Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nemáme playlist, každý koncert je improvizace, říká Lukáš Klimša z kapely ChráŇená Dílna, která vyhrála Líheň

Nemáme playlist, každý koncert je improvizace, říká Lukáš Klimša z kapely ChráŇená Dílna, která vyhrála Líheň

2.1.2023 00:00 Hudba

Zahrada pozemských rozkoší od Hieronyma Bosche je název obrazu, který nejlépe vystihuje hudbu skupiny ChráŇená Dílna. Aspoň to tvrdí zpěvák a kytarista této punk-rock´n´rollové party Lukáš Klimša. Ostravská formace letos zvítězila v největší tuzemské soutěži amatérských hudebníků Líheň a aktuálně vydává debutové album. A tak bylo o čem hovořit. Lukáš Klimša mimo jiné prozradil, v čem spočívá koncertní kouzlo této kapely, řeč jsme stočili na vtipné texty, které by neměly vyznít jako levný vtip, a rovněž jsme se zabývali pokrytectvím ve společnosti.

Zvětšit obrázek

Kapela ChráŇená Dílna.
Foto: archiv kapely

Jak s odstupem času vaše účinkování v hudební soutěži Líheň hodnotíte?

Do Líhně jsme se přihlásili, protože jsme měli pocit, že by to mohlo vyjít. Nakonec se nám ozvali dva dny před prvním kolem. Myslím, že nás měli jako náhradníky a někdo jim odpadl. Tomu někomu bych rád poděkoval. Co se zkušeností týká, tak rozhodně jsme se naučili víc pracovat s publikem i mezi sebou. Každé kolo se nám povedla udělat solidní show, aniž bychom to nějak plánovali. Šlo to samo a myslím si, že to byla polovina úspěchu. Proto se to snažíme teď aplikovat na každý koncert.

Měnili jste nějak strategii během soutěže, nebo jste každý koncert odehráli s písněmi ve stejném pořadí?

Nepíšeme si playlist. Jediné, co se nemění, je první skladba Krávy a poslední Instruementál… Zbytek je improvizace, a to nám vyhovuje. Každá skladba je pak jako překvapení. Od toho se pak odvíjí i ty kecy mezi skladbami. Tím, že nikdo neví, co bude další skladba, vznikají pokaždé jiné monology či dialogy. Každý koncert je pak unikát a většinou vše funguje. Naší strategií byla tedy většinově improvizace.

Co udělat pro to, abyste nebyli jen další kapelou v řadě, která vyhrála hudební soutěž, ale brzy poté se z hudební scény vytratila bez nějakého dalšího většího úspěchu?

Ihned po výhře jsme na streamovacích platformách vydali tři singly, a to Krávy, Smeták a Koberec. K vydání je připraveno album s dvanácti skladbami a už teď máme hotový materiál na další. Ta se bude natáčet v průběhu nadcházejícího roku. Díky poukazu z Líhně šla do výroby trička a taky nálepky, nášivky a podobné srandy. Dále se věnujeme přípravě klipu a primárně se pokoušíme dostat do nějakého rádia. Víc nás zatím nenapadlo, ale stále přemýšlíme.

Co byste mohli říct o vašem debutovém albu?

Jak jsem už říkal, bude to dvanáct skladeb a vyjde již velmi brzy. Co se názvu týká, tak bude naše první. Možná se bude jmenovat prostě podle nás ChráŇená Dílna, ale jsou tu i jiné nápady. Uvidíme. Co se týká hostů, tak nikdo. Jen my. A jako zajímavost mohu uvést, že si to nahráváme sami, svépomoci pěkně ve zkušebně. Po vydání těch singlů jsme sklidili chválu za zvuk, takže jsem za to rozhodnutí opravdu rád. Kdybychom nahrávali někde ve studiu, nedalo by nám to takovou volnost v produkci. A s produkcí jsme si fakt vyhráli.

Z finále hudební soutěže Líheň. (Foto: archiv kapely)

Vnímáte nahrávku jako uzavření určité etapy kapely, nebo jako začátek?

Všechny otázky byly zatím super, ale tahle je fakt šitá na tělo. Pro nás je to zcela ultimátní zakončení určité etapy. Všechno to jsou skladby, co jsem kdysi s Jakubem alias Valcem, tedy basákem, hrál s bývalou kapelou s názvem Čtverec. Ta kapela vznikla někdy v roce 2016 na základě demo nahrávek, co jsem udělal v garáži u rodičů, a celkem fungovala do poloviny roku 2019, kdy to po odchodu bubeníka Jirky šlo do kytek. ChráŇená Dílna vznikla startem roku 2021 spojením zbytku Čtverce a bývalých členů kapely ProRock, tedy Vojtěcha Galii a Dana Pasečného. Ti dva hráli jen covery, takže repertoár jsme přinesli my s Valcem. Roky jsme se ty skladby pokoušeli natočit. Vždy neúspěšně, takže to, že se blížíme k cíli, je pro mě a Jakuba vlastně úleva.

Na co se soustředíte v textech? Co jimi chcete sdělit?

Texty píšu sám a témata bych rozdělil do tří skupin. První bude asi satira. Baví mě psát vtipné texty, ale vždy se snažím, aby to nevyznělo jako levný vtip. Dále se celkem často zabývám pokrytectvím společnosti, ve všech ohledech. Nijak to neodsuzuji, myslím si, že je to lidská přirozenost a prostě se mi o tom dobře píše. A nakonec jsou tady mé vlastní pocity, ale tohle téma se mi daří rozvíjet až poslední dobou. Hádám, že v tomhle duchu bude zhruba polovina další desky.

Z koncertu kapely ChráŇená Dílna. (Foto: archiv kapely)

Které z uměleckých děl nejlépe vystihuje písně ChráŇené Dílny?

Obraz Zahrada pozemských rozkoší od Hieronyma Bosch. Ten obraz má v sobě satiru. Zrcadlí pokrytectví a ukrývá pocity autora.

Jaký význam má „Ň“ ve vašem názvu?

Žádný zvláštní význam… Když jsem v malování dělal logo, přišlo mi, že ten háček vypadá líp nad „N“ než nad „E“. Význam v logu má jen ten nepatrný čtverec kolem písmen „AŇE“. To je odkaz na kapelu Čtverec.

Přemýšlíte už nyní, jak budou vypadat vaše písně za pět nebo deset let? Jak by mohly vypadat po technické, harmonické, kreativní stránce?

Nevím jak zbytek kapely, ale já nad tímhle přemýšlím, co jsem šáhnul na kytaru. Mám jisté vize a podobně. Ale objektivně mohu říct jen to, že pokud vydržíme, tak budeme minimálně technicky někde úplně jinde než v současnosti. Každopádně už ty nápady na druhou desku jsou na punkrockovou kapelu celkem melodický úlet, takže jestli v tomhle setrváme, budeme asi muset sehnat třetího kytaristu.

S jakými chráněnými dílnami ChráŇená Dílna spolupracuje?

Týjo. Nevím, jestli se to počítá, ale já osobně dělám v dole a jedna chráněná dílna nám dodává silonové provázky, kterými se ke štusu chytá důlní JB kabel pro metanová, kyslíková a COčková čidla (smích)… Ale upřímně nic takového zatím oficiálně nevedeme. Rozhodně jsi mi ale vnuknul nápad. Může to být fajn. Chráněným dílnám zdar.

Něco málo jsme už naznačili, nicméně co dalšího vás čeká v nejbližší době kromě vydání nového alba?

Koncerty jsou teď passé, tak samo turné. Nejblíže to vidím na duben, ale už teď máme díky výhře v Líhni jistou Ladnou Čeladnou, což je super. Nicméně můžeme slíbit ten klip. Vyjde někdy v první polovině roku 2023, a během toho se budeme pokoušet dostat do rádií, tak nám držte palce!

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.