Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Šéf Slunovratu Václav Müller: Líbí se mi odvaha vstoupit do neprobádaných vod mimo své letité jistoty

Šéf Slunovratu Václav Müller: Líbí se mi odvaha vstoupit do neprobádaných vod mimo své letité jistoty

3.11.2022 13:11 Hudba

Festival Slunovrat opět klepe na dveře. Zimní část jednoho z nejpozoruhodnějších tuzemských festivalů začíná už tento pátek 4. listopadu. Jak je u tohoto festivalu dobrým zvykem, nechybí promyšlené propojení hudby a slova. Součástí Winter Edition je tentokrát výstava fotografa Tomáše Vocelky, debata s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou apod. Hudební část Slunovratu reprezentují Robert Křesťan a Druhá tráva, jejichž aktuální nahrávka i její první díl sklidily bezvýhradně nadšené kritické ohlasy. V sobotu pak vystoupí britský písničkář James Harries. O festivalu jsme si povídali s jeho zakladatelem Václavem Müllerem.

Zvětšit obrázek

Organizátor Slunovratu Václav Müller.
Foto: archiv V. Müllera

Jaký máš podzim?

Já jsem přímo podzimní typ, strašně si jej obvykle užívám. Letos je mimořádně krásný, barevný a tak teplý, že se dá ještě začátkem listopadu hrát venku tenis, což je paráda. Mou velkou radostí letošního podzimu jsou prohlídky zámku Raduň s degustací, kdy paní kastelánka Markéta Kouřilová provází zámkem a já jsem k tomu vybral takový vinný průřez světem: nalívám a vyprávím o těch vínech.

To zní lákavě, kdy je možné takovou zážitkovou degustaci s příběhem navštívit?

Ještě nás čekají dvě prohlídky 12. listopadu, tak tímto zvu vínomilné čtenáře. A na podzim roste nejpestřejší paleta hub, teď jsme točili pro Rádio Proglas mykologickou vycházku, houby jsou asi můj vůbec nejradostnější koníček. Takže díky, podzim je prostě paráda. A celé to jeho směřování k adventu, to mi sedí.

Pojďme k festivalu Slunovrat. Vím, že ten se plánuje prakticky po celý rok. Co se teď děje nejdůležitějšího?

Aktuálně je vyhlášen konkurz na Welcome Stage. Takže pokud má někdo ambici si v červnu v Opavě zahrát, má možnost zaslat do konce roku přihlášku, podrobnosti najdete na našem webu. Do konce ledna pak vyhlásíme deset vybraných kapel (či písničkářů), které si na Slunovratu 2023 zahrají.

Ale za dveřmi je už zimní verze Slunovratu. Byla jeho příprava pro tebe něčím specifická a zvláštní?

Winter Edition je taková čistá radost pro nás pořadatele, protože festival není tak hektický, takže si to užíváme i my. A ano, příprava byla letos specifická v jednom velmi pozitivním bodě, a tím je super spolupráce s Opavskou kulturní organizací (OKO). Tak nějak si představuju, že by to mělo fungovat. Podobně výborný přístup má město Opava. Díky za to!

Letos je program výrazně prostoupen slovem. V minulosti býval hlavně o hudbě. Můžeš vysvětlit tuto dramaturgii?

Už loni byly v programu Winter Edition debaty s Tomášem Etzlerem a Martinem Mejstříkem, nezapomenutelná prohlídka města s Ivo Mludkem či divadlo s Klárou Trojanovou. Letos pokračujeme v této rovině. A asi sám vnímáš, že to více odráží ten letní slunovratí „švédský stůl inspirace“. Takže prostě se dá říci, že Winter Edition je méně hektická vnitřní verze Slunovratu, se všemi jeho typickými znaky.

Na jaké (nehudební) osobnosti Zimní slunovrat vsadil?

Martina Viktorie Kopecká bude ozdobou pátečního programu. Farářka Církve československé husitské je mimořádně milou a pozitivní osobností, ne náhodou je „vyslankyní dobré vůle“. Diváci ji mohou znát ze StarDance nebo třeba jako moderátorku televizního pořadu Uchem jehly. Určitě doporučuji nevynechat výstavu a komentovanou prohlídku fotografií Tomáše Vocelky, který mimo jiné zvítězil ve světové soutěži Sony World Photography Awards. Ta bývá přirovnávána k fotografické obdobě filmových Oscarů.

Kostel sv. Janů. (Foto: archiv Slunovratu)

Jak to bude vypadat v sobotu?

V sobotu se moc těším na Evu Turnovou, jejíž fejetony opravdu miluju. Procházka turnovým hájem je ovšem projekt literárně-hudební. To bude krásný zážitek. No a v kostele svatých Janů jsem velmi zvědav na přednášku členky našeho týmu Magdalény Hájkové o její punkové cestě po Libanonu!

To zní slibně! Středobodem pátečního dne je koncert Roberta Křesťana a Druhé trávy. Víš s jakým programem přijedou?

Ano, představí i pokřtí jejich nejnovější, zcela čerstvou a výbornou desku Díl druhý. To bude v nádherném prostředí kostela svatého Václava mimořádný zážitek.

Není tajemstvím, že patříš skalním fanouškům teto kapely a geniálního textaře a skladatele Křesťana. Co tě na něm tak fascinuje?

Robert Křesťan je výjimečný autor, dlouhodobě se „hrabu“ v jeho textech a jejich významech. Tyto písně můžete poslouchat roky a s novými zážitky, poznatky, s nově načtenými knihami se vám zase o kousek pootevřou, poodhalí se další radost v nich. Třeba díky skvělé písni Na španělských schodech si člověk vyhledá, co jsou to sedanské blindáže. Nebo až nedávno mi došlo, že píseň Letní romance pojednává o Robespierrovi.

A to ani nemluvíme o hudbě, která je v českém kontextu naprostým fenoménem viď?

Přesně tak, hudební stránka věci samozřejmě nezaostává. Poslední dvě alba jsou opravdu velkou radostí. Kdysi jsem několikrát někde psal, že by to chtělo, aby si vzal kapelu Roberta Křesťana do parády nějaký zkušený producent, který by ji přivedl k modernějšímu a zajímavějšímu zvuku. A to se přesně s Eddie Stevensem stalo. Líbí se mi na kapele ta odvaha vstoupit do naprosto neprobádaných vod, úplně mimo své letité jistoty.

V tom naprosto souhlasím. V sobotu vystoupí písničkář James Harries, který už dlouho žije v České republice. K jakému žánru se dá jeho hudba přiřadit a čím může oslovit?

Jejda, tos mě zaskočil. Já kdysi, když jsem ještě o muzice psával, napsal i sloupek, který ty nenáviděné žánrové škatulky obhajoval, jsou někdy velmi potřeba. Ale coby pořadatel a člověk hudbymilovný si můžu dovolit ten luxus jen si to užívat a poslouchat. A tady si myslím, že to v klubu Art bude přesně ten správný mejdan na závěr sobotního programu.

To nevadí, já to udělám rád za tebe. Když jsem Harriese slyšel poprvé, bylo to snad na festivalu Zahrada. Už tenkrát mě doslova zmagnetizovala jeho schopnost vyprávět svou hudbou příběhy. A na té síle sdílnosti se u něj nic nezměnilo… Jak bude vypadat tečka za letošní Winter Eddition?

Tečkou za festivalem bude nedělní mše svatá v našem kostele svatých Janů, která má vždy nádhernou atmosféru a letos na ni poprvé představíme piano, na které se složili příznivci kostela.

Kostel sv. Václava. (Foto: archiv Slunovratu)

Ještě snad jedna praktická informace pro čtenáře, kteří si skvělé přednášky a muziku nechtějí nechat ujít…Kde se zimní Slunovrat uskuteční?

To je za mě ten největší bonus. Návštěvníci poznají, jak je Opava krásná. Koho by neuchvátil magický prostor kostela sv. Václava s obrovským obrazem? Nebo komornější, ale neméně působivý kostel sv. Janů? A díky spolupráci s OKO si poprvé slunovratí návštěvníci užijí i klub Art a Galerii Eisler v Obecním domě.

To vypadá velmi lákavě! Tvůj osobní tip?

Ten se bude zase týkat letního Slunovratu 2023. Ještě do 13. listopadu platí akční cena na vstupenky a jako oblíbený vánoční dárek jsme opět připravili i voňavé dřevěné vstupenky. Prostě Slunovrat pod každý stromeček!

Díky za rozhovor a skvělou inspiraci k vánočním dárkům. Přeju vydařený festival!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.