Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Představení 20 000 mil pod mořem v Těšínském divadle okouzlí děti krásou i nebezpečím světa pod hladinou

Představení 20 000 mil pod mořem v Těšínském divadle okouzlí děti krásou i nebezpečím světa pod hladinou

3.6.2022 20:29 Divadlo

Dětská scéna Bajka v Těšínském divadle uvedla v pátek odpoledne premiéru nové jevištní adaptace románu Julese Verna 20 000 mil pod mořem v dramatizaci a režii Marky Míkové. Představení je určeno pro děti od šesti let. Výpravu navrhl Jakub Šulík, hudbu napsal Jarda Svoboda, loutky vyrobil Pavel Skorkovský a do kostýmů je oblékla Ivana Kolondrová. V představení účinkují a loutky vodí Ewa Kus, Wanda Michalek, Jan Szymanik, Jakub Tomoszek, Tomáš Chudoba a Marian Mazur.

Zvětšit obrázek

Z inscenace 20 000 mil pod mořem.
Foto: Těšínské divadlo

V téměř zcela zaplněném hledišti Malé scény Těšínského divadla seděly na páteční premiéře v doprovodu dospělých i děti mladší šesti let. Ale ani diváci nižšího věku, než sami inscenátoři určili v předem stanovené cílové skupině, nejevili známky neporozumění nebo nezaujetí, ba naopak.

Úvodní písnička v podání Mariana Mazura, který se sám doprovázel na tahací harmoniku, oslovila přítomné všeho věku. Mazur zpíval se sympatickým projevem a velkou energií text, který nabídl přísliby velkého dobrodružství.

Z inscenace 20 000 mil pod mořem. (Foto: Těšínské divadlo)

Následovala část věnovaná činohře. Divákům se ve sborové písničce představily jednotlivé hlavní postavy, ale i ostatní loutkoherci. Děti i dospělé oslovil pan profesor a jeho sluha, čtenář novin registrující článek o neznámé mořské příšeře, která potápí lodě. Bezprostředně poté dostává profesor pozvání k výpravě na lodí, která bude pátrat po neznámém mořském nepříteli.

Z inscenace 20 000 mil pod mořem. (Foto: Těšínské divadlo)

Když však přijde i se svým sluhou k velké lodi, nastupuje sice herec v životní velikosti, ale na palubě se již objeví loutky profesora i sluhy ve stejném oblečení. Následuje loutková scéna střetu s lodi s domnělou obrovskou mořskou příšerou, loď je potopena, ale již v průběhu konfliktu diváci vidí, že ji potopila ponorka.

Z inscenace 20 000 mil pod mořem. (Foto: Těšínské divadlo)

Marka Míková jako dramatizátorka se soustředila na klíčové situace a obsah klíčových sdělení obsažených v literární předloze J. Verna. Jako režisérka využívá jednak klasickou práci s loutkou, jednak vytváření tajuplné atmosféry pomocí velmi působivých scén, ve kterých zpracovává Verneovy náměty: pohledy do světa pod hladinou oceánu plného záhadných vodních živočichů, vstup na mořské dno ve skafandrech a podobně. Asi nejpůsobivější scénou, při které se doslova tají dech dětem i dospělým, patří souboj s obrovskou chobotnicí a záchrana kapitána Nemá ze sevření jejích chapadel.

Z inscenace 20 000 mil pod mořem. (Foto: Těšínské divadlo)

Ani ne hodinová inscenace je zcela srozumitelná i dětem mladším šesti let, je plná napětí, ale i humoru. Velké uznání zasluhuje celkové výtvarné pojetí a hlavně okamžité navázání kontaktu s divákem, který není přerušen až do samotného konce.

Z inscenace 20 000 mil pod mořem. (Foto: Těšínské divadlo)

Českotěšínské divadelní zpracování slavné verneovky 20 000 mil pod mořem bude zajisté patřit mezi velmi oblíbená představení scény Bajka a lze se domnívat, že i v několika následujících sezonách.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.