Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nominace na Cenu Jantar za populární hudbu získalo osm interpretů a kapel

Nominace na Cenu Jantar za populární hudbu získalo osm interpretů a kapel

23.2.2023 12:10 Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace v kategorii populární hudba. Odborná porota se rozhodla nominovat celkem osm interpretů a kapel za alba vydaná v roce 2022. Slavnostní udílení cen se bude konat 17. dubna 2023 v ostravském Domě kultury Poklad, výroční ceny v podobě sošky Šárky Mikeskové získají dva z nominovaných.

Porota Cen Jantar nominace navrhla a schválila ve složení Milan Bátor, Zlata Holušová, Antonín Kocábek, Martin Hradečný, Kamil Rudolf, Daniel Sywala a Milan Tesař, který byl pro aktuální ročník zvolen předsedou poroty. Nominace jsou následující (v abecedním pořadí):

Nikol Bóková za alba Elements a Naked Pieces

Ostravská rodačka se z původně klasického hudebního zaměření vydala cestou plnou nevšedních objevů. V jejím osobitém hudebním a interpretačním stylu se sešly nejlepší tradice evropské hudby s jazzem a svobodnou imaginací. Její nové album Elements je fascinující hudební evokací přírodních živlů. Bókové nechybí odvaha vydat se do neznáma, o čemž svědčí i její druhé loňské album Naked Pieces s nečekanými úpravami vlastních starších skladeb.

Marian Friedl za album Černobílý svět

Hudebník, producent, skladatel, etnomuzikolog a neúnavný hledač Marian Friedl se bravurně pohybuje mezi světy jazzu, folkloru a world music. Ovládá hru na nejrůznější nástroje od lidových píšťal přes cimbál až po jazzový kontrabas. Na albu Černobílý svět nabízí své vlastní zhudebněné básně v překvapivém hudebním tvaru s výrazným podílem elektroniky. Přitom zpracovává tak zásadní témata jako jsou život po válce, existence Boha nebo vztahy v rodině.

Vladimír Javorský za album Ještě je 

„Z popěvků pasáčka vepřů se díky Marianovi Friedlovi a skvělé kapele staly písničky,“ říká se skromností sobě vlastní všestranný umělec Vladimír Javorský, skvělý herec a neméně kvalitní písničkář. V minulosti hostoval na koncertech nebo albech skupiny Traband a Mirka Kemela a nyní se představuje s mimořádně vyzrálou kolekcí autorských písní s pozoruhodnou textovou složkou. Marian Friedl jako producent pouze dozdobil to, co bylo skvělé samo o sobě.

Kahoma Trio za album In the Woods

Z původního Jan Kavka Tria se po příchodu zkušeného bubeníka Kamila Slezáka stalo Kahoma Trio. Nejde však jen o pouhou změnu značky. Kahoma Trio je semknutá kapela, která zvládá královskou jazzovou disciplínu, jakou je klavírní trio, na výbornou. Album In the Woods je dokladem toho, že na severu Moravy a ve Slezsku může vznikat špičkový jazz, který si v ničem nezadá s kvalitními interprety z Prahy nebo Brna.

Nika za album Flesh & Soul

Donedávna o existenci zpěvačky a skladatelky jménem Nika neměl téměř nikdo tušení. Není divu, vždyť ještě studovala ostravskou konzervatoř. Její první album Flesh & Soul se zařadilo k nejpronikavějším autorským a interpretačním debutům desetiletí. Nika píše hudbu, která sugestivitou výrazových prostředků vysoce překračuje obvyklý tuzemský průměr. Její magický a čistý hlas dokáže očarovat, ale i přimět k zamyšlení a poznání jejího vnímání a prožívání světa.

Pacino za album Sedm světů

Alternativní kapela z Orlové na svém novém nekompromisním albu dozrála k větší výmluvnosti a sevřenému hudebnímu i textovému projevu. Drsná zvukovost a agresivní vyznění jsou pouze prostředkem k pochopení syrové reality. Spojení noise-rockových postupů s upřímnou a bezprostřední výpovědí o současném světě má rysy existenciální pravdy bez pozlátka. Neznamená to však, že albu Sedm světů chybí poezie. Vynikající texty jsou naopak svědectvím bohaté imaginace a zajímavých postřehů ze života.

Point of Few za album Open To Closeness

Jazzová kapela Point of Few na nové nahrávce Open To Closeness překročila své hranice. Kompozice alba inspirovali lidé jako David Attenborough, otevřenost nejrůznějším podnětům je vyjádřena vizionářským zvukem a praktickou empatií. Album má výrazovou sílu, charismatické nápady a synergickou hráčskou přesvědčivost. Open to Closeness je zřetelnou formulovanou hudební „ozvěnou“ lidského jednání. Má své přesvědčení a nebojí se ho konfrontovat.

Jiří Slavík za album Cesta světla 

I když žil hudebník a skladatel Jiří Slavík čtrnáct let v zahraničí, zásadní jsou pro něj jeho moravské kořeny. Ty prozkoumal už v roce 2016 na Andělem oceněném albu Mateřština a nyní se k nim vrací ve společné nahrávce s VUS Ondráš Cesta světla. Jedná se o kolekci koled a dalších vánočních písní, ke kterým Slavík jako aranžér přistoupil s pokorou a s odvahou současně. Nebál se bořit stereotypy a pracovat invenčně s rytmem a harmonií, ale nikdy nešel proti smyslu písně. Naopak, daří se mu vrátit notoricky známým veršům jejich původní smysl. Cesta světla je vánoční album, které stojí za to poslouchat kdykoli během roku.

Šestý ročník udílení Cen Jantar se bude konat 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad. Další informace a předprodej vstupenek na galavečer: www.cenyjantar.cz

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.