Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Cenu Jantar za vážnou hudbu jsou nominováni Hrudová, Vodička, Vrána, Májovák a Permoník

Na Cenu Jantar za vážnou hudbu jsou nominováni Hrudová, Vodička, Vrána, Májovák a Permoník

8.3.2023 10:06 Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace za vážnou hudbu. Odborná porota se rozhodla nominovat celkem tři sólisty a dvě hudební tělesa zejména za koncertní činnost a nahrávky vydané v roce 2022. Šestý ročník udílení cen se bude konat 17. dubna 2023 v ostravském Domě kultury Poklad, výroční cenu za vážnou hudbu získá jeden z nominovaných sólistů nebo těles.

O nominacích rozhodla odborná porota ve složení Milan Bátor, Jiří Čech, Jaromír Javůrek, Hana Adámková Heidrová a František Mixa, který byl pro tento ročník zvolen předsedou poroty. Nominováni byli (v abecedním pořadí):

MAGDALÉNA HRUDOVÁ

Magdaléna Hrudová je mladá pianistka, která vyvíjí mimořádně intenzivní koncertní činnost. Na svém kontě má vítězství z celé řady prestižních klavírních soutěží. Její koncertní aktivita v minulém roce zahrnovala sólové recitály, komorní projekty i vystoupení s orchestrem. Vynikajícím počinem Hrudové bylo kupříkladu dvojí provedení 2. klavírního koncertu Dmitrije Šostakoviče se Symfonickým orchestrem Janáčkovy konzervatoře Ostrava. Mladá pianistka se profiluje jako výrazná umělkyně, která v hudbě nachází skryté významy a tajemství. Její dokonalá technická brilance se vždy pojí s přesným pochopením autorského záměru a vlastním osobitým interpretačním názorem.

MÁJOVÁK

Symfonický dechový orchestr Májovák Karviná se v posledních letech věnuje především dílům současných českých i světových skladatelů symfonické dechové hudby. Orchestr se dokázal vyrovnat s aktuálními trendy, a to na evropské úrovni, což dokazují jeho přední umístění v mezinárodních soutěžích. V roce 2022 se Májovák představil ve studiu Českého rozhlasu v Ostravě, dále v Trojhalí Karolina nebo v rámci oslav Dny Karviné 2022 a také ve slavném šikmém kostele sv. Petra z Alkantary v Karviné. Dva koncerty zazněly i v areálu bývalého Dolu Gabriela v Karviné – Dolech, kde byl před 115 lety orchestr založen.

PERMONÍK

Aktivity Sborového studia Permoník z Karviné byly v roce 2022, kdy oslavilo 55. výročí svého trvání, mimořádně bohaté. Největšími úspěchy bylo zlato na festivalu Sound of Spring v New Yorku a také cena Grand Prix Boticelliho festivalu ve Florencii. Významnou činností Permoníku byla spolupráce se symfonickými orchestry: Vánoční koncert s Filharmonií Bohuslava Martinů a koncerty s Janáčkovou filharmonií Ostrava v multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. S Janáčkovou filharmonií také sbor natočil dvě premiérové vánoční kantáty Jana Vičara Vysoko hvězda a Radujme se! Kromě těchto vyjmenovaných akcí uspořádalo sborové studio více než tři desítky dalších koncertních vystoupení.

JIŘÍ VODIČKA

Houslista Jiří Vodička získal nominaci za znamenité provedení virtuosních skladeb houslových mistrů italského baroka v rámci Svatováclavského hudebního festivalu. Na dvou koncertech této přehlídky se sólista představil jako výsostný mistr svého nástroje ve vynikající souhře s renomovaným souborem Barocco sempre giovane. S tímto smyčcovým ansámblem zaznamenalo mimořádný ohlas i jeho vystoupení na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov. Důvodem k nominaci byl též houslistův brilantní sólový výkon a současně i komorní spolupráce s varhaníkem Jaroslavem Tůmou v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. Přirozenou empatii pro komorní souhru prezentoval Vodička také s Klavírním triem České filharmonie na národním festivalu Smetanova Litomyšl.

TOMÁŠ VRÁNA

Tomáš Vrána získal nominaci za výjimečné koncertní výkony, které odváděl v uplynulém roce. Za všechny lze uvést jeho excelentní provedení 1. klavírního koncertu Bély Bartóka s Janáčkovou filharmonií a řadu sólových recitálů. Zmínit je potřeba i fenomenální úspěch v Mezinárodní interpretační soutěži Beethovenův Hradec. Její 58. ročník Vrána s nadhledem opanoval, získal 1. cenu a další dvě ocenění. Vrána se profiluje jako mladý progresivní umělec s bohatou výrazovou paletou a mnohotvárným repertoárem.

Šestý ročník udílení Cen Jantar se bude konat 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad. Další informace a předprodej vstupenek na galavečer: www.cenyjantar.cz

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.