Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music 2022: Naším návštěvníkem je každý, kdo má rád hudbu a rád se baví

Pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music 2022: Naším návštěvníkem je každý, kdo má rád hudbu a rád se baví

26.7.2022 06:02 Hudba

Michal Pavlíček, Vojtěch Dyk a B-Side Band, Michal Hrůza, Čechomor a Monkey Bussines. To není zdaleka úplný výčet hudebních es, která se letos objeví na oblíbeném festivalu Štěrkovna Open Music. Ten se koná podruhé a současně prý už naposledy v areálu Landek Parku. O festivalu jsme si povídali s jeho pořadateli Davidem Moravcem a Matějem Ostárkem.

Zvětšit obrázek

Zleva Matěj Ostárek a David Moravec.
Foto: Aleš Honus

Program festivalu je tradičně rozprostřen do tří dnů. Musím s radostí konstatovat, že držíte rotaci na obou hlavních scénách, takže návštěvník může stihnout všechny kapely. Ne všude to bývá pravidlem. Bylo složité dát to logisticky dohromady?

David Moravec: Tento model používáme už několik let a u festivalu, kde jsou dvě hlavní scény nám to přijde nejlogičtější. Kapely se tak střídají jen s krátkou pauzou mezi koncerty. Je dobré návštěvníkům nechat trochu času se nadechnout, občerstvit a pak zase vyrazit do víru hudby.

Matěj Ostárek: Navíc se takto dvě scény dají obhospodařit menším počtem techniků. I to má svou výhodu.

Ve čtvrtek na festivalu uslyšíme ska, pop, folklor i rockovou muziku. Sto zvířat, Hradišťan, Vypsaná fixa… Co kapela, to naprosto odlišný hudební žánr. Je tato rozmanitost jednou z dramaturgických linek, o kterou stojíte?

David Moravec: Bude to ještě pestřejší. Vystoupí Michal Pavlíček či Vojta Dyk. Už když festival v roce 2005 vznikal, jednoznačně jsem říkal, že Open Music v jeho názvu neznamená jen, že jde o venkovní akci. Naopak to je přesné vyjádření dramaturgického záměru. Festival je otevřen všem hudebním žánrům a stylům. Tak to děláme od počátku a naši návštěvníci jsou na to zvyklí. Pestrost a barevnost je to, co jim chceme každoročně servírovat. Nikdy jsme se nesnažili upínat ke konkrétnímu žánru. Naším návštěvníkem je tak každý. Každý, kdo má rád hudbu a rád se baví.

Páteční den nabídne vydatnou porci muziky. Těší mne zastoupení domácí ostravské formace Nedivoč, ale zážitkové bude určitě vystoupení kapel Čechomor, brněnských Poletíme? a mnohých dalších. Překvapením je pro mě kapela Gaia Mesiah. Je to stále výhradně ženská metalová parta?

David Moravec: Gaia Mesiah je jednou z mála českých či slovenských kapel, které u nás ještě nevystupovaly. Nedávno se po tvůrčí pauze zase skupina dala dohromady, takže jsem neváhal je pozvat. Dříve vyloženě dívčí parta dnes už má jednoho mužského člena. Na Čechomor se moc těšíme. Naposledy, když byl festival ještě v Hlučíně (v areálu Landek Parku se koná akce dočasně vinou revitalizace Hlučínského jezera, pozn. red.), měla skupina velký úspěch. Jsme zvědaví na letošní koncert.

V sobotu můžeme slyšet nejdřív ostravskou kapelu Self Made. Dáváte ostravským umělcům prostor, to je chvályhodné. Proč jste si vybrali právě tuto mladou skupinu?

David Moravec: Festival pravidelně dává prostor ostravským kapelám. Ať už těm známým, jako Nedivoč, tak i těm, které na opravdové objevení ještě čekají. Self Made a její frontman René Matlášek mají bezesporu dobře našlápnuto, aby se o nich dozvědělo širší publikum.

Tomáš Klus s karvinským sborem Permoník, který vystoupí také v sobotu,  může být největší senzací festivalu! Permoník jsem slyšel před dvěma týdny na Colours of Ostrava a můžu říct, že sbor je ve vrcholné formě. Na kolik společných písní se můžeme těšit?

David Moravec: Konečně se po covidových letech, kdy jsme museli trochu šetřit, vracíme k našemu přídomku Festival mimořádných projektů. Tomáš Klus a Permoník je jedním z nich. Zatím to bude jen ochutnávka velkého společného koncertu. Ten připravujeme na příští rok. Letos společně Tomáš, jeho kapela a Permoníci vystoupí ve čtyřech písních. Aranžmá připravil Jan Lstibůrek, basák Tomášovy Cílové skupiny.

Matěj Ostárek: Koncert připravujeme ve společné produkci. Naše speciální projekty mají být rozdílovým hráčem ve vztahu ke konkurenci. V roce 2019 jsme například připravili v naší režii Symphonic Dance Music. Projekt, kde jsme propojili DJ Lowu a Janáčkovu filharmonii. S ním máme další plány. Také jsme organizovali souboje balkánských kapel. Jsme rádi, že se k těmto velkým a nákladnějším projektům můžeme vrátit. I díky podpoře Moravskoslezského kraje a našeho generálního partnera stavební společnosti Tomáš STRAUB s.r.o.

Velice mne potěšili Bratři Ebenové, kteří v sobotu také zahrají a dosud jsem je naživo neslyšel. Patří mezi vaše oblíbené?

David Moravec: Občas si při skládání programu dovolím splnit i svůj sen. A Ebeni jsou jedním z nich. Jejich inteligentní hudbu mám opravdu moc rád. O jejich vystoupení jsem usiloval několik let, ale moc často na festivaly nejezdí. Byla to hodně dobrá zpráva, když nám zástupci kapely oznámili, že letos přijedou.

Součástí festivalu je taneční scéna komerčního Rádia Orion. Jak to máte s tímhle druhem hudby? Chodíte si také zatančit?

Matěj Ostárek: Jak už David řekl, Open Music znamená všechny styly. Takže i taneční hudba k nám patří.

Nesmíme opomenout ani program pro děti, který bude k nalezení v rodinné zóně. Co byste mým dětem ve věku 5, 7 a 10 let doporučil? Na co by neměly chybět?

Matěj Ostárek: Tradičně program rodinné zóny pro nás připravuje Cirkus trochu jinak. Kromě workshopů, kde se děti i dospělí mohou naučit cirkusovým dovednostem, bude připraveno i několik vystoupení. Například přijede česko-mexická dvojice klaunů a akrobatů Choker a Cheka.

Na Colours of Ostrava si hodně návštěvníků stěžovalo na jednorázové ekologické kelímky. Jak to bude u vás?

Matěj Ostárek: Letos jsme uspořádali v Karviné první český trvale udržitelný festival nazvaný reBarbora Open Music. Tam jsme si v konceptu trvale udržitelné zábavy vyzkoušeli řadu věcí. Některé budeme aplikovat i v rámci Štěrkovny Open Music. Takže festival by měl být výrazně ohleduplný k životnímu prostředí. Co se kelímků týče, dlouhodobě používáme ty vratné a omyvatelné. Ty budou i letos. Vratné budou i kelímky na kávu či víno.

Na co se vy osobně nejvíc těšíte?

David Moravec: Po hudební stránce to jsou určitě koncerty Michala Pavlíčka a jeho hostů. Program je náhradou za koncert BSP, který se ze zdravotních důvodů neuskuteční, moc se těším také na koncerty Bratří Ebenů či Tomáše Kluse a Permoníku. Těším se i na to, že nás už neomezují hygienická pravidla, a festival se může konat v uvolněnější atmosféře. A i když jsme opravdu vděčni za dvouletý azyl na Landeku, těším se i na návrat domů. Příští rok se už bude Štěrkovna Open Music konat v areálu Hlučínského jezera. Připravujeme velký návrat.

Matěj Ostárek: Těším se také na to, že festivaly zase mohou být bez omezení. I když vzájemná ohleduplnost by měla zůstat. A po hudební stránce? To je třeba vystoupení Báry Polákové, na které jsem hodně zvědavý, a na naše přátele z kapely Jelen a z kapely Tomáše Kluse.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.