Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Marcel Palovčík o letním projektu Barrák Music Hrad: Snažíme se o co nejvyváženější program

Marcel Palovčík o letním projektu Barrák Music Hrad: Snažíme se o co nejvyváženější program

27.6.2022 08:45 Hudba

Na sérii koncertů Barrák Music Hrad se můžou lidé těšit i v letošním roce, a to od konce tohoto týdne až do konce srpna. Přestože velkou část programu zaujímají rockové, metalové i punkové kapely, na své si přijdou i příznivci dalších žánrů, takže uslyší třeba kapely Tata bojs, PSH, XIII. století, No Name, Dymytry nebo jazzmana Laca Decziho. Třešničkou na dortu budou i dva malé festivaly s názvy, které hovoří za vše – Punk!!! a Metal!! O letošním programu série Barrák Musíc Hrad jsme si povídali s organizátorem a dramaturgem Marcelem Palovčíkem.

Zvětšit obrázek

Organizátor projektu Marcel Palovčík.
Foto: archiv

Už ve čtvrtek 30. června začne na Slezskoostravském hradě třetí ročník projektu Barrák Music Hrad, který během celých letních prázdnin nabídne koncerty v širokém žánrovém spektru. Dá se říct, že tento nápad, který původně reagoval na koronavirové restrikce, se během dvou let uchytil tak dobře, že se počet koncertů letos ještě více rozrostl?

Musím říct, že návštěvnost prozatím měla stoupající tendenci, takže se to dle mého názoru uchytilo slušně. Nicméně pravda se ukáže teprve letos, kdy mají návštěvníci možnost navštívit přehršel jak tradičních, tak i nových akcí. Konkurence je tedy velká. Počet koncertů není úplně tak výsledkem toho, že by se projekt uchytil dobře, ale spíše toho, že se snažíme o co nejvyváženější program, aby si každý našel to své. Zároveň chceme co nejvíce naplňovat myšlenku multižánrovosti, a proto se v programu letos objevují i dva žánry, které jsme v minulosti na Barrák Music Hradu neměli – jazzový koncert Laca Décziho a koncert smyčccového orchestru Unique Orchestra. Nemůžu ovšem říct, že do dalších let zůstane počet koncert stejný. Možná se bude měnit.

Letní festivaly se konečně po dvou letech mohou konat bez jakýchkoliv omezení. Je to znát i na předprodeji vstupenek? Mají lidé hlad po koncertech? A věříš, že bude na všech koncertech narváno?

Narváno na všech koncertech určitě nebude, což může být částečně výhoda oproti masovým akcím. Můžu tak soudit dle prozatímních předprodejů vstupenek. Přece jen lidé po dvou letech vytahují ze šuplíků staré vstupenky. V červnu se konalo obrovské množství akcí – především těch obřích, takže nás už se hlad po koncertech týkat nebude. My jsme si ho užili v únoru, když se otevřely kluby. Pořád ale věřím, že návštěvnost bude slušná a dostatečná. Je vlastně možná dobře, že nebudeme lidem nabízet tlačenice v davech a fronty na pití. Osobně si navíc myslím, že náš koncept je i do budoucna funkční, protože si návštěvník může zajít přímo na to, co ho zajímá. Navíc mu to oproti festivalům zabere mnohem méně času, protože jde na akci jen večer a netráví na akci celý den poslechem interpretů, kteří ho vlastně vůbec nezajímají. Což se ve výsledku projeví i v jeho peněžence, protože za tři hodiny neutratí tolik jako za celý den na festivalu. V dnešní době to tak může být výhodou pro nás. Ale možná se mýlím. To se ukáže teprve na začátku července.

Pojďme se zastavit u několika chystaných koncertů, z nichž některé mají opravdu luxusní program. Součástí projektu Barrák Music Hrad bude už 2. července festival s názvem Punk!!! Ten navazuje na akci z minulého roku a přivátá elitu žánru, hlavní hvězdou budou legendární Exploited, z českých jmen to budou Plexis, Do řady a další. Jak vznikal program a podle jakého klíče jsi vybíral kapely?

Festival Punk!!! se nám především rozrostl na dva dny, i když to nebylo tak úplně v plánu. The Exploited jsem chtěl znovu pozvat především kvůli zrušení jejich vystoupení v loňském roce. K tomu jsem postupně doplňoval další kapely, z nichž některé byly domluveny už v loňském roce. No a pak se stalo, že jedna známá zahraniční kapela nemohla hrát v sobotu, ale mohla v neděli. V tu chvíli jsem se rozhodl, že tedy uděláme dvoudenní akci a začal jsem oslovovat další kapely jako GBH. Té původní kapele nakonec přehodili koncert na německém festivalu z pátku na neděli, takže nepřijedou. Nicméně už jsem měl potvrzené GBH tak jsem to musel zachovat a začal jsem doplňovat dál, až z toho dle mého názoru vznikl super program, na který se návštěvníci můžou těšit. S tou původní kapelou jsme ale domluvení na příští rok a pokud vše letos vyjde, jak má, tak nás příští rok opět čeká super sestava.

Další festiválek ponese název Metal!!!, bude se konat v srpnu a stejně jako červencový punkový festival nabídne opravdu velká jména, mezi kterými září zejména Napalm Death. Jejich koncert přitom nepořádáš poprvé, před pár lety hráli už v tvém klubu Barrák. Jak vzpomínáš na jejich tehdejší koncert a v čem bude ten srpnový koncert jiný?

Koncert Napalm Death v Barráku byl skvělý, jako ostatně každý z asi deseti koncertů Napalm Death, které jsem viděl (úsměv)… Ta kapela prostě nemá špatné koncerty. V Barráku tehdy ale byli jako předskokan Hatebreed, kterým se vše podřizovalo, takže například Napalm Death museli mít na tom našem malém podiu bicí a před bicíma Hatebreed a Barney, mimochodem velmi milý člověk, tím pádem neměl tolik prostoru se rozvášnit, jak je u něj zvykem. Na druhou stranu se projevili jako super lidi a své bicí půjčili ostravským Primary Resistance, aby nemuseli svůj aparát stavět před pódium. V létě na hradě to bude rozhodně jiné – velká stage jen pro ně, super čas a dost času na pořádný grindcore set. Myslím, že po jejich koncertě budeme muset ten štěrk, co je před pódiem, hrnout zpět na své místo.

Jaké další kapely na akci Metal!!! vystoupí a podle čeho jsi je vybíral. Předpokládám, že jde zejména o tvrdší odnože metalu.

Přesně tak, jde především o tvrdé odnože metalu. Hodně kapel znám osobně, protože hrávají nebo hráli i u nás v klubu. Třeba takoví Refore z Valašska mě tak rozsekali, když předskakovali Debustrol, že si místo prostě zaslouží. Obecně se snažím na festivalu o co největší vyváženost blackmetalu, thrashe, deathu a grindcore. A to se opět myslím povedlo. Hodně lidí nemusí black, ale myslím, že až uslyší německou Grozu, která začíná slušně stoupat nahoru, tak jimi určitě nepohrdnou. Navíc se snažím co nejvíce do programu celého Barrák Music Hradu v rámci možností zapojovat i regionální kapely, takže téměř na každé akci bude hrát i někdo z našeho kraje.

Zajímavý program se chystá také na 7. července, kdy na hradě vystoupí již zmíněný Unique Orchestra. Jak bys čtenáře pozval na koncert tohoto smyčcového orchestru, který má na repertoáru písně od AC/DC, Motorhead nebo The Clash?

Tento koncert bude velmi výjimečný, protože je program sestaven vlastně přímo pro Barrák Music Hrad. Na počátku byla myšlenka rozšíření programu o další žánr. Postupně jsem ji rozvíjel a došel jsem k tomu, že by bylo fajn lidem naservírovat jak klasickou hudbu typu Bedřicha Smetany, tak i hudbu rockových a metalových velikánů, které vlastně nikdo takto zatím nehrál. Když k tomu navíc přidáme nutnost chodit na koncerty klasické hudby ve společenském oblečení, což není každému po chuti, tak byl celý koncept na světě. Tuto myšlenku jsem na jedné afterparty představil dirigentovi Alexejovi Aslamasovi a tomu se to líbilo a začali jsme tvořit program. Výsledkem tedy je večer o dvou částech. V té první, kterou vybíral Alex, zahraje dvacetičlenný smyčcový orchestr klasiky jako Bedřicha Smetanu, Vivaldiho, Brahmse apod. A v té druhé, kterou jsem vybíral já, pak přijdou na řadu věci od Motorhead, The Queen, Beatles, The Clas,h ale třeba i od Slayer a hromada dalších. V žádném případě nebude na akci vyžadován dresscode a každý si může přijít, v čem chce, a užít si koncert jak v sedě, tak vestoje. Klidně s pivem v ruce. Věřím, že tato možnost otevře mnoha lidem možnost jít na koncert takového orchestru bez jakýchkoliv předsudků a zábran. A to je to, co chceme lidem nabídnout. Budu rád, když dorazí především lidi, co takové akce běžně nenavštěvují a užijí si to. Klasická hudba má hodně co nabídnout, jen se prostě nedostává k široké veřejnosti a působí občas možná trochu elitářsky. A to je přece škoda…

Není asi reálné rozebírat každý koncert zvlášť, přece jen zájemci si vše dohledají na webových stránkách projektu Barrák Music Hrad, ale na které koncerty bys ještě rád upozornil a na které se osobně těšíš nejvíc?

Z koncertů, které jsem nezmiňoval, bude určitě za to stát koncert Redzed, který předminulý týden rozsekal publikum na Rock for People a na festivalových plakátech je čím dál více nahoře. Klasicky skvělý bude i koncert Laca Décziho. Já osobně se pak těším na oba festivaly, na Tata bojs, kteří nemají špatné koncerty, a určitě bude stát za to i koncert Cocotte Minute a Elektrick Mann. A abych nezapomněl, v neděli 10. července nás opět na hradní terase čeká stand-up comedy Slzy štěstí, kterou můžu jen doporučit. Vloni jsme se fakt slušně při neděli zasmáli.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.