Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Nakladatelství Protimluv uvedlo na trh hned tři knížky najednou

Nakladatelství Protimluv uvedlo na trh hned tři knížky najednou

29.10.2013 00:29 Obraz & Slovo

Hned tři nové tituly vydalo ostravské nakladatelství Protimluv a na říjnovém literárním Protimluvfestu je slavnostně uvedlo na knižní trh. Havarijní řád básníka Pavla Novotného, sbírku na Kříži lásky slovinského autora Josipa Ostifa a novelu Perníková chaloupka bývalého Ostraváka Petra Motýla.

Zvětšit obrázek

Vydavatel Jiří Macháček je motorem kulturní revue a nakladatelství Protimluv.
Foto: Ivan Motýl

Básník, performer a hudebník Pavel Novotný patří ke stálicím severočeské literární scény, jeho nejnovější sbírka s názvem Havarijní řád ale přitom vyšla v Ostravě. „O Pavla Novotného se zajímám už pět let a jsem nadšený ze všech jeho projektů. Loni se mi ho podařilo přesvědčit, aby připravil sbírku přímo pro Protimluv,“ říká Jiří Macháček, šéfredaktor a majitel ostravského nakladatelství Protimluv.

„Pro mě je zážitek každé jeho vystoupení spojené s fyzickým básnictvím. A jeho hudební projekt Svět očima Monkikiho nadchl mě i mého šestiletého syna, pořád to cédéčko posloucháme,“ naznačuje Macháček, jakou šíři má Novotného tvorba.

U ko u ko u kocoura

Liberecký umělec Pavel Novotný je svébytným experimentátorem, který propadl kouzlu autentického mluveného slova a například jeho sbírka Mraky z roku 2010 zachycuje spontánní promluvy lidí o mracích. Novotného projekt Tramvestie je zase dlouhodobý experiment realizovaný na tramvajové trase z Liberce do Jablonce, kde básník naslouchá a zaznamenává úvahy cestujících o ubíhající krajině.

Také nejnovější sbírka Havarijní řád pracuje s hlasem ulice a najdeme v ní verše typu: „Bohouši vstávej Bohouši vstávej/ ten nevěděl vůbec kerá bije voni / byli asi po ňáky vopici a mysme řádili.“

Novotný podle svého nakladatele navazuje na tradici experimentální poezie vytyčenou například legendárním dadaistou Kurtem Schwittersem, rakouským poetou Ernstem Jandlem či českým básníkem Ladislavem Novákem. Ne úplně literárně znalého čtenáře ale mohou přepisy záznamů hovorové řeči v básnické sbírce minimálně překvapit. „Určitě to nejsou nějaké doslovné opisy, za každou básní je velká práce s jazykem, Novotný proud řeči osekává do jasných rytmických tvarů. Jsou to texty k memorování, doporučuji si je číst nahlas,“ nabádá Macháček. „U ko u ko u kocoura/  u ko u ko u kocoura / u ko u ko u kocoura / seděli smé,“ může si třeba hlasitě předříkávat čtenář Havarijního řádu.

Slovinský hlas v Ostravě

Josip Osti je slovinský básník a jeho sbírka Na kříži lásky se nyní stává prvním knižním důkazem letité spolupráce nakladatelství Protimluv se slovinskou literární scénou. „Se Slovinci se přátelíme už pět let, teprve teď jsme ale našli odvahu k vydání básnické sbírky slovinského autora,“ přiznává Jiří Macháček. Sarajevský rodák Josip Osti (narozen v roce 1945) vydal v bývalé Jugoslávii a po roce 1990 ve Slovinsku již dvacet sbírek.

„Zajímavé je, že po rozpadu Jugoslávie se z Bosny přestěhoval do Slovinska a teprve tehdy začal psát slovinsky, přičemž dnes patří k nejoceňovanějším básníkům ve Slovinsku,“ informuje vydavatel. Poetika Ostiho sbírky Na kříži lásky je na hony vzdálená Havarijnímu řádu. „Je to kniha milostné lyriky, citlivá osobní zpověď stárnoucího básníka, který po smrti své manželky začne žít se ženou, která se o jeho umírající ženu starala,“ přibližuje téma sbírky její vydavatel. Konečně, do tématu je čtenář vržen po hlavě hned při čtení prvních veršů: „Spolu jsme naposledy svlékli, umyli / a oblékli moji ženu, zemřelou lásku…“

Třetí knihou, kterou nakladatelství Protimluv právě rozesílá do knižní distribuce, je novela Petra Motýla Perníková chaloupka. Příběh havířovského vařiče a uživatele pervitinu přiblíží deník Ostravan.cz v následujících dnech ve speciálním rozhovoru s jejím autorem.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.