Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Naše texty jsou odrazem temna dvou nedávných let, říká Pedy, frontman metalových Antigod

Naše texty jsou odrazem temna dvou nedávných let, říká Pedy, frontman metalových Antigod

13.2.2023 05:53 Hudba

Úkol zněl jasně. S kytaristou a zpěvákem Pedym z death-thrash metalových Antigod jsme chtěli hovořit hlavně o jejich povedené novince Messtery. Nakonec tomu bylo trochu jinak. Od hudebních záležitostí jsme dostali k tématu hoaxů, době kulturního temna, skyrytému nepřátelství i rozpadlým mezilidským vztahům.

Zvětšit obrázek

Kapela Antigod.
Foto: archiv

Nahrávání alba bylo poznamenáno změnou na postě zpěváka. Jak moc tento fakt ovlivnil přípravu nové desky?

V podstatě vůbec. Když Chymus (předchozí zpěvák, který však nadále píše pro Antigod texty – poznámka autora) odcházel, všechny skladby na desku byly již vybrány. Chymus byl dokonce součástí samotného vybírání, takže kromě pár detailů ve skladbách bylo vše připravené a dané.

Jak se ty vybrané skladby po změně zpěváka proměnily?

Tady ti tu otázku svou odpověďí malinko překopu. (smích)

Když myslíš, že to je ku prospěchu věci, tak zkus…

Než přišly ty nedávné dva roky nejen kulturního temna, měli jsme připravených dvacet skladeb a byl již daný i termín, kdy půjdeme do studia. Jenže pak se vše na dobu neurčitou zastavilo, my jsme nahrávání posunuli a tím pádem vznikl prostor pro další skládání. Takže kdyby byla deska natočená podle prvotního plánu, byla by to úplně jiná deska, na které by byla pouze jediná skladba z Messtery. Takže vznikla další hromada skladeb, ze kterých se v roce 2022, ještě včetně Chymuse, vybralo finálních třináct, které na Messtery jsou. No a teď odpověď na tvou původní otázku. (smích)

Děkuji…

Vokály jsou jedna z posledních věcí, které na skladbách řešíme. Takže když přišel Martin (současný zpěvák Antigod – poznámka autora) do kapely, ještě jsme netušili, jak budou finální vokály vypadat. On vlastně přišel v pravý čas. Dost velký rozdíl oproti starým deskám je v tom, že jsem si na sebe vzal nezanedbatelnou část těch vokálů, a to nejen pro to, abych Martinovi ulehčil, ale taky proto, aby se něco „zásadně“ změnilo. A myslím si, že se to povedlo.

Předchozí album W.R.A.T.H. mělo, co se týká textů, společnou tematiku v podobě zážitků z první světové války. Má i letošní počin nějakou sjednocující linku?

Ano, má. Akorát jsme to po těch deseti letech posunuli jiným směrem. Tedy abych byl přesný, Chymus to posunul jiným směrem. Válka a věci s ní společné se probraly, řekl bych, již dostatečně, a tak bylo třeba se někam posunout. A to se mu povedlo naprosto výtečně. Ty texty jsou odrazem doby, ve které byly napsány, jsou odrazem temnoty dvou nedávných a velice pokřivených let.

Většinu skladeb jste také vybavili povedenými sóly, která vkusně kontrastují s tvrdostí jednotlivých písní. Byl to záměr hned od počátku nahrávání, nebo to do této podoby vykrystalizovalo v průběhu?

Sóla vždy byla pevnou součástí Antigod. Když posílám synkům nový song, vždy je již vybaven vším, kromě vokálů. Takže i sóly. Samozřejmě ještě ta sóla nemají svou finální podobu, ale v podstatě mají své pevné místo ve skladbě. Když s námi byl Chymus, on si moc v sólech nelahodil a je pravda, že při posledních přípravách na natáčení Messtery jsem jich dost odebral. Ale pak skončil, přišel Martin a nebyl důvod se v tomto omezovat. Takže jsem je tam nejen vrátil, ale přidal jsem i nové. (smích) Já osobně jsem vyrůstal na kapelách, které v drtivé většině sóla měly a pro mě jsou nedílnou součástí tvrdé muziky. A věřím, že u Antigod vždy byla a jsou velice příjemným oživením. No, a pokud říkáš, že jsou povedené, o to více nás to těší.

Na křtu alba, který proběhl 4. února v ostravském klubu Barrák, jste zahráli převážně skladby z nové desky. Ačkoliv je většina fanoušků pravděpodobně neznala, tak byly přijaté s nadšením, což určitě potěšilo…

Rozhodně! Až jsem byl sám překvapen. (smích) Když už jsme měli těch třináct skladeb vybraných, vytvořil jsem jejich pořadí, připravili jsme s Martinem pracovní vokály a pak jsem

to velice často poslouchal. Už tehdy jsem měl velice dobrý pocit, ale taky jsem slyšel, že tohle je opravdu něco jiného, než jsme doposud udělali. Je to sice, jak já s oblibou říkam, pořád ten samý bordel (smích), ale přece jen jsem cítil dost velkou změnu. Z mého pohledu určitě pozitivní, ale víme, jak to chodí. Můžeš mít pocit, jak dobrý chceš, ale když to banda nepříjme, tak to není správná cesta. Deska je venku zatím jen pár dní a odehrálí jsme po jejím vydání jen jeden koncert, takže je ještě velice brzy na to dělat závěry. Počkáme na další ohlasy, recenze a pak budeme chytřejší

Jak byste chtěli, aby byl interpretovaný obal alba, kde je zobrazen v krokolomné pozici jakýsi humanoidní tvor?

Interpretaci nechme na lidech. Ten obal je rozhodně na první pohled nepochopitelný, což je moc dobře, protože tě nutí se na něj podívat znovu a klást si otázky. Je stejně jako texty odrazem doby, kdy vznikl. Vizuálně moc krásný, ale současně odporný tím, co vykresluje. A takoví jsou i mnozí lidé. Na venek krásní, uvnitř prohnilí. Nedávná doba nám to jasně ukázala.

Která ze skladeb vám při nahrávání dala nejvíce zabrat?

Já mám jako skladatel obrovskou výhodu. Žádná ze skladeb mi nedělá problém. Ovšem to se nedá říct o ostatních. (smích) Jak jsem zmínil před chvíli, skládám vše, od bicích po sóla. I když se to snažím dělat tak, aby to klukům sedělo, tak tam stejně občas přidám nějakou vylomeninu, která ve zkušebně vytvoří nejednu „kurvu“ v konverzaci. (smích) Když něco někomu opravdu nejde zahrát, vymyslíme cestu, aby to šlo. Ale musím říct, že všichni dělají maximum pro to, aby to zahráli tak, jak to bylo vymyšlené. Velice často jsem překvapen, jak moc se synci snaží a posouvají. No a po těch prvních „kurvách“ pak obvykle příjde i nějaké to slovo díku či uznání za to, že je super, jak je tlačím dopředu. (smích)

Ve skladbě Hoax Dominion cílíte na problém hoaxů. Co vás vedlo k tomu, že se budete zaobírat zrovna touto tematikou?

No tak, jelikož jsou texty odrazem nedávné doby temna, všichni víme, kdy to bylo, je téma hoaxů naprosto aktuální, protože obě ty strany, na které byla společnost rozdělena, tuto praktiku používaly velice intenzivně. A když si uvědomíš, kolik lidí, opět na obou stranách, bylo schopno tyto informace považovat nejen za reálné, ale velice často za jedinou možnou pravdu, začalo to být chvílemi i velice vtipné a bohužel i nebezpečné. Takže tohle téma do konceptu rozhodně patří.

Předposlední skladba se jmenuje Hidden Enmity, tedy Skryté nepřátelství. V čem vidíte hlavní problém našich skrytých nepřátelství? Vůči druhým, vůči druhým s jiným názorem, vůči těm, které považujeme za naše nepřátele a podobně…

V podstatě jen rozšířím mou předchozí odpověď. V té jsem zmínil dvě strany, na které byla společnost rozdělená v letech 2020 a 2021. A vlastně možná stále rozdělená je, i když teď není tolik důvodů to tak řešit. Každý z nás obecně má spoustu kamarádů, mezi nima několik blízkých, a jsem si naprosto jistý, že se nikomu nestalo, že by všichni jeho kamarádi v té kritické době stáli na stejné straně jako on.

Tak nějak to určitě je…

Vždy se našel někdo, kdo měl na tu dobu jiný pohled a dle toho se i choval. A teď záleželo jen na tom, jak k tomu přistoupí ti kamarádi na druhé straně. I my v našich kapelách jsme nebyli všichni na jedné straně, ale všichni jsme k tomu přistoupili tak, že se naše přátelství ani kapely nerozpadly. Když to ale vezmu globálně, velice často vzniklo tak velké nepřátelství, že se během jednoho dne, týdne, měsíce rozpadly mezilidské vztahy budované i několik let, nebo i desetiletí. Pak se člověk ptá: „Nebylo za tím něco víc?“, „Nebylo v tom již dávno skryté nepřátelství?“. Možná bylo, ale možná taky ne.

V poslední písni When The Piece Forges a War hostuje zpěvák Hagen. Co by se dalo říci o této skladbě?

Tahle skladba mi osobně příjde ze všech taková nejobyčenější a ideální na závěr desky. Nápad na hostování přišel ve chvíli, když jsem Hagena poprvé slyšel ve zkušebně, a to bylo jen pár dní před nahráváním. Hned jsem ho oslovil a napadla mě právě tato skladba, jelikož jí jakékoliv oživení mohlo jen prospět. Nakonec se vymyslelo, že se v té skladbě spojí všechny naše vokály, takže z toho vznikla zajimavá kolaborace.

Obecně vzato, co vás už tak dlouho drží právě u death metalu? Přece jenom se tomuto žánru věnujete (a někteří i v jiných kapelách) řadu let…

Těžko říct, možná nic jiného neumíme. (smích) Ale ne, jelikož se členové Antigod v jiných svých kapelách pohybují od grunge po grindcore, tím to určitě nebude. Když jsme vznikli, určila se cesta, na kterou se vydáme a doposud nebyl důvod to jakkoliv měnit. Ve formě, jakou to má dnes, respekitve do jaké to dospělo, nás to baví a pravděpodobně to má stále úspěch, takže proč to vlastně měnit?

Přesně tak. Zakončit naše povídání můžeme tím, co vás čeká v nejbližší době…

Nějaké koncerty plánujeme, teď na první polovinu roku jich ale moc nebude, ke konci roku by mělo být tradiční tour s Ador Dorath. Ohledně videklipu to máme zatím otevřené, ale nějaké plány samozřejmě jsou.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.