Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hrajeme na mnoha festivalech, ale sestava účinkujících na Beats for Love je naprosto jedinečná, říká DJ Lost Frequencies

Hrajeme na mnoha festivalech, ale sestava účinkujících na Beats for Love je naprosto jedinečná, říká DJ Lost Frequencies

2.7.2022 17:25 Hudba

Jednou z hvězd prvního, místy velmi deštivého dne festivalu Beats for Love byl belgický dýdžej a producent Lost Frequencies. S rodákem z Bruselu, který díky své vizáži připomíná ze všeho nejvíce pilného studentíka, jsme hovořili nejen o jeho show v Ostravě, ale volně jsme přešli i k tématům mezilidských vztahů, ke komunikaci i k případné větší spolupráci s Arminem van Buurenem. Felix de Laet alias Lost Frequencies rovněž nastínil, co by měli dělat tuzemští dýdžejové, kteří věří, že jednou budou mít vlastní show na nejznámějších tanečních festivalech. Beats for Love nadále navzdory patečnímu krátkému přerušení v Dolní oblasti Vítkovice pokračují, a to až do noci na 5. července.

Zvětšit obrázek

Z vystoupení Lost Frequencies.

Jaký dojem na vás udělal areál Dolních Vítkovic, kde jste vystupoval?

Jednou jsem hrál ve staré továrně v Německu, ale nebyla tak velká jako tento areál. Když jsem přijel a viděl toto prostředí, hodně to na mě zapůsobilo. Je to naprosto perfektní prostředí pro to, abych mohl předvést kvalitní show. I proto se mi hrálo skvěle. Fanoušci byli výborní.

Váš poslední singl ve spolupráci s Jamesem Arthurem se jmenuje Questions (Otázky). Jaké nejčastější otázky se vám honí hlavou?

V poslední době to jsou hlavně otázky ohledně toho, jak zařídit naše lety, abychom se na naše vystoupení dostali včas (smích)… Hodně letů totiž bylo zrušeno. Pak mě samozřejmě provází klasické otázky typu, jak zajistit, aby se k novému singlu dostalo co nejvíce fanoušků, aby se jim líbila má show a podobně.

V textu zmíněné písně najdeme i velmi přínosnou myšlenku: „If you don´t ask questions, then you won´t know why…“ (Jestli se nebudeš ptát, nebudeš vědět proč). Nicméně velmi často se právě neptáme a raději druhé soudíme bez znalostí detailů, šíříme pomluvy a podobně… Proč tomu tak podle vás je?

Nejdůležitější věcí v jakémkoliv vztahu s kýmkoliv je komunikace. Nesmíte se prostě bát pokládat ty správné otázky. A možná i těžké otázky. Jinak zkrátka skrýváte uvnitř sebe něco, z čeho v budoucnu může vzniknout problém. Dobré otázky jsou základem toho najít správné odpovědi.

Vzhledem k tomu, že hrajete na velkých festivalech a vaše písně mají na serveru YouTube milionová zhlédnutí, spousta lidí by o vás řekla, že jste úspěšný.  Nicméně co obvykle mnozí z nich na úspěchu nevidí?

Určitou mylnou představou může být to, že každá show je bez zádrhelů, všechno je jasné a my jen přijedeme, odehrajeme vystoupení a zase odjedeme. Ale nikdo už nevidí, že i v zákulisí je třeba vyřešit spoustu detailů. Navíc každé místo má úplně jinou atmosféru a na to je třeba brát ohled. Důležité také je odvádět svou práci co nejlépe.

Nahrál jste remix písně Snow od Red Hot Chili Peppers. Proč jste si vybral zrovna tento song?

Jsem velký fanoušek této kapely. A myslím si, že nejsem sám. (smích) Tato kapela má spoustu fanoušků. V podstatě jsem mohl udělat remix jakékoliv písně, ale nakonec jsem vybral skladbu Snow.

Co byste poradil českým dýdžejům, kteří sní o tom, že jednou budou hrát na velkých festivalech jako vy?

Ať si najdou vlastní styl, ať dělají věci po svém, a ne tak, jak to dělá už někdo před nimi. Samozřejmě se můžete podívat, jak hraji já nebo Vini Vici, ale je třeba si najít vlastní styl. Důležité také je dělat to, co máte rádi, dobře. Samozřejmě jsem si vědom toho, že je jednoduché to takhle říci, ale těžší už se tím řídit a konat podle toho.

Možná ještě někteří fanoušci taneční hudby váhají, zda letošní Beats for Love navštívit. Proč by tedy milovníci taneční muziky měli zavítat na další festivalové dny, kdy vystoupí spousta hvězd v čele s Arminem van Buurenem a Alanem Walkerem?

V prvé řadě by prostě měli na Beats for Love přijít. A popravdě řečeno ani nemusí příliš studovat line-up. Ten je totiž naprosto jedinečný. Hrajeme na mnoha festivalech, ale taková sestava vystupujících, jakou má Beats for Love, se jen tak nevidí. Měli by zkrátka přijít a objevovat, že je to tady skvělé a krásné. A kromě toho je tu hudba. (smích) Mohou si vybrat z mnoha stageí, kde jim hraje různorodá muzika. Podle toho, co se jim líbí.

Mimochodem je reálná vaše spolupráce s Arminem van Buurenem?

V minulosti jsem už udělal remix jeho písně In and Out of Love, kde zpívá Sharon den Adel. Nicméně v současnosti se soustředím na své skladby a neplánuji produkovat písně dalších interpretů.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.