Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Prostřednictvím hudby chceme sloužit lidem, říká Jeremías Cornejo ze SuRealistas před vystoupením na Colours of Ostrava

Prostřednictvím hudby chceme sloužit lidem, říká Jeremías Cornejo ze SuRealistas před vystoupením na Colours of Ostrava

11.6.2022 17:21 Hudba

Temperamentní rošťáci SuRealistas, mezi kterými najdeme muzikanty s kořeny v Argentině, Itálii i Bosně a Hercegovině, se pro mnohé návštěvníky letošních Colours of Ostrava zřejmě stanou nečekaným objevem. Při ponoření do jejich skladeb se setkáme mimo jiné s rockem, brazilskou tropicálii, psychedelií, taneční cumbií i karibskými rytmy. O aktuální informace se v rozhovoru pro Ostravan.cz podělil zpěvák, kytarista a hráč na ukulele Jeremías Cornejo. Colours of Ostrava se konají v Dolních Vítkovicích od 13. do 16. července, přičemž SuRealistas vystoupí hned v první den.

Zvětšit obrázek

Kapela SuRealistas vystoupí 13. července na Colours of Ostrava.
Foto: Sebastiano Bongi

Váš premiérový koncert v Ostravě se nezadržitelně blíží. Co můžeme očekávat od vašeho vystoupení na festivalu Colours of Ostrava?

Věřím, že náš koncert bude velmi explozivní a předáme festivalu mnoho energie. V naší hudbě totiž můžete zaregistrovat spoustu energie a také naše písně mají určitou duši, na jedné straně jemnou, na té druhé právě hodně energickou. Každopádně jsme rádi, že se na této akci představíme. Spousta lidí o festivalu mluví jako o velmi důležitém hudebním setkání. Když jsme zjistili, že budeme hrát zrovna na Colours of Ostrava, tak jsme si řekli: „Wow, to je super!“

Vaše vystoupení bývá popisováno jako druh rituálu oslavující život. Můžeme tedy vaše koncerty chápat jako určitý lék či určitou terapií pro naše problémy, špatnou náladu či úzkost?

Prostřednictvím hudby se snažíme sloužit lidem. Koncert vnímám jako místo s energií, která se musí šířit. Podobně jako u rituálů. Snažíme se zahnat starosti a místu, kde hrajeme, se snažíme dát pozitivní vibrace a předat mu určité poselství. Zkrátka chceme změnit energii tohoto místa. Když koncertujeme, tak nehrajeme pouze lidem v publiku, ale i samotné Zemi, která nás tady pozvala. Jako první musíme něco nabídnout Zemi, pak musíme mít na paměti historii toho místa a pak lidi. Nevím, zda by se to mohlo označit přímo jako terapie, ale určitě chováme velký respekt ne pouze k samotnému festivalu, ale i k městu, kde se se festival koná.

Jedním z hlavních aspektů vašich koncertů je tanec. Proč je tanec pro vás tak důležitý?

Je to určitý způsob, jak cítím život. Snažím se tím zlomit jakousi monotónnost našich životů. Zároveň druhým lidem říkáme, aby se šli bavit s námi. Život je prostě služba ve prospěch druhých. Jasně, můžu svou energii šířit, když cvičím jógu, protože vím, jak to udělat. Nicméně když tancuji, cítím, když mi něco v mé duši říká: „Jsem tady.“

Ve vašich písních najdeme prvky spousty hudebních žánrů. Je pro vás za těchto okolností obtížné přijít s novým songem, protože můžete využívat mnoho různorodých zdrojů, nebo právě proto tuto multižánrovost považujete za svou výhodu?

Myslím si, že pro nás je to snadnější, ale naopak to může být obtížnější pro fanoušky, kteří se nám snaží porozumět. Dobře to vyjádřil argentinský zpěvák a skladatel Kevin Johansen, který řekl: „Nevěřím lidem, kteří hrají pouze jeden druh hudby.“ Naše emoce se totiž po celou dobu mění. Já taky nemůžu říci, že se věnuji pouze cumbii, i když cumbia je něco, co mám zafixováno. I jako lidé nás tvoří spoustu elementů. Stejně náš koncert má mnoho částí.

Kterou slavnou píseň byste chtěl nahrát?

Wow, to je dobrá otázka. (po chvíli přemýšlení – poznámka autora) Asi bych chtěl nahrát nějakou skladbu od The Beatles, protože tuto kapelu miluji. Mám rád spoustu jejich skladeb, takže nevím, kterou bych si vybral. Mám prostě rád spirit této kapely.

S jakými reakcemi se obvykle setkáváte po koncertech?

Mnoho fanoušků, kteří přišli na náš koncert, nám řeklo, že se po našem vystoupení cítí lépe. Děkovali nám za naši energii a emoce, které jsme šířili. Může to být způsobeno i tím, že občas, když to situace dovolí, pozveme přítomné fanoušky na pódium a děláme show přímo na pódiu.

Co vás k tomu vede?

Věříme, že lidi spolu komunikují i navzdory různým vzdálenostem. Chceme být s našimi fanoušky na stejné úrovni. Pokud jsme na pódiu a oni pod námi, tak to není takové, jako když jsou s námi na pódiu. Proto jim umožníme, aby přišli za námi. Častokrát nám za to děkují.

Co o vás většina fanoušků neví, přitom byste chtěl tuto informaci dát ve známost?

Jedním z charakteristických prvků naší kapely je, že na koncertech stojíme v určitém půlkruhu. Nechceme mít frontmana nebo lídra kapely, jako mají ostatní skupiny. V naší společnosti je zakořeněno, že musíme mít někoho, kdo ji vede. I instituce mají vedoucí. Ale mnohdy, když vedoucí z nějakého důvodu skončí nebo je odstraněn, tak se všechno sesype. Když hrajeme, tak mám často členy kapely za sebou a nevidím je. Nicméně pro mě je důležité je slyšet, šprýmovat s nimi. I proto jsme nejčastěji v půlkruhu a lídrem se může stát každý. Cítíme, že takto je to více organické.

Kořeny vaší rodiny sahají do Argentiny. Nemůže proto chybět následující otázka. Která první slova vás napadnou, když se řekne Messi?

Podle mě Messi je génius. Toho chlapce miluji! Jedna z věcí, díky čemu tím géniem je, je jeho kontinuita. Je na vrcholu už několik let. Svým přístupem může být vzorem pro mnoho lidí. Maradona je trochu jiná věc. Ten svůj vliv pak využíval v politické rovině. Pro mě je Maradona něco jako Che Guevara s balonem. Ale i on dělal skvělé věci.

Vaše dosud poslední album Ritmo Animal vyšlo v roce 2020. Přemýšlíte už o nové studiové nahrávce?

Je tomu tak. Nové album bychom chtěli začít nahrávat letos v říjnu nebo v listopadu. Máme mnoho nových skladeb. Pravděpodobně minimálně jednu z nich zahrajeme i v Ostravě.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.