Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Rockeři a metalisti jsou naštěstí věrným publikem, říká Patrik Kohut z festivalu Ostrava v plamenech

Rockeři a metalisti jsou naštěstí věrným publikem, říká Patrik Kohut z festivalu Ostrava v plamenech

25.7.2022 00:00 Hudba

Pořadatelé koncertů a hudebních festivalů to dnes nemají jednoduché. Své o tom ví i Patrik Kohut z pořadatelského týmu Ostravy v plamenech, která se v pátek a sobotu, tedy 29. a 30. července, uskuteční v Dolních Vítkovicích. Se zkušeným promotérem jsme probrali hlavní body osmého ročníku tohoto metalového svátku, na kterém vystoupí kapely Destruction, Crematory, Rotting Christ či domácí Citron, jenž odehraje své legendární album Radegast v celé své délce, a to za účasti velmi zajímavých a vítaných hostů.

Zvětšit obrázek

Pořadatel festivalu Ostrava v plamenech Patrik Kohut.
Foto: archiv Patrika Kohuta

Jak moc je složité se v dnešní době pouštět do organizování hudebního festivalu? Jak vidno z různých jiných kulturních akcí, na jednu stranu jsou fanoušci po pauze lační po koncertech, na druhé straně zpohodlněli a nechce se jim z různých důvodů na kulturní akce chodit…

V současné době pořádat hudební festival je velmi složité a nevyzpytatelné. Ne že by to v minulosti bylo jednoduché, to ne, ale teď je to prakticky sázka do loterie. Pravda je, že se priority lidí dost změnily a kulturu tak trochu odsouvají na vedlejší kolej. Naším obrovským štěstím je, jakému žánru se věnujeme. Rockeři a metalisti jsou věrným publikem.

Festivalů se koná celá řada, mnohé z kapel, které se letos na Ostravě v plamenech objeví, už navíc v Ostravě či okolí vystupovaly. Proč by tedy fanoušek rockové a metalové muziky měl na festival zavítat místo toho, aby seděl doma nebo se věnoval jiným činnostem?

Nemyslím si, že bychom měli na festivalu kapely, které můžete vidět příliš často a všude. Jistě, pokud jde o domácí scénu, tak se jako pořadatel některým kapelám prostě nevyhnete, což ale nemyslím nijak hanlivě. Je určitá množina kapel, které hrají téměř všude, ale tak to chodí po celém světě. Jakmile se proslaví, je logické, že je pořadatelé na své akce zvou a oni souhlasí. Proto se to přeci dělá. Souhlasím, že nic se nemá přehánět a každý festival by měl být pokud možno co nejvíc originálním. A proč by měli fanoušci dorazit na Ostravu v plamenech?

Přesně tak…

Když pomineme báječnou a neopakovatelnou atmosféru Dolních Vítkovic, máme se nač těšit hlavně po hudební stránce. Šestnáct kapel ve dvou dnech není rozhodně málo. A jedna je lepší než druhá. To mi věřte. Rád bych pozval třeba na spoluzakladatele světové thrashmetalové scény, německé Destruction, kteří ani přes těch 40 let na scéně neztratili nic ze své pověstné energie a invence. Letos vydali nové album Diabolical, které patří k vůbec nejlepším a nejprodávanějším v rámci metalové scény. Například Metal Hammer jej označil jako „Album měsíce května“. Totéž platí pro český magazín Spark, v jehož dubnovém vydání získalo také titul „Album měsíce“ a podobně. Navíc Destruction jsou součástí takzvané „Velké čtyřky německé thrashmetalové scény“ spolu s Kreator a Sodom, které jsme na Ostravě v plamenech v minulých letech přivítali. Těmi čtvrtými jsou Tankard, na které v budoucnu jistě také dojde, aby se kruh uzavřel.

Rozhodně to nejsou jediná lákadla…

Dále bych upozornil na přední představitele evropského gotického metalu, a to kapelu Crematory. Ta má venku už pár měsíců nové album Inglorious Darkness, jež také sklízí úspěchy po celém světě. Mezi letošní headlinery patří řecká kapela Rotting Christ, kteří letos slaví 35 let na světové blackmetalové scéně. Víme, že naši fanoušci milují power metal. Proto jsme rádi, že naše pozvání přijali i špičkoví představitelé tohoto žánru, a to Brainstorm, kteří dokáží festivalovou atmosféru pořádně rozdovádět a hlavně šíří dobrou náladu.

V programu nechybí ani japonští Loudness…

Jednou z mála zahraničních kapel, které jsme pozvali na Ostravu v plamenech podruhé, poprvé to bylo v roce 2017, je právě nejslavnější metalová kapela z Japonska Loudness. Před pěti lety předvedli tak strhující show, že i mladší fans, kteří nezažili metalový boom v osmdesátých letech, kdy Loudness zaznamenali celosvětový úspěch a podařilo se jim dobýt i Ameriku, koukali s otevřenou pusou, jak to ti „starci“ z Japonska dokážou rozbalit. Náš festival bude jedním z pouhých pěti koncertů, které Loudness během tohoto léta odehrají v Evropě. Vystoupí například i na legendárním Wacken Open Airu. Po jejich vystoupení jsme dostali tak neuvěřitelné množství proseb, abychom je ještě někdy pozvali, že jsme prostě neodolali. Tolik pozitivní energie a super pecek pohromadě se jen tak nevidí.

Asi zbývá uvést ještě jedno jméno a s ním související unikátní koncertní program…

Přesně tak. Rád bych se zmínil také o české rockové legendě Citron, kterou snad nemusím nikomu představovat. Letos je to přesně 35 let od vydání alba Radegast, což je rozhodně důvodem k oslavě. A k té taky dojde. Ostrava v plamenech bude jediným festivalem, kde Citron zahraje toto slavné album úplně celé od začátku do konce. Posléze uslyšíme i jiné pecky z jejich autorské dílny. Také scéna bude hodně „retro“, aby exkurze do minulosti byla co nejdokonalejší. Nechte se překvapit…

Na festivalu Masters of Rock vystoupil Citron i s Jaroslavem Bartoněm a Václavem Vlasákem. Jak tomu bude v Ostravě?

Ano, jak už jsem uvedl, vystoupení skupiny Citron bude svého druhu ojedinělé. Bude to koncert jen pro ten jeden večer a ve stejné podobě se nebude nikdy opakovat. Ano, a mohu potvrdit, že se na scéně objeví v roli vzácných hostů rockové legendy spojené s Citronem, baskytarista Václav Vlasák a kytarista Jaroslav Bartoň, kteří samozřejmě zahrají a zazpívají.

Zřejmě nejčastěji na festivalu hráli Forrest Jump, kteří vystoupí i letos. Proč?

Forrest Jump je taková naše srdcovka. Pánové nejsou na scéně žádnými nováčky. Kapela existuje od roku 2001 a díky talentu spojenému s neuvěřitelnou vytrvalostí se vyvíjí ve velkou a uznávanou jednotku. Mám rád, když se muzikanti nebojí experimentovat, což v případě Forrest Jump platí dvojnásob. Zrovna nedávno si vzali na paškál starý dobrý hit vizovického Fleretu Zafúkané a nahráli tu písničku posvém. Výsledek je skvělý.

Máte pocit, že se hudební byznys po nucené přestávce nějakým způsobem změnil?

Změnil se, a to hodně. Jestli to bude k lepšímu, nebo horšímu, to ukáže čas. Hlavně se ale změnily návyky fanoušků. Lidi přestali kupovat vstupenky s předstihem a já se tomu vůbec nedivím. Spousta z nás má doma dodnes třeba i zapomenuté zásoby nakoupených vstupenek na různé koncerty, festivaly a podobně, tedy na akce postižené příchodem covidu-19.

Jak na to lze reagovat?

Pro nás pořadatele je to naprosto nová a hlavně nemilá novinka. Jde o to, že jedině podle předprodejních čísel dokážeme odhadnout konečnou návštěvnost koncertů a festivalů. Bez toho nelze plánovat ekonomické záležitosti, různé kampaně, ani ceny vstupenek. Spoléhat se na to, že si fanoušci koupí vstupenky na místě, nelze. Stejně jako spousta kolegů i my spoléháme na loajalitu fanoušků a věříme, že si opět začnou kupovat vstupenky v předprodeji, což podporujeme jejich vzestupnou cenou. Kdo si koupí vstupenku včas, ten ušetří.

Jaký nejzajímavější či nejsložitější požadavek kapely jste museli pro letošní rok řešit?

Stejně jako v minulých letech se ani letos naštěstí nemusíme potýkat s hvězdnými manýry našich kapel. Asi budu nudný, ale nic zvláštního žádná kapela nechce. Žádný živý krokodýl v šatně, bazén, hrací automat, společnost předních českých pornohvězd, ani nic podobného, s čím jsem se v minulosti u jiných interpretů setkal (smích)…

Jak často se vám o Ostravě v plamenech zdá?

Naštěstí se mi o Ostravě v plamenech moc nezdá. Spíše se budím brzy ráno a přemýšlím, zdali jsme na něco nezapomněli, co bych mohl na festivalu vylepšit a podobně.

Kdy jste měl v souvislosti s festivalem Ostrava v plamenech největší radost a kdy jste naopak pociťoval největší zklamání?

Největší radost jsem měl loni v létě, kdy se nám přes přítomnost covidu-19 podařilo odehrát celý festival podle plánu a vůbec poprvé jsem si jej i užil jako normální fanoušek. Atmosféra byla neuvěřitelná. Všichni, včetně kapel, jsme tomu pořád nemohli uvěřit a neustále jsme se ujišťovali, že se to opravdu děje. Pro nás jako pořadatele to byl do poslední chvíle obrovský adrenalin. A kapely byly zase natěšené, protože déle než rok nikde nehrály. Na tento ročník nikdy nezapomenu.

A co se týká zklamání?

Nevím, asi to bylo v roce 2018, kdy jsme se rozhodli doposud jednodenní Ostravu v plamenech prodloužit o jeden den. Na četná přání fanoušků jsme tvrdě pracovali na přípravě kempu, který měl být špičkově vybaven s dokonalým komfortem, jako například spoustou sprch, skutečných toalet, rockové hospody s provozem přes noc a podobně. Celý kemp byl vyprojektován velmi draze, přesto jsme prodávali místa poměrně levně, ale nevyšlo to. Zájem o něj byl tak malý, že nemělo smysl v této myšlence pokračovat. Dodnes nevím, co bylo toho příčinou. Možná jsme přišli s možností kempování pozdě, tedy až při pátém ročníku, a lidi už na tu možnost nebyli zvyklí. Možná je Ostrava v plamenech navštěvována fanoušky, kteří o kempink městského charakteru nemají zájem a dávají raději přednost pohodlí ubytování s opravdickou postelí. Těžko říct. Jsou otázky, na které asi nikdy nenajdeme odpověď.

Jaké nehudební novinky chystáte pro návštěvníky letošního ročníku?

Letos se chceme soustředit výhradně na hudební program a zejména na zdokonalování občerstvení pro fanoušky, kteří jsou u nás vždycky na prvním místě.

Internetové Rádio Ostravan odvysílá v pondělí 25. července 2022 rozhovor s Patrikem Kohutem, ve kterém se dozvíte další podrobnosti a aktuality o festivalu.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.