Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Svoboda znamená i odpovědnost, proto nestavíme ploty, říká pořadatel Freedom Festu Petr Pánek

Svoboda znamená i odpovědnost, proto nestavíme ploty, říká pořadatel Freedom Festu Petr Pánek

18.5.2022 00:00 Hudba

Ostravské Centrum PANT připravuje už třetí ročník kulturní přehlídky Freedom Fest. Akce se i letos uskuteční v areálu Slezskoostravského hradu a v jeho okolí. Kromě hudebního programu, který láká na Anetu Langerovou, Vladivojnu La Chia, Zrní nebo třeba jihoafrického hudebníka Geralda Clarka, se návštěvníci mohou těšit na diskusní scénu nebo tvůrčí aktivity pro celou rodinu. O letošním ročníku jsme si povídali s organizátorem Petrem Pánkem.

Zvětšit obrázek

Šéf ostravského Centra PANT Petr Pánek.
Foto: Aleš Honus

Už v sobotu 21. května vypukne v areálu Slezskoostravského hradu třetí ročník Freedom Festu. Můžete se ohlédnout do minulosti a říct, proč Freedom Fest vůbec vznikl a v čem se chce odlišovat od jiných festivalů? Má použití slova freedom v názvu festivalu ukázat, že vám jde i o jakýsi společenský přesah?

Na počátku byla naše snaha vytvořit akci, která bude vycházet z našich aktivit, jež děláme v uzavřených prostorách Centra PANT. Cílem byl vytvořit celodenní program pro venkovní prostředí. První ročník jsme měli spojený s Během pro Paměť národa a vyzkoušeli jsme si, jak by to mohlo fungovat, protože něco jiného lidé očekávají v klubovém prostředí a něco jiného na open-air akci. Použití slova „freedom“ v názvu festivalu má symbolicky vyjádřit náš vztah ke svobodě, kterou považujeme za jednu ze zásadních hodnot. Navíc razíme myšlenku, že svoboda znamená i odpovědnost, takže festivalový areál není oplocen ani jinak ohraničen. Máme zveřejněnu cenu vstupného, takže lidé vědí, že to sice něco stojí, ale vstupné je zároveň dobrovolně hrazené a nikoho tam nebudeme kvůli vstupenek nahánět.

Takže to, zda návštěvník za vstupenku zaplatí, nebo proklouzne bez zaplacení, je záležitost jeho svědomí? Navíc se může rozhodnout, zda zaplatit jen základní vstupné, nebo i něco navíc, pokud chce přispět na aktivity dětských uprchlíků z Ukrajiny…

Ano, je to tak. My jsme podobně koncipovaný měli i minulý ročník, kdy část ze vstupného šla na konto organizace Lékaři bez hranic, část pro Asociaci Trigon, která se zaměřuje na zaměstnávání zdravotně postižených lidí, a část jsme věnovali Středisku volného času Korunka.

Jaká byla odezva návštěvníků, platili tento dobrovolný příplatek?

Asi tak na půl, takže lidé na to opravdu slyšeli. Jak to bude letos, je zatím otázka, protože s předprodejem to zatím není žádná sláva, ale věřím, že lidé nakonec dorazí až na akci, protože ten program za to opravdu stojí.

Pojďme k hudebnímu programu, který je určitě největším lákadlem. Na akci vystoupí mimo jiné Aneta Langerová, Vladivojna La Chia nebo kapela Zrní a další. Všichni tito umělci přitom reprezentují poměrně svébytnou a svobodnou tvorbu. Byla tato skutečnost kritériem při výběru?

Nemyslím si, že by tohle bylo kritérium, nad kterým bychom přemýšleli, protože jsme se řídili hlavně naším vkusem, ale máte pravdu v tom, že všichni zmínění opravdu jdou svou cestou a nepodléhají komerčním vlivům, i když by jim klidně podléhat mohli a zřejmě by pak měli i početnější publikum. Takže určitě i hudební dramaturgie zapadá do představy jít svobodně vlastní cestou bez ohledu na to, zda je výsledek více popový, rockový nebo alternativní.

Součástí festivalu jsou i aktivity pro celou rodinu. Jak jsou koncipovány?

Rozhodně nepůjde o jakýsi „dětský den“ s houpačkami a skákacími hrady, ale jsou to například tvůrčí dílny, kterých se můžou účastnit děti se svými rodiči, ale také různé pohybové aktivity a soutěže. Prostě pohodová záležitost pro všechny, kteří se nespokojí jen s pasivní zábavou a kteří se rádi nejenom pobaví, ale i něco naučí nebo něco vytvoří. Navíc všechny zvu do gastro zóny, kde budou moci ochutnat jídla z celého světa, takže i v tomto směru počítáme s návštěvníky, kteří rádi poznávají něco nového a nespokojí se s buřtem nebo hambáčem. Zajímavé budou i diskuse, které připravujeme ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a Vysokou školou báňskou.

Freedom Fest není jediný projektem, se kterým jdete pod hlavičkou Centra PANT do ulic. Na léto chystáte sérii akcí s názvem Léto v centru v areálu ostravské Černé louky. Můžete k tomu říct něco bližšího?

Nejsme sami, kdo se snaží centrum Ostravy oživit. My, kteří působíme nebo žijeme v centru, dobře víme, jak je tato část města v létě vylidněná, takže bychom chtěli přispět ke změně. Už loni jsme uspořádali sérii koncertů na zahrádce Domu umění. Nějaký zájem to vzbudilo a odzkoušeli jsme si to. Pro letošní rok jsme se rozhodli spojit s „kontejnerovým“ bistrem Pavilon na Černé louce. Od června až do září na tomto místě nabídneme alespoň jeden kulturní program týdně. I zde bude vstupné dobrovolné a bude se vybírat do klobouku. Začínáme 15. června koncertem písničkářky Kaczi a kromě toho jsme zveřejnili výzvu kapelám, vítány jsou ale i tanečníci nebo divadelní spolky. Ve spolupráci s dramaturgem Ondřejem Oborným chceme oslovit i kapely z polského příhraničí, v jednání jsou třeba i koncerty Jakuba Čermáka nebo Julie Goetzové. Doufám, že tímto projektem se nám aspoň trošku podaří rozpohybovat Černou louku. Myslím, že tento krásný areál si oživení zaslouží.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.