Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Štěrkovna Open Music 2022, den třetí: Festival skončil ve velkém stylu, příští rok opět v Hlučíně

Štěrkovna Open Music 2022, den třetí: Festival skončil ve velkém stylu, příští rok opět v Hlučíně

31.7.2022 11:32 Hudba

V sobotu se odehrálo velké finále festivalu Štěrkovna Open Music. Ani setrvalý déšť neodradil publikum od návštěvy oblíbeného festivalu, který se letos naposledy konal v areálu Landek Parku. Zřejmě největším překvapením dne bylo krásné a důstojné přijetí zpěvačky Hany Fialové, která v programu zastoupila nemocnou Marii Rottrovou. Příští rok se festival opět vrátí na své domovské místo k Hlučínskému jezeru.

Zvětšit obrázek

Matěj Ruppert z kapely Monkey Business.
Foto: Petr Hlubek

„Chčije a chčije…“ Některé hlášky jsou nesmrtelné a tato, pronesená dědou Komárkem v geniální komedii Na samotě u lesa, pátek a sobotu přesně charakterizovala. Pršelo neustále, chvíli drobně a chvíli víc, ale úplně přestalo vlastně až během koncertu Monkey Bussines. Blahodárný déšť ovšem neodradil festivalové publikum, které se sice v sobotu do areálu Landeku vydalo až v průběhu odpoledne a zřejmě po dobrém obědě, ale nakonec se sešel opět pořádný dav.

René Matlášek s kapelou Self Made. (Foto: Petr Hlubek)

První hrací čas patří těm nejmladším, proto se nejprve představila ostravská kapela Self Made, kterou založil mladý talentovaný písničkář, zpěvák a dnes už i vystudovaný psycholog René Matlášek. Jeho písně jsou milé a vlídně romantické. Je v nich slyšet, že Matlášek vyrostl v harmonickém rodinném prostředí, které dalo impulz pohodovému a docela nadprůměrnému pop-rocku. Jeho koncert si přišli užít hlavně ti nejvěrnější a kdo zavítal náhodou, byl příjemně překvapen. Písně z loňské desky Tlusté čáry živě fungují výborně i díky dobře sehrané kapele, které instrumentálně dominuje kytara brilantního Vítka Štaigla. Matlášek nezapomněl ani na své oblíbené rozezpívání publika a koncert byl hezkým zahájením posledního dne.

Děda Mládek Illegal Band. (Foto: Petr Hlubek)

Děda Mládek Illegal Band zřejmě nebude můj šálek kávy. Uznávám, že oblíbené písně fenomenálního hitmakera, baviče a komika Ivana Mládka, jakož i další převzaté fláky hraje tato kapela s nasazením a velkým drajvem. Nicméně ke kvalitním revivalům je neřadím. Jejich verze songů Knockin‘ On Heaven’s Door, Slavíci z Madridu či Jožin z bažin ze slavných písní s názorem a nějakým poselstvím udělaly pouťovou a jarmareční frašku takzvaně na jedno brdo. Halekačky, které pro mne osobně nemají původní kouzlo ani jinou přidanou hodnotu.

Bratři Ebbenové. (Foto: Petr Hlubek)

Koncert Bratrů Ebenů, kteří na festivalu vystoupili vůbec poprvé, byl naopak pohlazením na duši a prověřením postřehu, důvtipu i bráničních svalů. Inteligentní písně, chytrý humor a skvělá muzika nejsou výsadou všech folk-rockových kapel. Bratři Ebenové ovšem patří mezi absolutní českou špičku. Na Štěrkovně se představili ve své koncertní sestavě, v níž působí kytarista Pavel Skála, bubeník Jiří Zelenka a jazzový mistr kontrabasu Jaromír Honzák. Co jméno, to pojem. Průřez tvorbou Ebenů ukázal, že zábava se dá dělat i na vysoké úrovni, bez řvaní, laciných sloganů a podbízivosti. Marek Eben celý koncert vtipně a poutavě moderoval a připomněl i slezské rodinné kořeny, které vyrůstají z Poruby. Festival si může připsat na konto jeden z největších zážitků.

Hana Fialová a Tomáš Savka. (Foto: Petr Hlubek)

Tím druhým se stalo vystoupení Hany Fialové, které bylo dramaturgicky nejodvážnějším skutkem festivalu. Muzikálová zpěvačka a herečka dostala pozvání na festival za nemocnou Marii Rottrovou doslova na poslední chvíli. Fialová se však výzev nebojí a Štěrkovně se představila spolu s báječným klavíristou Adamem Faranou a dvěma hosty. Prvním byl zpěvák Tomáš Savka, s nímž Fialová zazpívala několik krásných duetů. Ještě větším překvapením bylo vystoupení Lenky Háčkové, která překvapila svým mohutným hlasem a soulovým feelingem. Háčková byla Fialové rovnocennou partnerkou v duetech a troufla si sólově i na rokenrolové pecky či megahit I Will Always Love You z filmu Osobní strážce. Fialová svůj set prozíravě sestavila z muzikálových i populárních melodií a na závěr ukázala, že šansony Edith Piaf dokáže zazpívat jako nikdo jiný. Její vystoupení bylo přijato festivalovým publikem s velkým nadšením. A to na pódiu stáli proti jiným rozměrným kapelám většinou pouze dva umělci. Kdo umí, ten umí. Ono někdy bohatě stačí krásný hlas, který vypráví příběhy a ví, o čem a proč zpívá. Nic víc není zapotřebí.

Tomáš Klus a Koncertní sbor Permoník. (Foto: Petr Hlubek)

Také Tomáš Klus s kapelou ví, o čem zpívá. A na otázku, proč, ostatně odpověděl několikrát během svého euforického koncertu sám. Protože ho to neobyčejně baví, ale bere to jako svou práci, kterou dělá s maximálním nasazením. Klus předvedl za hodinu zřejmě nejfrenetičtější koncert letošního ročníku. Jestli bylo jeho minulé vystoupení plné energie, letos Klus ještě přidal a opravdu se vydal z posledního. Improvizované písně vymýšlel jako obvykle přímo na pódiu, nezapomněl ani na svou tradiční cestu mezi publikum, taneční kreace a naoko škorpení s kytaristou Jiřím Kučerovským. K závěru koncertu pak oblíbený zpěvák pozval na pódium karvinský sbor Permoník s Martinou Juríkovou. Skutečná třešnička na dortu a líbezné hlasy čím dál více oceňovaného sboru daly jeho písním kouzlo nevšedního…

Bára Poláková. (Foto: Petr Hlubek)

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková patří mezi autorky, které se za svou hudbu a texty nemusí rdít. Její písně jsou přemýšlivé, nerýžují z minulosti, ale dotýkají se současného života a jeho problémů. Mají vypravěčské kouzlo, osobitost, senzitivitu a aktuální zvuk, který nezní jako fádní retro. Poláková se na Štěrkovně představila s osmičlennou kapelou, které to výborně šlapalo. Nechyběly písně z alba Ze.Mě jako skvělá pecka 2-8-5 či Turci a pressa ani její největší hity Nafrněná či písně z filmů. Jeden z nejzdařilejších koncertů letošního ročníku.

Monkey Business. (Foto: Petr Hlubek)

Po Polákové už na lidi doslova vlítli Monkey Bussines, kteří to umí naživo rozjet jako nikdo jiný. Navíc přestalo pršet a tak si lidé koncert oblíbené pop funkové legendy užívali spontánně až do konce. Nešlo však jen o užívání, k němuž primárně jejich hudba vybízí. Matěj Ruppert věnoval během koncertu i píseň Martě Kubišové, která byla v sobotu náhle hospitalizována v nemocnici. Přejme rovněž královně českých zpěvaček a ženě se statečným srdcem uzdravení.

Kapela Jelen. (Foto: Petr Hlubek)

Program Štěrkovny pokračoval kapelami Traktor a Jelen, kteří hudební přehlídku letos dovezli až do ranních nedělních hodin. To už je ovšem příběh, který dopíše někdo jiný. Pro mne letošní ročník zakončili skvělí Monkey Bussines. Příští rok se mohou návštěvníci těšit opět na nejznámější české kapely, tentokrát již opět na Hlučínském jezeru. Kdo rozluštil záhadnou větu uvedenou na přední straně tištěného programu, ten ví, že na Štěrkovnu Open Music přijedou například Lucie, Chinaski a Mirai. Zbytek je dosud ve hvězdách, ale můžeme doufat, že sestava bude opět tak silná jako letos. A také se můžeme těšit na návrat k jezeru, kam festival patří. Landek Parku se sluší poděkovat za zázemí a vstřícnost, kterou poskytnul. Nezapomeneme.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.