Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Petra Hradilová zve na Festival v ulicích, který bude v Porubě: Pojďte si hrát, pojďte se smát

Petra Hradilová zve na Festival v ulicích, který bude v Porubě: Pojďte si hrát, pojďte se smát

21.6.2022 06:21 Atd.

Oblíbený Festival v ulicích se v minulých letech konal na různých místech v centru Ostravy, ať to bylo Masarykovo a Jiráskovo náměstí, Černá louka, Slezskoostravský hrad, nábřeží řeky Ostravice nebo Trojhalí na Karolině a přilehlé ulice. Přesto jsou možná někteří překvapeni, že letošní ročník se uskuteční v městské části Ostrava-Poruba. O okolnostech, za kterých došlo ke stěhování, a také o postupné proměně charakteru přehlídky hovoří ředitelka festivalu Petra Hradilová. Festival se koná od pátku 24. června do neděle 26. června.

Zvětšit obrázek

Ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.
Foto: archiv Petry Hradilové

Festival v ulicích se letos poprvé stěhuje mimo centrum Ostravy, a to do Poruby. Co je důvodem stěhování?

Na začátku byla tak trochu náhoda, ze které se vyklubala výzva, a tu jsme přivedli k realizaci. Začátkem roku jsme se setkali s paní starostkou Poruby, abychom probrali Czech Music Crossroads a stěhování do Domu kultury Poklad. V rámci této schůzky padla otázka, jestli spolu s Crossroads nepřestěhujeme i Festival v ulicích. Zpočátku to bylo myšleno spíše jako humor, ale pak nám to začalo vrtat hlavou a z humoru se stala realita. S paní starostkou jsme našli společnou řeč i podporu a nová éra festivalu byla na světě. Festival v ulicích byl od svého počátku tak trochu živým organismem a každým rokem se transformoval a hledal nová místa, byť v rámci centra. V minulém, ještě stále covidovém létě, jsme museli festival stavět úplně znovu a reflektovat covidovou situaci. Z velkých pódií se stala spíše malá stanoviště a umělce s velkými jmény nahradili trochu jiní, ale neméně velcí umělci, jejichž jména tady nikdo neznal. Na každém rohu centra Ostravy se o přízeň návštěvníků ucházeli pouliční umělci různých oborů – mimové, tanečníci, akrobati, klauni, ekvilibristé a hudebníci. Ukázalo se, že si svým uměním dokážou získat srdce návštěvníků, a tak jsme se rozhodli takto pokračovat i letos. No a Poruba s Hlavní třídou se ukázala jako skvělá výzva udělat festival zase trochu jinak, opravdu v ulicích. Silniční tepnu na tři dny proměníme ve festivalovou promenádu, velkou inspirací jsou také krásné porubské zelené dvory, které se stanou součástí festivalového dění.

Festival v ulicích má nyní podtitul Art & Life. Proč jste se rozhodli k zavedené a dobré značce přidat tento podtitul a co má symbolizovat? Všiml jsem si, že používáte i novou doménu artandlife.cz. Chcete snad v budoucnu festival zcela přejmenovat?

Tohle souvisí právě s již zmiňovaným minulým ročníkem. Bylo jasné, že jestli chceme festival v minulém, stále covidovém roce plném restrikcí uskutečnit, musíme ho změnit. Hledali jsme cestu a nakonec jsme si řekli, že se pokusíme umění vnést přímo do ulic a míst každodenního života. Chtěli jsme běžná místa ve městě oživit různými druhy umění a performancí tak, aby na něj narazil i běžný návštěvník města, který třeba ani neví, že jde na festival. Zároveň jsme hledali způsob, jak stálým návštěvníkům sdělit, že se festival mění a nebude stejný, jak byli zvyklí – myslím tím obrovská pódia, české hudební hvězdy, a podobně. Slovní spojení Art&Life tento záměr vyjadřovalo nejlépe. V rámci těchto změn také vyplynulo, že majoritní skupinou dramaturgie se stali zahraniční umělci. Pro ně jsme také vytvořili alternativu webu artandlifeostrava.cz, protože v češtině je pro ně těžké web hledat. Často o festivalu vyprávíme v rámci cest do zahraničí a také z tohoto důvodu artandlife funguje lépe.

Jak to bude na Hlavní třídě vypadat z hlediska bezpečnosti dopravy? Bude část Hlavní třídy, kde se festival koná, zcela uzavřena pro auta a autobusy?

Ano, od Alšova náměstí až po kruhový objezd bude Hlavní třída během celého festivalu uzavřena. Autobusy budou projíždět spodní částí kruhového objezdu.

Na Hlavní třídě se v minulých letech konal festival nového cirkusu a pouličního umění Cirkulum. Pořadatelé ho přitom letos přestěhovali do areálu Slezskoostravského hradu. Když jsem se ptal principála festivalu Cirkulum na důvody stěhování, hovořil o tom, že porubská Hlavní třída sice má úžasnou atmosféru, přesto je zde problém zejména z hlediska zázemí pro účinkující, potřebě uzavírek dopravy a podobně. Rozumíte těmto důvodům, proč Cirkulum opustilo Porubu? A vy se těchto komplikací nebojíte?

Určitě těmto komplikacím rozumíme, ale zatím se nebojíme. Snažíme se všem výzvám a komplikacím čelit, hledat řešení, a věříme, že právě atmosféra hlavní porubské třídy za toto úsilí stojí. Ale to si můžeme říct po festivalu.

Dramaturgie Festivalu v ulicích mi svým způsobem Cirkulum připomíná, letos je v programu ještě víc než dříve zastoupeni různí akrobaté, pouliční performeři a podobně. Naopak ubylo hudebního programu. Je to hlavně z toho důvodu, že na Hlavní třídě prostě není možné uspořádat koncert kapely, na kterou přijde třeba pět tisíc lidí, anebo hudební program chcete nechat festivalům zaměřeným na hudbu a Festival v ulicích i v budoucnu chce jít spíše cestou jakési rodinné zábavy?

Na první pohled to může skutečně vypadat, že výrazně ubylo hudebního programu, ale ve skutečnosti spíše přibylo programu nehudebního. Pravdou je, že oproti minulosti nesvití v programu takzvaná velká jména … nicméně právě tím se festival liší od všech městských slavností či festiválků, kterých se koná opravdu hodně. Velká česká jména dnes hrají právě tam a posluchači mají spoustu možností si své oblíbené interprety najít. My vytváříme alternativu, přivážíme pestrou hudební paletu z celého světa a věříme, že tím návštěvníkům dáváme možnost se nejen dobře bavit, ale i hudebně vzdělávat a inspirovat. Pravdou také je, že dva a půl týdne po Festivalu v ulicích začínají Colours of Ostrava, kde je hudební nabídka opravdu bohatá, včetně velkých zahraničních hvězd.

Účinkující přijedou doslova ze všech kontinentů, kromě Evropy také třeba z Argentiny, Austrálie, Konga a Senegalu nebo Filipín a Japonska. Předpokládám, že drtivá většina návštěvníků Festivalu v ulicích vůbec netuší, co uvidí. Jak bys pozvala lidi, kterým jména účinkujících vůbec nic neřeknou?

Přijďte s dobrou náladou, otevřenou myslí i srdcem! Mějte oči otevřené, hledejte a najdete neskutečné umělce, kteří přicházejí se svou kůží na trh a jejich odměnou je vaše přízeň! Slibuji, že najdete hudbu, akrobacii, tanec i komiky, které nenajdete na žádném jiném českém festivalu. A to je výzva, ne?

Není reálné v tomto rozhovoru představit všechny účinkující, ale zkus prosím upozornit na jednoho nebo dva, na které se nejvíc těšíš a které doporučíš ke zhlédnutí i našim čtenářům?

To je opravdu strašně těžké, ale pokusím se. V rámci programu vystoupí pětice španělských kapel a interpretů – Hirahi Afonso, Alba Gil, Pablo Queu, Olga Cerpa y Mestisay, Mojito con Morena. World music dalších kontinentů předvede kanadský instrumentalista Aysanabee a o velkolepý, energií nabitý závěr nedělního programu se postará australské kytarové duo Opal Ocean.   Kromě hudby z celého světa se zde představí také místní hudebníci, za které zmíním alespoň kapelu Nedivoč, která celý festival zahajuje v pátek večer.

Mohla bych ještě hodně dlouze povídat o neskutečně pestrém doprovodném programu – programu pro děti, vinném či dýmkařském a čajovém festivalu, ale to bychom tady byli dlouho. Zájemci již nyní najdou další podrobnosti na festivalovém webu. Ráda bych tento rozhovor zakončila asi takto: FESTIVAL JE HŘIŠTĚ! POJĎTE SI HRÁT! POJĎTE SE SMÁT!

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.