Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ředitelka Těrlického filmového léta: Všechny filmy rozhodně stojí za zhlédnutí

Ředitelka Těrlického filmového léta: Všechny filmy rozhodně stojí za zhlédnutí

6.9.2022 10:51 Atd.

Mezi jedny z nejstarších filmových festivalů v regionu patří Těrlické filmové léto. První ročník se konal v místním Kině Svoboda už v září roku 1993. Akci uspořádal Svaz polské mládeže spolu s Kongresem Poláků v České republice. Původně byl festival koncipován jako přehlídka polských filmů bez soutěže, ale postupem času se začal dynamicky rozvíjet. V loňském roce se jej pak povedlo v Těrlicku obnovit. Festival je organizačně propojen s nejznámější přehlídkou česko-polské kinematografie, těšínským festivalem Kino na hranici. Dramaturgem těrlické přehlídky je rovněž Martin Novosad. Rozhovor přinášíme s ředitelkou Těrlického filmového léta Elou Štěrba Molenda. Festival začne 8. září a potrvá čtyři dny.

Zvětšit obrázek

Ředitelka Těrlického filmového léta Ela Štěrba Molenda.
Foto: archiv

První projekcí, která ve čtvrtek neoficiálně zahájí Těrlické filmové léto, bude snímek Opowieści Hollywoodu, který v roce 1987 režíroval Kazimierz Kutz. Proč jste zvolili právě tento film?

Právě pán režisér Kazimierz Kutz se osobně zúčastnil první přehlídky v roce 1993, takže jsme se s organizátory Babiego Lata Filmowego (z Těrlicka se v roce 2004 přehlídka přesunula do Třince a pak do Bystřice) dohodli, že zahájíme právě snímkem tohoto režiséra.

Bude se strukturou a uspořádáním nějak lišit letošní ročník Těrlického filmového léta od těch předchozích?

Scénář zůstává stejný jako loni, tzn. české a polské filmové novinky roku 2021/2022 plus kultovní snímek Rejs (Plavba) a snímek Kazimierze Kutze.

Slavnostní zahájení festivalu bude spojeno s projekcí Fucking Bornholm. Věděli jste hned, že toto komediální drama v režii Anny Kazejak je ideální zahajovací snímek?

Přiznám, že mám velmi ráda Macieja Stuhra, který v tomto snímku hraje, a také jsme měli pozitivní ohlasy po projekci toho snímku v Karlových Varech. Je to celkem univerzální téma.

Uvedete také dlouho očekávaný akční historický velkofilm mezinárodní produkce Jan Žižka, jak se na něj těšíte, přijede někdo z tvůrců?

Jsme na něj celkem zvědaví. Vzhledem k tomu, že tento film hrajeme v den premiéry, jsou všichni tvůrci bohužel v Praze, ale nebude chybět úvod Martina Novosada.

Jací hosté se na festivalu objeví u jiných snímků?

Uvidíme, podle jejich časových možností… každopádně české filmy bude uvádět Martin Novosad, polské Magda Miska-Jackovska. Oba jsou profesionálové a věřím, že diváky jejich vstupy zaujmou.

V sobotní nabídce máte i mimořádnou projekci snímku Tichá země, který budou moci diváci v Kině Svoboda vidět jako jedni z prvních, protože bude uveden ještě před oficiální českou premiérou v kinech. Jak se vám předpremiéru podařilo zajistit?

To bylo celkem jednoduché. Oslovili jsme českého koproducenta, který byl rád, že film bude mít svou předpremiéru právě na festivalu, který je zaměřený na polskou tvorbu.

Celkem uvedete patnáct snímků české a polské produkce. Je to vyrovnané zastoupení obou zemí?

Lehce převažuje letos polská produkce, je to větší trh a produkcí je tam více.

Na jaké úrovni je podle vás současná filmová tvorba v Polsku a Česku?

To je težká otázka, poslední léta měla polská produkce trochu navrch. Ovšem letos jsou i české snímky velmi kvalitní, tak byl celkem problém vybrat ty nej.

Festival potrvá čtyři dny, jaký bude doprovodný program a počítáte s možností ubytování diváků?

V doprovodném programu máme výstavu plakátů, hudební večery, dětský koutek a design zónu, kde se představí těrlické firmy, Samozřejmostí bude i bufet s domácí kuchyní a zákusky.

Máte nějaký svůj osobní filmový tip, co si rozhodně nenechat ujít?

Fucking Bornholm, Wesele, Mimořádná událost a Sonáta. Ale nejradějí bych  byla v kině po celou dobu, všechny snímky za to stojí. Ještě bych podotkla, že všechny snímky kromě Kutze jsou s titulky.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.