Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Štěrkovna Open Music 2022, den první: Pavlíček i Dyk nadchli publikum, zpěvačka z Ukrajiny příjemně překvapila

Štěrkovna Open Music 2022, den první: Pavlíček i Dyk nadchli publikum, zpěvačka z Ukrajiny příjemně překvapila

29.7.2022 13:44 Hudba

Hudební festival Štěrkovna Open Music je plném proudu. Ve čtvrtek v areálu Landek Parku vystoupily kapely Sto zvířat, Vypsaná fixa, Hradišťan či Vojta Dyk a B-Side Band. První den se oblíbený festival konal za nádherného počasí, čemuž odpovídala také velmi slušná návštěvnost. Za jeden z vrcholů večera lze označit vystoupení fenomenálního kytaristy Michala Pavlíčka, který kolem vstřícně vystoupil za indisponovaného Kamila Střihavku s obměněnou formací v čele s rockovým showmanem Vildou Čokem. A velmi příjemné bylo i vystoupení ukrajinské zpěvačky Myroslavy Salij.

Zvětšit obrázek

Vojta Dyk během vystoupení na Štěrkovna Open Music 2022.
Foto: Petr Hlubek

Jako první si na letošní Štěrkovně Open Music zahrály legendární formace Sto zvířat a Vypsaná fixa. Jejich vystoupení tradičně patří k diváckým tahákům a nejinak tomu bylo ani na Landeku, kde si vystoupení obou kapel jejich fanoušci pořádně užili. Po porci syrovějšího ska, reggae a post-punku přišli první pohlazení.

Márdi z Vypsané fixy. (Foto: Petr Hlubek)

Hradišťan s Jurou Pavlicou umí krásně zvolnit a zastavit životy na jedné jediné vteřině, která má příslib věčnosti. Skvělý zpěvák, primáš a skladatel potěšil průřezem největších hitů své hudební dráhy a nezapomněl ani vzdát hold dvěma osudovým osobnostem svého života. Tím prvním je první primáš Hradišťanu Jaroslav Staněk, kterého letošní nedožité 100 narozeniny Pavlica připomněl. Druhým mužem byl samozřejmě básník Jan Skácel, od jehož narození letos v únoru rovněž uplynulo celé století. Právě Pavlicovy zhudebněné básně Modlitba za vodu a Krátký popis léta koncert Hradišťanu sugestivně uzavřely.

Z vystoupení Hradišťanu. (Foto: Petr Hlubek)

Michal Pavlíček měl původně vystoupit s kapelou BSP, ale pro nemoc se nakonec hvězdný kytarista představil s alternativní doprovodnou formací. A přivezl s sebou taky zajímavé hosty. Baskytarista a zpěvák Vilém Čok se mihnul v mnoha Pavlíčkových projektech a jeho nezdolná energie a odzbrojující šoumenství zafungovalo na Štěrkovně okamžitě. Čok řádil jako tajfun: Do kultovních skladeb od Stromboli Ivanhoe a Ó, hory, ó hory pozval ke zpěvu nadšené publikum, výborně zvládnul i písně Na václavským Václaváku a Olda je přítel můj.

Michal Pavlíček a Vilém Čok (Foto: Aleš Honus)

Pavlíček ukázal, že není jen kytarovým velmistrem světového formátu, ale zazpíval si některé své opusy jako Veliké lalulá… V několika písních se objevila také zpěvačka Milly Honsová, která se mihly i v megahitu Země vzdálená, žel jen na jeho druhou půlku. Pavlíček se obklopil skvělou doprovodnou kapelou a opět jednou ukázal, že ať už se budeme bavit o Pražském výběru, Stromboli, či dalších jeho projektech, jde o osobnost zásadní a nepostradatelnou.

Podle očekávání největší show prvního dne rozpoutal na pódiu zpěvák Vojtěch Dyk se svým doprovodným bigbandem B-Side Bandem. Nechyběly obligátní hlášky, vtípky ani oblíbené koncertní kousky Vihorlat a Žal se odkládá. Dyk se pro pódium narodil a vypadá to, že je mu dovoleno téměř vše. Jenom by se nemělo zapomínat taky na něco nového. Dykův koncert byl téměř totožný s jeho předešlým vystoupením na Štěrkovně i jinde. Stejné hlášky, stejné vtípky, stejné písně. Nic nového pod sluncem. Improvizovaná scénka se zpěvem ze zpěvníku vyzněla polovičatě. Přerušovat písně po několika taktech není ohleduplné k autorům ani jejich původním interpretům. Hudební remake na pódiu se dá dělat záživněji. Stačí vzpomenout na to, co předvedli na Colours of Ostrava úžasní Twenty One Pilots.

Vojta Dyk a B-Side Band. (Foto: Petr Hlubek)

Po hudební stránce se nedá umělcům kolem Dyka nic vytknout, jsou to opravdu excelentní muzikanti, kteří se blýskli přehlídkou sólových kreací včetně obvyklého intermezza saxofonového mága Michala Žáčka. Chtělo by to jen aktualizaci a možná i větší pokoru vstříc k publiku. Rozezpívávat je krkolomnou hlasovou exhibicí namísto jednoduchých popěvků se příliš neujalo, lidé si raději zanotovali Krylova Anděla.

Myroslava Salij & Štěrkovna Special Band, to byl projekt, který pořadatelé vymysleli speciálně pro letošní ročník. Ukrajinská zpěvačka po začátku ruské válečné agrese našla bezpečí v Rožnově a na festivalu vystoupila s ostravskými muzikanty, které v Česku mezitím poznala. Typově i svými písněmi připomínala českou zpěvačku Kateřinu Marii Tichou. Písně Myroslavy Salij se nesly v příjemném aktuálním popu s nádechem soulu, funku i rocku.

Myroslava Salij. (Foto: Aleš Honus)

Zpěvačce se podařilo navodit velmi hezký kontakt s publikem. Zmínila i své pocity z toho, že její zemi vojensky napadlo agresivní Rusko a nezapomněla poděkovat České republice a konkrétním lidem za obrovskou pomoc a podporu. Co se týče uměleckých kvalit, rozhodně nešlo o podřadnou či podprůměrnou záležitost. Kapela kolem Salij byla výborně sehraná a ona sama jako zpěvačka obstála na výbornou. A to se jí určitě nezpívalo snadno.

Velkým zklamáním je ovšem ignorace většiny návštěvníků Štěrkovny Open Music. Koncert sympatické a milé ukrajinské zpěvačky si přišlo poslechnout nečekaně málo diváků, ale ti co byli, podle jejich reakcí nelitovali.

Visací zámek. (Foto: Petr Hlubek)

První den uzavřela česká punková jednička Visací zámek. Jedna z mála kapel, díky kterým pro mě není punk jen omšelým heslem, potvrdila, že je stále v dobré formě a že její hity jsou naprosto nezapomenutelné.

Ještě jednu věc se sluší zmínit. Obě scény byly ve čtvrtek výborně ozvučeny a perfektní zvuk bez negativních jevů provázel i vystoupení největších souborů. Poklona zvukařům.

Také v pátek čeká na festivalové publikum bohatý program. Chybět nebudou ostravští Nedivoč a večer bude patřit oblíbenému Michalu Hrůzovi či kapele Poletíme?

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.