Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravské Pimprléto odstartovalo voňavou pohádkou a veselým jarmarkem

Ostravské Pimprléto odstartovalo voňavou pohádkou a veselým jarmarkem

18.7.2022 19:01 Divadlo

Každoroční festival Pimprléto, pořádaným Divadlem loutek Ostrava, přivítal v neděli své první diváky. Příjemná atmosféra panovala nejen při sledování inscenace Nedopečený koláček, ale vinula se celým prostorem kolem budovy divadla. Nejen děti si mohly vyzkoušet různé aktivity, které byly nejen zábavné, ale také zkouškou dovednosti. Letošní Pimprléto začalo pod záštitou příjemného počasí, které dotvořilo celkovou pohodu. A že je letos na co se těšit, to je při pohledu na program víc než jasné.

Zvětšit obrázek

294405750_5704484349584123_8753321404480060707_n
Foto: Divadlo loutek

Venkovní amfiteátr Divadla loutek se zaplnil nadšenými pohledy dětí, které zkoumaly, co to před nimi na jevišti stojí. Stánek, stolek, doplňky a za nimi paní cukrářka. Copak to asi bude, ptá se mě nedočkavě syn, a já mu odpovídám, co je napsáno v programu. Loutková dopečená vanilková pohádka o tom, že jeden koláček byl tak netrpělivý a tak nedočkavý, že utekl  do světa dřív, než byl dozlatova upečený. Veselá pohádka z repertoáru souboru Loutky bez hranic bavila děti a velmi originální projev Dory Bouzkové zase rodiče.

V neděli začalo Pimprléto. (Foto: DLO)

Tímto však zahájení nekončilo. Děti si mohly vyzkoušet práci s loutkami. Před divadlem vyrostla loutkářská dílna a za pomoci odborníků si mohli návštěvníci vyzkoušet, co taková práce obnáší. Ty, co potřebovali zchladit, přitahoval lavor s vodou a dřevěnými rybkami, které se dobrovolně nechali chytat za háček. Kreativitu si dále mohli děti vyzkoušet při dekorování již hotových loutek, které sváděly ke zkoušení, jak se s nimi správně zachází. Rodiče ocenili venkovní posezení, ze kterého své ratolesti mohli sledovat a povzbuzovat a děti si na památku mohli odnést krásné třpytivé tetování nebo malůvku na obličeji.

V neděli začalo Pimprléto. (Foto: DLO)

Zahajovací slavnost přivítala své letní diváky s otevřenou náručí a bohatý program je připraven i na následující čtyři týdny. A na co se můžete těšit? Čekají vás kromě víkendových divadelních představení také koncerty a tvořivé dílničky. Jedno představení pouze pro větší děti nebo dospělé a pro nenasytné diváky také výhodné vstupné pro dvě představení v jeden den. Rozmanitý program završí svou pouť 14. srpna a předposlední den se Divadlo loutek Ostrava v amfiteátru také rozloučí s inscenací Malá Mína zmlsaná.

O páteční hudební koncerty se podělí Michal Horák, Jiří Schmitzer a kapela Bombarďák. Už teď je jasné, že páteční večery v amfiteátru budou veselé, odvážné a ztřeštěné. A protože divadlo není vždy jen pro pobavení, ale má také reflektovat současné dění, jeden z pátečních večerů bude věnován představení pro dospělé diváky. Inscenace Putin lyžuje (Divadlo Líšeň) je divadelní adaptací na knihu Anny Politkovské. Od Divadla Líšeň se dočkáme i představení pro mladší diváky, a to Spoutaný trávou. Obě představení dostanou prostor na alternativní scéně.

V neděli začalo Pimprléto. (Foto: DLO)

Venkovní scénu amfiteátru obsadí divadelní soubory ze všech koutů naší země. Z Prahy přijede Damúza rovnou se třemi inscenacemi. Následující neděli to budou Faust a Jenovéfa a další neděli inscenace Řeka. Z jižních Čech přijede potulné seskupení Já to jsem se svou verzi Červené Karkulky, ostravské Divadlo Odvaz předvede Pohádkové kotrmelce s nemalou dávkou improvizace, loutková scéna Těšínského divadla Bajka přiveze pohádku o zvířátkách Brémští muzikanti a z Jablonce nad Nisou přicestuje Ruda Hancvencl s pohádkou Malý, hubený a jednooký a s originální adaptaci čtyř klasických známých pohádek V jednom lese, v jednom domku.

Divadelní festival Pimprléto se nesoustředí jen na víkendové akce, pokud máte chuť, čas a zájem, v období 18. – 29. července naleznete v amfiteátru odpolední tvoření s Bárou Hubenou nebo Evou Kudeljnjakovou. Pokud si troufnete na vlastní marionetu nebo maňáska, využijte ranní dřevěnou dílnu na alternativní scéně.

Letní Pimprléto je ideální prostor pro diváky-začátečníky, aby se seznámili s divadelním světem. Otevřený prostor amfiteátru vám dává možnost kdykoli odejít a znovu přijít a využít prostoru kolem divadla, které je samo o sobě lákavé. A teď nezbývá než popřát Pimprlétu příznivé počasí a plno nadšených návštěvníků. Zlom vaz.

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.