během opožděného křtu svého alba ukázalo, že je skvělou koncertní kapelou

26.2.2022 21:10 Hudba

My Dva Trio zahrálo v pátek v opavském klubu Art. Kapela kytaristy Jiřího Šoltise a hráče na bicí nástroje Václava Khýra v loňském roce vydala pozoruhodné debutové album, za které je aktuálně nominovaná na Cenu Jantar. Nahrávka My Dva Tria byla v Artu také opožděně pokřtěna, byť se první křest konal před časem už v Ostravě. Jenomže Šoltis s Khýrem jsou oba Opaváci a mají svou rodnou Opavu hluboko v krvi.

Zvětšit obrázek

Václav Khýr během koncertu My Dva Tria.
Foto: Petr Hlubek

Nevím už, kdy jsem naposledy zažil tak plný, doslova a do písmene natřískaný klub. Určitě to bylo dávno před koronou. V pátek večer opavský Art halasil a praskal ve švech. Hlad po muzice a silná základna domovského města nepochybně přitáhly na koncert My Dva Tria rodinu, přátele, fanoušky i ty, kteří přišli z pouhé zvědavosti.

Jiří Šoltis a Václav Khýr jsou přátelé a spoluhráči už dlouho. Netuším, kdy spolu vlastně začali hrát, ale jisté je, že v době vydání debutového alba My Dva Tria už byli dokonale sehraní a věděli přesně, co chtějí. Právě písně z eponymní nahrávky byly na programu pátečního koncertu a pánové rozhodně nešetřili sebe ani publikum.

Jiří Šoltis. (Foto: Petr Hlubek)

Hra kytaristy Jiřího Šoltise prozrazuje klasický základ a brilantní techniku, jeho kytarové linky jsou prodchnuty nejrůznější inspirací s nádechem folku, blues a jazzu. Šoltisovy melodie v písních Sněženky, Noc, Černá osma, Pandemie a dalších jsou nesmírně sugestivní. Mají v sobě něco magického, dokážou bezprostředně chytit za srdce a uhranout duši, aniž by rezignovaly na propracovanou kompoziční stránku. Khýr jako hlavní zpěvák zapracoval na své výslovnosti a celkovém výrazu, který doznal značný posun. Naživo dokázal vyjádřit emoci, nebál se jít do exprese a ve spojení s rafinovanou rytmikou ukázal své nemalé hráčské dovednosti.

Kapelu doprovodilo smyčcové trio. (Foto: Petr Hlubek)

Na pódiu se střídalo nejrůznější instrumentální obsazení. Smyčcové trio, elektrická kytara, hoboj a saxofon v podání přizvaných hostů vetkly písním My Dva Tria nezvyklou barevnost. Nutno říct, že ani neustálé změny v nástrojovém seskupení nebyly překážkou hladce plynulému průběhu koncertu. Ještě příjemnější však bylo, že aranžmá fungovalo báječně a žádný nástroj nebyl pozván jen „do počtu“.

Ve dvou písních se rozezněl půvabný soprán Karolíny Šoltisové, která zpívá také na albu. Z instrumentalistů získala největší respekt saxofonistka Marcela Kučová, jejíž jazzové parádičky byly naprosto profesionální a nespoutaně živelné. Komplikovaná dramaturgie působila svěže i díky Khýrovi, který moderoval večer ležérně odlehčeným způsobem.

Marcela Kučová. (Foto: Petr Hlubek)

Nahrávku pokřtila prajzká bluesová legenda Bužma. Ten dal k dobru několik svých písní ve svérázném nářečí a pak pokřtil desku. Přitom ocenil My Dva Trio za to, že se nebojí jít na trh s vlastní sofistikovanou a poetickou tvorbou, která evidentně nemá primárně charakter spotřebního či sezónního zboží.

Z koncertu jsem získal pocit, že se potkali dva muzikanti, kteří se autorsky tak šťastně sejdou jen ojediněle. Hudební a instrumentální souznění Jiřího Šoltise a Václava Khýra je bezprostředně naléhavé a působivé. Jejich tvorba v dobrém slova smyslu evokuje hravost Bratří Ebenů, poetičnost Marsyasu a barevnost AG Fleku. V současné hudební produkci My dva trio působí jako něco podvědomě známého, vysněného a archetypálního. Něco, co tady dlouho chybělo. Čisté emoce, bez jakýchkoli pozlátek.

Z koncertu My Dva Tria. (Foto: Petr Hlubek)

A s jakou chutí a uvolněnou samozřejmostí si Jiří Šoltis s Václavem Khýrem dávali všechny rafinované instrumentální linky! Pohlazení, radost a vtip, stejně jako pestrá volba námětů dávají už nyní těmto sympaťákům postavení elitních muzikantů, kteří kolem sebe soustředí další talenty a mohou příjemně překvapovat i nadále.

My Dva Trio ukázalo, že naživo je jeho muzika ještě víc autentická, nespoutaná a osobitě krásná, než by člověk očekával. Taková hudba a texty v dnešní době dokáže působit jako hojivý balzám na poraněné duše. To je asi vše, co jsem chtěl o koncertu My Dva Tria sdělit. Abych parafrázoval text Václava Khýra: Já už mlčím. Nejsem tady.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.