Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Filharmonie zveřejnila záznam své invaze do nákupního centra

Filharmonie zveřejnila záznam své invaze do nákupního centra

29.10.2013 00:25 Hudba

Svědky nečekaného zjevení orchestru hrajícího velkolepou Janáčkovu Sinfoniettu byli letos v září svědky zákazníci jednoho z nákupních center v Ostravě. Janáčkova filharmonie se nechala inspirovat fenoménem takzvaných flashmobů, který je v současné době v kurzu po celém světě. Videozáznam události orchestr zveřejnil během uplynulého prodlouženého víkendu.

Zvětšit obrázek

Janáčkova filharmonie na schodišti nákupního centra.
Foto: Aleš Honus

„Cílem té akce bylo dát o sobě vědět a my rozhodně musíme o sobě dávat vědět. I v budoucnu chceme vymýšlet akce, které by mohly na naše koncerty přitáhnout nové posluchače,“ tvrdí ředitel největšího moravskoslezského orchestru Jan Žemla. „Je dobré dát najevo, že filharmonie není anachronismus a zastaralá instituce pro hrstku vybraných. Vždyť hudba je přirozenou součástí lidského života a co se týče hudby klasické, je třeba bourat předsudky vůči ní,“ dodává Žemla.

První flashmob Janáčkovy filharmonie Ostrava se odehrál 7. září.  Akci podpořila automobilka Hyundai. V prostorách jednoho z největších ostravských obchodních center se pohyboval neobvykle velký počet osob s hudebními nástroji. Pobíhali sem a tam, převáželi nástroje výtahem… Největší překvapení pak přišlo ve chvíli, kdy se z horního patra oznaly fanfáry, které uvádějí slavnou Janáčkovu Sinfoniettu, jedno z nejznámějších děl hukvaldského rodáka a zároveň i znělku festivalu Janáčkův máj. Postupně se přidal i celý orchestr, který se seřadil na schodišti a následoval osmiminutový koncert zakončený nadšeným aplausem překvapených zákazníků.

Ředitel filharmonie Jan Žemla do své funkce nastoupil na počátku minulé sezóny, kdy byla dramaturgie připravena ještě předchozím vedením. Nová sezóna, která začala právě invazí do nákupního centra, už je celá především jeho dílem a milovníci vážné hudby se mohou těšit na řadu novinek. Lidé si mohou například vybrat z většího počtu koncertních cyklů a pokud se rozhodnout zakoupit si předplatné, mohou si koncerty nakombinovat přesně podle svého zájmu a vkusu.

„Zásadní novinkou letošní sezóny je koncertní cyklus ve vítkovické hale Gong. V něm se budeme snažit kombinovat klasickou hudbu s jinými žánry,“ dodal ředitel. Lidé tak mohli nedávno navštívit koncert filharmonie s houslistou Pavlem Šporclem, který je znám svými projekty stírajícími hranice mezi žánry. „Dále připravujeme vánoční koncert s Hradišťanem, kde zazní Pavlicova mše napsaná právě pro Hradišťan a orchestr. Ani v tomto případě nepůjde o nic samoúčelného, jako kdybychom nechali rockový repertoár zaranžovat pro orchestr. Cestou takové podbízivosti určitě nepůjdeme,“ řekl ředitel.

Další novinkou nové sezóny je i koncertní cyklus pro děti. Hudební produkce, určené pro celé rodiny, ale budou mít k takzvaným „výchovným“ koncertům velmi daleko. „Rádi bychom, aby se děti nenudily, a chceme je aktivně zapojit do děje, aby si mohly třeba i vyzkoušet hudební nástroje. Nepůjde ani tak o koncerty, jako spíše o hudební představení, ve kterých se děti stanou aktéry a bavit se nebudou jen ony, ale i jejich rodiče,“ dodal ředitel orchestru.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.