Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zuzana Truplová alias MC Zuzka vydává nový videoklip a k chystanému EP říká: Bude to dým!

Zuzana Truplová alias MC Zuzka vydává nový videoklip a k chystanému EP říká: Bude to dým!

27.10.2022 09:21 Hudba

Ostravská herečka a rapperka Zuzana Truplová vydá 1. listopadu své debutové EP „Ještě žiju a to taky není málo“. Na projektu spolupracovali i další ostravští umělci, například producent Raklo Rukono, Donaldzr,  Myca$h, Adam Sodomka, Peter Gábor a další. Samotné album Truplová nahrávala v Busty Dust Studio a jeho první předzvěstí je videoklip k písni „90+“, jejímž producentem se stal Myca$h. Rozhovor s kreativní ostravskou herečkou a rapperkou se točil pochopitelně kolem jejího hudebního projektu.

Zvětšit obrázek

MC Zuzka při natáčení nového klipu.
Foto. Jan Vlček

Aktuálně se blíží vydání tvého debutového EP s názvem, „Ještě žiju a to taky není málo“ Není to trochu troufalý název, s ohledem na to, že jsi mladá holka?

Díky za lichotku. Pro mě to má dvojí význam. Jednak je to odkaz na starou, tenkrát ještě dětskou MC Zuzku, přece jenom jsem v uplynulých letech nebyla na scéně moc aktivní. Takže MC Zuzka back in the game. A za druhé, není to tak dávno, co mi nebylo úplně dobře a rap mně zase narovnal páteř a dodal sebevědomí. Takže jsem opravdu ráda, že se to celé povedlo. Navíc ten název je inspirovaný Tomášem Vůjtkem, který mě obohacuje svým vtipem už několik let.

Rozumím. O čem na svém EP zpíváš?

Tak hlavně tam nezpívám. Skoro vůbec.

Promiň, to je setrvačnost…

Pohoda. Však to je právě dobře, že jsi řekl zpívat.

O čem tedy tvé písně jsou?

Myslím, že to EP je celkově hodně generační výpověď. Takže samozřejmě, že moje texty jsou z mýho lajfu. Lidi mě tam bezpečně poznají. Myslím, že hned v prvním tracku BCK in the GME v produkci Rakla Rukona. V druhé písni s názvem Helena Hoe se vlastně docela dost vysmívám lidem a věcem, který mi přijdou zbytečný. Poslední song je zase totální sladkobol o mojí rodině se skvělým beatem od Donaldzra. Nechybí ani party track, kdy snad poskočí celej klub, tak jak to jeho producent Adam Sodomka umí. Rituální zaříkávání naší generace s totálním beatem od Myca$he. A jako bonus si dáme chlastací píseň Bengrr, kde uslyšíte hodně synťáků. Tu pro změnu produkoval Peter Gábor.

MC Zuzka při natáčení klipu. (Foto: Marie Půčková)

Kdo ti s nahrávkou nejvíc pomohl?

Nejvíc mi pomohl Raklo Rukono. Bez něj by nebylo nic. Propojila nás tenkrát Sasanca, za což jí tímto taky veřejně děkuji. Raklo mě pozval k sobě do studia (Busty Dust Studio), tak jsem si řekla, že buď to dám, nebo už nebudu rapovat nikdy. Nahráli jsme první demo, první sloku, na další sešn jsem dohrála zbytek a Raklo podle toho udělal skvělej beat. Jasně, zvláštní postup, ale myslím, že to vyšlo. No a pak se to celé rozjelo. Z každé sešn jsem si odnesla novej beat, nebo jsem si pak i sama sehnala, a jelo se. Úplně mě to pohltilo. Tak už jsem si řekla, že to udělám pořádně, s klipem, fotkama, grafikou a přibrala jsem další lidi do teamu.

Je v Ostravě kde brát?

V Ostravě je opravdu hodně talentovaných, progresivních lidí, tak proč se s nimi nepotkat při tvorbě. Ale co se nahrávání a celého zvuku týče, tak je to Ráklo. Absolutně dokonalá spolupráce. Velmi si ho vážím a respektuju. Ty jednotlivé mixy tracků jsou prostě daleko. Povýšily můj rap zase o nějaký ten level výš. Jak říká můj kámoš, bude to dým!

Právě vyšel klip k písni 90+, bylo pro tebe snadné vybrat song, který dostane vizuální podobu?

Nejradši bych samozřejmě na všechny tracky z EP natočila klip, protože si myslím, že by si to zasloužily, ale to jaksi není možné z více důvodů. Původně jsem chtěla točit klip na Helenu Hoe, zombie klip v Saigonu, který počítal asi se čtyřiceti lidmi. Teď se tomu musím smát. Nakonec jsem se rozhodla, že tam budu jen já, že to bude mnohem jednodušší. I tak to bylo celkem náročné, ale výsledek stojí za to. Však posuďte sami. Myslím, že jsem dobře vybrala track od Myca$he. Jak říká Raklo, takovej track nikdo nemá. Chtěla bych poděkovat celému teamu, co mi pomáhal s realizací a taky hlavně Komorní scéně Aréně a Kalerii Saigon, kde jsme klip natáčeli.

Takže naznačuješ, že se do budoucna můžeme těšit i na další klipy?

Když na to budu mít peníze tak rozhodně.

Neuvažuješ o nějakém crowdfundingu podobně jako řada jiných muzikantů?

Tak o tom mi někdo samozřejmě říkal, ale asi ne. Pojedu spíš kapitalistickou stezkou. Můžete mě podpořit, když si koupíte mou desku nebo třeba tričko.

MC Zuzka při natáčení klipu. (Foto: Jan Vlček)

Vyjde tvé debutové EP na nějakém fyzickém formátu vinylu nebo cédéčku?

Ano, vyjde na CD. Bude obsahovat šest tracků a všechno se upeklo tady v Ostravě. Dokonalej sound a krásné grafické zpracování od Michala Zycha, takže to můžeš mít klidně doma jenom vystavený. Předprodej na mém mejlu mc.zuzka@gmail.com.

To máš pravdu, vystavit si to asi někdo vystaví, ale na čem to přehrajou, je otázka. Když jsem vydával před dvěma lety debutové CD, tak mi psalo i dost muzikantů, že děkuje, ale že si to nemají na čem pustit. Ale zas je to pěkný artefakt, viď?

Tak to se bavíme spíše o artefaktu a o nějaké podpoře umělce. Když já jsem to cédéčko prostě strašně chtěla.

Jasně, užij si ten pocit. Kdy a kde novou nahrávku pokřtíš a kdo u toho nesmí chybět?

Pokřtím ji 19. listopadu v Docku. Společně se mnou zahrají Cotije, Myca$h & B.O.P a záda mi za gramofonama bude krejt Dj Reflux. Mejdan začne od osmi hodin a pojede snad až do rána. Jo a mám taky dvě vynikající tanečnice Karolínu Hýskovou a Alenu Dvorskou. Tak přijď, bude řiť!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.