Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Každý, koho potkáte, vás může něco naučit, říká pro Ostravan Armin van Buuren, který vystoupí na Beats for Love

Každý, koho potkáte, vás může něco naučit, říká pro Ostravan Armin van Buuren, který vystoupí na Beats for Love

7.6.2022 06:16 Hudba

Světoznámý producent a DJ Armin van Buuren je ve svém žánru naprostý fenomén. Údělem takových person je, že s ohledem na jejich permanentní vytíženost je téměř nemožné si s nimi domluvit rozhovor. Kulturnímu deníku Ostravan.cz se to přesto podařilo a Armin mu na několik zaslaných otázek odpověděl. Dýdžejský mág ochotně zavzpomínal na předchozí koncert v Ostravě, prozradil veřejně nikterak profláklé postřehy týkající se písní Blah Blah Blah či In and Out of Love a na závěr přidal i gejzír inspirujících slov. Pro úplnost dodejme, že Armin van Buuren vystoupí v Ostravě 4. července na závěr festivalu elektronické taneční hudby Beats for Love.

Zvětšit obrázek

Armin van Buuren vystoupí na festivalu Beats for Love.
Foto: Ruud Baan

Jaká první slova vám přijdou na mysl, když vyslovíme jméno města Ostrava?

V roce 2014 jsem v Ostravě hrál, a energie, která vycházela od fanoušků z publika, byla neuvěřitelná. Pamatuji si, že lidé v tomto městě byli velmi milí a srdeční. To znamená, že tohle jsou první dvě slova, která mě napadnou, když si vzpomenu na Ostravu.

Hudba je rozhodně jedním z prostředků komunikace. Jakým způsobem bychom tedy měli s druhými komunikovat, abychom s nimi opravdu navázali kontakt a domluvili se, případně vzniklé problémy vyřešili, a nikoliv s lidmi kolem nás pouze bezvýznamně mluvili a prezentovali výhradně naše názory?

No, nejsem expert na mezilidskou komunikaci. Domnívám se však, že by se mělo začít s tím, aby nás zajímalo, co říká druhá osoba, než abychom se pouze soustředili na to, že zdůrazňujeme výhradně naše myšlenky a ideje. Komunikace je obousměrný proces. Každopádně mám za to, že je spousta povolanějších lidí, kteří by lépe zodpověděli tuto otázku.

Donesla se k vám informace, že by některá z vašich písní dokázala v pozitivním slova smyslu změnit život nějakého vašeho fanouška?

Nic, o čem by se dalo říci, že se pro daného fanouška jednalo o životní změnu, jsem neslyšel. Ale dostal jsem mnoho parádních komentářů od mých nejmladších fanoušků, když jsem vydal píseň Blah Blah Blah. To je také jeden z důvodů, proč jsem začal dělat show, v nichž se zaměřuji na všechny věkové skupiny, včetně těch nejmladších.

V roce 2008 jste vydal skladbu In and Out of Love, kterou jste nahrál se zpěvačkou Sharon den Adel z nizozemských Within Temptation. Tím jste potvrdil, že lze s úspěchem propojovat svět taneční a metalové hudby. Váže se k této písni nějaká zajímavost, kterou jste dosud veřejně nesdělil, ale chtěl byste, aby se o tom vědělo?

Spousta fanoušků mi řekla, že song In and Out of Love je jeden z jejich hudebních favoritů všech dob, což je vždycky skvělé slyšet. Rovněž si myslím, že je to stále jeden z nejvíce zhlédnutých videoklipů na YouTube kanále ARMADA Music (vydavatelství, které v roce 2003 založili Armin van Buuren, Maykel Piron and David Lewis, soustřeďující se na vydávání taneční hudby – poznámka autora).

Specifická otázka na závěr. Je vypůjčena od Lewise Howese, jenž ji adresuje svým hostům, které zpovídá ve své School of Greatness. Otázka se nazývá Tři pravdy. Představte si, že žijete svůj poslední den na planetě. Můžete žít, jak dlouho chcete, můžete si vybrat den, kdy váš život na Zemi skončí. Také jste dokázal všechno, co jste chtěl dokázat. Vyhrál jste všechny ceny, které jste mohl a chtěl vyhrát. Nahrál jste všechny písně, které jste chtěl nahrát. Spolupracoval jste s každým, s kým jste chtěl. Všechna alba a písně měly takový úspěch, jaký jste chtěl. Nicméně v den, kdy opustíte Zemi, z nějakého důvodu všechno, co jste kdy vytvořil a je s vámi spojeno, zmizí z pozemského světa s vámi. Máte však možnost na papír napsat tři pravdy či životní lekce, kterými by se druzí lidé měli řídit. Které byste vybral?

Touto otázkou se dostáváme k jádru toho, co by si měla vzít k srdci nejmladší generace. K tomu, co je pro ni nejdůležitější. Z tohoto úhlu pohledu bych uvedl následující: Každý člověk, kterého potkáte, vás může naučit něco nového. Buďte tedy vždy otevření novým nápadům, učte se nové věci a zůstaňte pokorní. Zadruhé bych zmínil: Buďte připravení věnovat dostatek úsilí k dosažení vašich cílů. Život vám nic nepřidělí. A jako třetí bych napsal: Važte si šťastných životních momentů a času, který trávíte s lidmi, na nichž vám záleží. Dostáváte pouze jednu šanci, abyste naplno využili svůj společný čas.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.